Kurumsal karbon ayak izinin hesaplanması: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Örneği
Calculating corporate carbon footprint: The Case of Karamanoğlu Mehmetbey University
  1. Tez No: 941818
  2. Yazar: TUĞÇE ARTUN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ALPARSLAN ARGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon ayak izi, sera gazı emisyonları, IPCC, DEFRA, Carbon footprint, greenhouse gas emissions, IPCC, DEFRA
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Koruma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Gündelik hayattaki faaliyetlerimiz ve tükettiğimiz her ürün için ihtiyaç duyulan enerjinin üretilmesi esnasında ortaya çıkan sera gazı emisyonları karbon ayak izi olarak ifade edilir. Karbon ayak izi, genellikle doğal kaynakların tüketilmesine, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve orman tahribatlarına sebebiyet vermektedir. Karbon ayak izini en düşük seviyelere düşürmek için dünya genelinde birçok çalışma yapılmaktadır. Böylelikle çalışmanın amacı olan sürdürülebilirlik, yenilenebilirlik ve bilinçli tüketim gibi konular da ön plana çıkmaktadır. Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından geliştirilen hesaplama yöntemlerinde Tier 1, Tier 2 ve Tier 3 metodolojileri ile karbon ayak izi hesabı yapılabilmektedir. Bu çalışmada Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kampüsünün 2021, 2022 ve 2023 yıllarındaki karbon ayak izi IPCC ve DEFRA metodolojisine göre hesaplanmıştır. Hesaplamalarda Tier 1 ve Tier 2 yaklaşımları kullanılmıştır. IPCC yönteminde kampüs içerisindeki ormanlık alanın yutak alan olarak tuttuğu CO2 miktarı da hesaplamalara dahil edilmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda 2021 yılı için net karbon ayak izi miktarı 3.313.354 kg CO2 ,2022 yılı için net karbon ayak izi miktarı 3.075.799 kg CO2 ve 2023 yılı için net karbon ayak izi miktarı 3.062.389 kg CO2 olarak bulunmuştur. DEFRA yöntemiyle yapılan hesaplamalar sonucunda karbon ayak izi miktarı 2021 yılında 3.506.201 kg CO2, 2022 yılında 3.155.389 kg CO2 ve 2023 yılında 3.356.400 kg CO2 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Greenhouse gas emissions that occur during our daily activities and the production of energy needed for every product we consume are expressed as carbon footprint. Carbon footprint generally causes the consumption of natural resources, the decrease in biodiversity and the destruction of forests. Many studies are being carried out around the world to reduce the carbon footprint to the lowest levels. Thus, issues such as sustainability, renewability and conscious consumption, which are the aim of the study, come to the fore. In the calculation methods developed by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), carbon footprint calculations can be made with Tier 1, Tier 2 and Tier 3 methodologies. In this study, the carbon footprint of Karamanoğlu Mehmetbey University campus in 2021, 2022 and 2023 was calculated according to the IPCC and DEFRA methodology. Tier 1 and Tier 2 approaches were used in the calculations. The amount of CO2 held by the forest area on campus as a sink area is also included in the calculations. As a result of the calculations, the net carbon footprint for 2021 was 3,313,354 kg CO2, the net carbon footprint for 2022 was 3,075,799 kg CO2 and the net carbon footprint for 2023 was 3,062,389 kg CO2. As a result of the calculations made with the DEFRA method, the carbon footprint amount was calculated as 3,506,201 kg CO2 in 2021, 3,155,389 kg CO2 in 2022 and 3,356,400 kg CO2 in 2023.