Üç boyutlu dermal fibroblast içeren termoplastik poliüretan ve polidimetil siloksan doku iskelelerinin yara yatağında oluşturduğu mikrovasküler değişikliklerin incelenmesi
Investigation of microvascular changes induced by three-dimensional dermal fibroblast-containing thermoplastic polyurethane and polydimethylsiloxane tissue scaffolds in wound beds
- Tez No: 942051
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Three-Dimensional Tissue Scaffolds, Microvascular Changes, Fibroblast-Containing Biomaterials
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç; Bu çalışma, 3D baskı ile PDMS ve TPU içeren ve dermal fibroblast ile kaplanan kompozit doku iskelelerinin in vitro ve in vivo biyouyumluluklarınıdeğerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede, dış kulak rekonstrüksiyonunda uzun ömürlü ve yüksek biyomekanik dayanıklılığa sahip çözümler sunulması hedeflenmektedir. Oluşturulması hedeflenen PDMS-TPU kompozit doku iskelelerinin yara yatağı ve yerleştirildiği doku ile uyumu araştırılacaktır. Materyal ve Metot; Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Multidisiplin Laboratuvarı Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu 02/10/2024 tarih ve 04/17 sayılı etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Çalışmada 6 adet 250-300 gram ağırlığında wistar albino erkek rat kullanıldı. Denekler cilt altı doku planına dermal fibroblast ile kaplanmamış PDMS-TPU kompozit doku iskelesinin yerleştirildiği (Skafold hücresiz) ve dermal fibroblast ile kaplanmış PDMS-TPU kompozit doku iskelesinin yerleştirildiği (Skafold Hücreli) gruplar olarak ikiye ayrıldı.8. hafta ve 12.haftada sakrifiye edilen deneklerden elde edilen doku iskeleleri anti-CD31 ve antiVEGF boyamaları ile histolojik olarak incelendi. Bulgular; CD31 pozitif vasküler yapılar açısından 12. haftada skafold hücresiz grupta 16,33±3,06 adet, skafold hücreli grupta ise 36,33±4,16 adet olarak ölçülmüş ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,043). VEGF pozitif vasküler yapılar açısından, 8. haftada skafold hücresiz grupta ortalama 16,00±12,29 adet, skafold hücreli grupta ise 37,67±3,06 adet damar yapısı mevcut olup bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,041). İmmünohistokimyasal olarak CD31 ve VEGF antikorların immünreaktivite şiddetlerinin semi kantitatif skorlamasında, her iki farklı haftada doku iskeleleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi. Sonuç; Çalışmamız, biyomateryal tabanlı doku mühendisliği yaklaşımlarının potansiyelini göstermektedir. Ancak, in vivo uzun dönem stabilite, biyouyumluluk ve fonksiyonel iyileşme açısından daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler; Üç Boyutlu Doku İskeleleri, Mikrovasküler Değişiklikler, Fibroblast İçeren Biyomalzemeler.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the in vitro and in vivo biocompatibility of composite tissue scaffolds composed of PDMS and TPU fabricated via 3D printing and coated with dermal fibroblasts. The goal is to offer long-lasting and biomechanically robust solutions for auricular reconstruction. The compatibility of the designed PDMS-TPU composite tissue scaffolds with the wound bed and surrounding tissue will be investigated. Materials and Methods: The study began after obtaining approval from the Dokuz Eylul University Multidisciplinary Laboratory Animal Experiments Local Ethics Committee, dated 02/10/2024, approval number 04/17. Six male Wistar albino rats weighing 250–300 grams were used. The animals were divided into two groups: one received subcutaneous implantation of PDMS-TPU composite scaffolds without dermal fibroblasts (cell-free scaffolds), and the other received scaffolds coated with dermal fibroblasts (cell-seeded scaffolds). Tissue scaffolds obtained from sacrificed animals at weeks 8 and 12 were examined histologically using anti-CD31 and antiVEGF staining. Results: At week 12, the number of CD31-positive vascular structures was measured as 16.33±3.06 in the cell-free group and 36.33±4.16 in the cell-seeded group, showing a statistically significant difference (p=0.043). For VEGF-positive vascular structures, the cell-free group showed an average of 16.00±12.29, while the cellseeded group had 37.67±3.06 at week 8, also indicating a statistically significant difference (p=0.041). Semi-quantitative scoring of immunoreactivity intensity of CD31 and VEGF antibodies revealed no significant differences between the scaffold groups at either time point. Conclusion: Our study demonstrates the potential of biomaterial-based tissue engineering approaches. However, further research is needed to assess long-term in vivo stability, biocompatibility, and functional recovery.