Birleştirilmiş sınıflarda çocuklar için felsefe eğitimi uygulamaları: Bir durum çalışması
Practices of philosophy for children in multigrade classes: A case study
  1. Tez No: 831861
  2. Yazar: ŞERİFE SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ALTUNAY ŞAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş sınıf, çocuklar için felsefe, düşünme becerileri, joint class, philosophy for children, thinking skills
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Felsefe asırlar önce ortaya çıkmış, günümüzdeki bilim alanlarının çıkış noktası olan; dil, yönetim, eğitim gibi insan hayatını ilgilendiren bütün alanlara yerleşmiş ve sürekli olarak bu alanlarla ve bilimle etkileşimi devam eden derin bir kavramdır. Felsefe eylem olarak ise felsefe yapma, felsefi düşünme, felsefece bakma olarak ifade edilebilir ve içinde birden fazla düşünme becerisi ve zihinsel süreç vardır. İnsan düşünen bir varlık olarak bütün canlılardan ayrılır. İnsanlık bugünkü gelişmişlik seviyesine düşünme becerilerini kullanarak ve kendi fikirleri üzerine düşünerek gelmiştir. Günümüz dünyasına uyum sağlayabilmek ve daha iyi seviyelere taşıyabilmek için düşünme becerileri büyük önem taşımaktadır. Bu becerilerin davranışa dönüştürülebilmesi için çocukluk döneminden itibaren geliştirilmesi gerekir. Çocuklar için felsefe programı düşünme becerilerini geliştirecek etkinlikler olarak tanımlanabilir. Çocuklar için felsefe kısaca“P4C”dört temel düşünme becerisini içine alır. Bunlar; yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, iş birlikçi düşünme ve özenli düşünmedir. Çocuklar için felsefe özgür bir soruşturma ortamında bir uyaranla çocukların dikkati çekilerek felsefi bir soruna giden düşünme sürecidir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın amacı felsefe ve eğitim ilişkisini ve bu bağlamda çocuklar için felsefenin birleştirilmiş sınıf ortamında nasıl uygulanacağını Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler dersi ile bütünleştirerek ortaya koymaktır. Araştırmanın boyunca“Birleştirilmiş sınıflarda 3. Sınıf Hayat Bilgisi ve 4. Sınıf Sosyal Bilgiler derslerinde çocuklar için felsefenin bir yöntem olarak uygulanması nasıl gerçekleşir? Çocuklar için felsefe programı öğrencilere düşünme becerileri boyutunda ne tür katkılar sağlar?”sorularına cevap aranmıştır. Çalışma, Sivas ili Yıldızeli ilçesi birleştirilmiş 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören 5 öğrenci ile yürütülmüştür. 3. Sınıf Hayat Bilgisi ve 4. Sınıf Sosyal Bilgiler derslerinde ortak olan kök değerler üzerine 10 haftalık bir program oluşturulmuştur. Kök değerlerin sorgulandığı çocuklar için felsefe uygulamalarında öğrencilerin felsefi düşünme becerileri anlamında ilerlemeler gözlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, birleştirilmiş sınıfta çocuklar için felsefe uygulamaları ile öğrencilerin düşünme becerileri boyutunda katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Philosophy emerged centuries ago, which is the starting point of today's scientific fields; It is a deep concept that has settled in all areas that concern human life such as language, management, education and continues to interact with these areas and science. Philosophy, on the other hand, can be expressed as philosophizing, thinking philosophically, looking philosophically, and there are more than one thinking skills and mental processes in it. While human beings are separated from all living things as a thinking being, their thinking skills should be developed from childhood. Humanity has reached its present level of development by using its thinking skills and by reflecting on its own ideas. Thinking skills are of great importance in order to adapt to today's world and move it to better levels. Humanity has reached its present level of development by using its thinking skills and by reflecting on its own ideas. Thinking skills are of great importance in order to adapt to today's world and move it to better levels. In order for these skills to be transformed into behavior, they must be developed from childhood. Philosophy program for children can be defined as activities that will develop thinking skills from childhood. Philosophy for Children“P4C”for short covers four basic thinking skills. These; creative thinking, critical thinking, collaborative thinking and attentive thinking. Philosophy for children is a thinking process that leads to a philosophical problem by attracting the attention of children with a stimulus in a free inquiry environment. The study was designed as a case study from qualitative research methods. The aim of the study is to reveal the relationship between philosophy and education and in this context, how to apply philosophy to children in a combined classroom environment by integrating it with the Life Studies and Social Studies course. Throughout the research,“How is the application of philosophy as a method for children in 3rd Grade Life Studies and 4th Grade Social Studies courses in multigrade classes? How does the philosophy for children program contribute to students in terms of thinking skills?”The answer to the question has been sought. The study continued with 5 students in 3rd and 4th grade combined in Yıldızeli district of Sivas province. A 10-week program has been created on the root values common to the 3rd Grade Life Studies and 4th Grade Social Studies courses. It has been observed that students progress in terms of philosophical thinking skills in philosophy practices for children whose core values are questioned. According to the research findings, it was concluded that philosophy practices for children in the multigrade classroom contributed to the students' thinking skills.