Yemen'e yönelik Osmanlı reform politikaları (1856-1911)
Ottoman reform policies towards Yemen (1856-1911)
- Tez No: 941978
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Yemen, Reform politikaları, Modernleşme, Jeopolitik önem, Ottoman Empire, Yemen, Reform Policies, Modernization, Geopolitical Importance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen'deki reform politikalarını ve etkilerini incelemektedir. İngiltere'nin Aden'i üs haline getirmesi ve Süveyş Kanalı'nın açılması gibi faktörler, yeni güç koridorunda Yemen'in jeopolitik önemini artırmış ve Osmanlı yönetiminin bölgedeki hâkimiyet ve reform çabalarını etkilemiştir. Osmanlı, Yemen'deki merkezi otoriteyi güçlendirmek ve bölgeyi modernleştirmek amacıyla çeşitli reformlar gerçekleştirmiştir. Çalışma, reformların amaçlarını, karşılaştığı zorlukları ve uygulama sürecinde ortaya çıkan yerel tepkileri çok yönlü bir değerlendirmeyle ele almaktadır. Osmanlı arşiv belgeleri, resmi yazışmalar ve önemli eserler gibi birincil ve ikincil verileri kullanılarak, Yemen'deki reform politikalarının yerel ve merkezi bakış açılarının bir sentezi sunulmuştur. Araştırma, Osmanlı'nın Yemen'deki reform çabalarının hedeflerini, yerel direnişleri ve mezhepsel yapıya dönük merkezi politikaları ele almaktadır. Tez, Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen'e yönelik reformlarının, modernleşme, merkezileşme ve kalkınma temelli ilerleme fikri etrafında şekillendiğini göstermektedir. Bu çalışma, siyaset bilimi ve siyasi tarih perspektifinden ele alınarak, Yemen'in tarihî arka planı, Osmanlı'nın reform politikalarının gerekçeleri, İngiltere'nin bölgesel müdahaleleri ve reformların çeşitli alanlardaki yansımaları çerçevesinde çok yönlü bir analiz yapılmıştır Bu çalışmanın özgünlüğü, Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen'e yönelik reform çabalarını yerel ve merkezi bir bakış açısıyla ele alarak, literatürdeki boşluğu doldurmasıdır. Sonuç olarak, bu tez, Yemen'in Osmanlı yönetimi altındaki modernleşme sürecini ve bu sürecin yerel ve uluslararası boyutlarını kapsamlı bir şekilde ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the reform policies implemented by the Ottoman Empire in Yemen and their effects. Factors such as the British establishment of a base in Aden and the opening of the Suez Canal significantly increased Yemen's geopolitical importance within a new corridor of power and influenced the Ottoman administration's efforts to assert control and implement reforms in the region. The Ottoman state undertook a series of reforms aimed at strengthening central authority and modernizing Yemen. The study offers a multidimensional analysis of the objectives of these reforms, the challenges encountered during their implementation, and the local reactions they provoked. Utilizing primary and secondary sources such as Ottoman archival documents, official correspondences, and major scholarly works, the research presents a synthesis of both local and central perspectives on reform policies in Yemen. It analyzes the objectives of the Ottoman reform efforts, local resistance, and centralized policies targeting the region's sectarian structure. The thesis demonstrates that Ottoman reforms in Yemen were shaped by the idea of progress, centered around modernization, centralization, and development. Approached from the perspectives of political science and political history, the study conducts a comprehensive analysis of Yemen's historical background, the rationale behind Ottoman reform initiatives, British regional interventions, and the sectoral impacts of reforms. The originality of this study lies in its integrative examination of Ottoman reform efforts in Yemen through both local and imperial lenses, thereby filling a significant gap in the literature. In conclusion, the thesis presents a comprehensive account of Yemen's modernization process under Ottoman rule and the local and international dimensions of this transformation. .