Çocuklar için felsefe (P4C) uygulamalarının 4. sınıf öğrencilerinin yaratıcı, eleştirel ve yansıtıcı düşünme becerilerine etkisi
The effect of philosophy for children (P4C) practices on 4th grade students' creative, critical and reflective thinking skills
  1. Tez No: 941973
  2. Yazar: AYŞE ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN KUMRAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar için felsefe, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, yansıtıcı düşünme, sosyal bilgiler, bilsem, ilkokul, Philosophy for children, creative thinking, critical thinking, reflective thinking, social studies, bilsem, primary school
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu araştırmanın amacı dördüncü sınıf öğrencilerinin düşünme becerilerinin geliştirilmesine ve sınıflarda düşünme potansiyeli yüksek olan öğrencilerin ortaya çıkarılmasına katkı sağlayacak bir yol olarak Çocuklar için Felsefe (P4C) uygulamalarının etkisini ortaya koymaktır. Karma yöntemin kullanıldığı araştırmanın nicel kısmında ön test-son test eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desenden, nitel kısmında durum çalışması deseninden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 64 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre yaratıcı, eleştirel ve yansıtıcı düşünme becerisi bakımından deney ve kontrol grubu arasında son testlerde deney grubu öğrencileri lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Fark puanları ve etki büyüklüğü hesaplamaları sonucunda da P4C uygulamalarının öğrenciler üzerinde büyük etki büyüklüğüne sahip olacak şekilde yaratıcı, eleştirel ve yansıtıcı düşünme becerisine olumlu bir etkisi olduğu görülmüştür. Deney grubunun son test ve fark puanları üst referans grup olarak alınan BİLSEM referans grubunun puanları ile karşılaştırıldığında BİLSEM grubu öğrencilerinin son test puanlarının; deney grubu öğrencilerinin son test puanlarından yüksek olduğu ve istatistiksel olarak iki grubun puanı arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında BİLSEM grubu öğrencilerinin ön ve son test puanları karşılaştırıldığında yaratıcı, eleştirel ve yansıtıcı düşünme becerilerinde ilerleme düzeyinin düşük kaldığı görülmüştür. P4C uygulamasının yapıldığı deney grubu öğrencilerinin ön son test puanları karşılaştırıldığında ise yaratıcı, eleştirel ve yansıtıcı düşünme becerisinde ilerleme düzeyinin oldukça yüksek olduğu ve farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu anlaşılmıştır. Bu bağlamda, deney grubu öğrencileri BİLSEM grubu öğrencilerinin düzeyinin altında kalmış olsalar da ilerlemeye bakıldığında deney grubunda yapılan P4C uygulamalarının onların beceri düzeylerini arttırdığı ve BİLSEM grubu öğrencilerinin seviyesine yaklaştırdığı görülmüştür. Dolayısıyla P4C uygulamalarının dördüncü sınıf öğrencilerinin yaratıcı, eleştirel ve yansıtıcı düşünme becerilerini geliştirmede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel sonuçları da nicel sonuçları destekler durumdadır. Elde edilen sonuçlarda katılımcıların, düşünme, dinleme, anlama/muhakeme becerilerinde gelişme olduğu, bir fikre, olaya vb. farklı açılardan bakabilme, görüşlerini gerekçelendirerek, dayanaklandırarak ifade edebilme, fikirler ve düşünmeler üzerine düşünme becerilerinde gelişme olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the impact of P4C practices as a means to improve fourth grade students' thinking skills and to help identify students with high thinking potential in classrooms. This study utilized a mixed-methods design. In the quantitative strand, a quasi-experimental design with a non-equivalent control group and pre-post-test measures was employed. In the qualitative strand, a case study design was adopted. The findings revealed a statistically significant difference in post-test scores between the experimental and control groups, favoring the experimental group in terms of creative, critical, and reflective thinking skills. The analysis of difference scores and effect size estimates indicated that the P4C intervention had a substantial positive effect on students' creative, critical, and reflective thinking skills, demonstrating a large effect size. When the post-test and gain scores of the experimental group were compared with those of the BILSEM group-designated as the upper reference group-it was determined that the BILSEM students outperformed the experimental group in the post-test, with the difference reaching statistical significance. In contrast, the pre-test and post-test comparison within the experimental group demonstrated a significant and considerable improvement in students' creative, critical, and reflective thinking skills, with the observed difference reaching statistical significance. Upon examining the progress, it was observed that the P4C practices implemented with the experimental group enhanced their skill levels, bringing them closer to the level of the BILSEM group students. The qualitative results of the study indicated that participants exhibited progress in their thinking, listening, and reasoning skills. Additionally, there was a notable enhancement in their ability to view ideas, events, and issues from multiple perspectives, articulate and justify their viewpoints, and engage in reflective thinking about ideas and cognitive processes.