Kimya fabrikasında enerji verimliliği ve enerji yönetim sistemi uygulamalarının etkileri
The effects of energy efficiency and energy management system implementations in the chemical plant
  1. Tez No: 941913
  2. Yazar: MERT SERT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM EYİDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Verimliliği, Enerji Yönetim Sistemi, Sürdürülebilirlik, Energy Efficiency, Energy Management System, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde enerji kaynaklarının sınırlı olması ve çevresel etkilerin artması, enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji yönetimini bir zorunluluk haline getirmiştir. Bu çalışma, özellikle endüstride enerjiyi en verimli şekilde kullanmak için uygulanan yöntemleri ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi'nin enerji performansı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışmada, enerji verimliliği sağlayan yenilikçi teknolojiler, üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve atık ısı geri kazanımı gibi uygulamalar ele alınmıştır. Ayrıca, ISO 50001 standardının endüstride uygulanabilirliği ve enerji verimliliği üzerindeki doğrudan katkıları detaylı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma, enerji tüketimini azaltmaya yönelik yapılan sistematik değişikliklerin, sadece enerji maliyetlerini düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda karbon ayak izinin azaltılmasında da etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, ISO 50001 uygulamaları sayesinde enerji tüketiminin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi için gerekli süreçlerin sistematik hale getirildiği vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, enerji verimliliği stratejilerinin benimsenmesi, sağladığı parasal faydanın yanı sıra doğaya ve çevreye de önemli katkılarda bulunarak paydaşların sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına katkılar sunmaktadır. Sonuç olarak, enerji verimliliği uygulamaları ve ISO 50001 standartlarının etkin şekilde uygulanması, endüstride enerji yönetiminde büyük bir dönüşüm yaratmaktadır. Bu çalışma, enerji kaynaklarının daha verimli kullanımı ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma konusunda önemli bir yol haritası sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The limited availability of energy resources and increasing environmental impacts have made energy efficiency and sustainable energy management essential. This study examines the methods applied to enhance energy efficiency in the industry and the effects of the ISO 50001 Energy Management System on energy performance. The research addresses innovative technologies that promote energy efficiency, the optimization of production processes, and waste heat recovery applications. Additionally, the applicability of the ISO 50001 standard in the industrial sector and its direct contributions to energy efficiency are analyzed in detail. The findings reveal that systematic changes aimed at reducing energy consumption not only lower energy costs but also significantly contribute to reducing the carbon footprint. Furthermore, the implementation of ISO 50001 enables the systematic monitoring and improvement of energy consumption processes. In this context, adopting energy efficiency strategies is regarded as an approach that supports environmental sustainability while providing economic benefits. In conclusion, the effective implementation of energy efficiency practices and ISO 50001 standards drives a significant transformation in energy management within the industry. This study offers a valuable roadmap for optimizing energy resource utilization and achieving sustainability goals.