VATS (video yardımlı göğüs cerrahisi) geçiren hastalarda yapılan gövde bloklarının postoperatif ağrı yönetiminde etkinlikleri
Effectiveness of trunk blocks in postoperative pain management in patients undergoing vats (video-assisted chest surgery)
  1. Tez No: 942052
  2. Yazar: HACI ALİ VARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA ORHON ERGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: VATS, ESP blok, SPSIBP blok, gövde blokları, postoperatif ağrı, VATS, ESP block, SPSIBP block, trunk blocks, postoperative pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş: VATS, göğüs cerrahisi operasyonlarında en sık kullanılmakta olan cerrahi yöntemi olup postoperatif ağrı sıklığı yüksektir. Bu nedenle VATS uygulanan hastaların ağrılarını kontrol altına almak önemlidir. Biz çalışmamızda VATS geçiren hastalarda postoperatif ağrı kontrolünde ESP bloğunu ve SPSIPB bloğunu uygulayarak postoperatif ağrı skoruna, peroperatif ve postoperatif opioid tüketimine etkilerini değerlendirdik. Materyal ve Metod: Çalışma etik kurul onamı alındıktan sonra Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi' nde VATS geçirmiş hastalar, retrospektif olarak taranıp çalışmaya dahil edilmiştir. Ameliyatı genel anestezi yönetimi ile yapılan ve çalışma gruplarına uygun post operatif analjezi yöntemi uygulanmış hastalar retrospektif olarak taranıp çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara uygulanan post operatif analjezi yöntemine göre hastalar TESP bloğu+ IV PCA grubu (Grup 1), SPSIBP bloğu + IV PCA grubu (Grup 2) ve sadece IV PCA grubu (Grup 3) olarak üç gruba ayrılmıştır. Hastalara uygulanan anestezi yöntemi, intraoperatif opioid miktarı, hasta demografik verileri, uyanma odasında ağrı düzeyi ve post operatif 0.-2.-6.-12.-24.-36.-48. saat NRS değerleri, morfin tüketim miktarı rutin ağrı takip formları üzerinden taranıp kaydedilmiştir. Ayrıca postoperatif bulantı, kusma, kaşıntı, yetersiz ağrı kontrolü varlığında ek analjezi ihtiyacı dosyalar üstünden kayıt edilmiştir. Hastalara uygulanan blok uygulamasında standart olarak % 0.25 bupivakain 40 ml + % 2 lidokain 5 ml ilaç uygulanmıştır. IV PCA her 3 grup için standart olarak 1 mg/ml morfin, 10 dk kilit süresi olarak ayarlanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 105 hasta dahil edilmiş olup hastalar 3 eşit gruba ayrılmıştır. Her 3 grup arasında cinsiyet, yaş, boy, kilo, VKİ, ASA açısından anlamlı farklılık bulunmamaktadır. 0. saatte NRS değerleri incelendiğinde grup 3'teki hastaların değerleri anlamlı olarak yüksek bulunurken 6. saatten itibaren anlamlı olarak grup 1'deki hastaların NRS değerleri diğer gruplara göre daha düşük değerde saptanmıştır. Hastaların kullandıkları morfin miktarları incelendiğinde grup 3'teki hastaların tüm zaman aralıklarında diğer gruptakilerden anlamlı olarak daha yüksek morfin kullandığı tespit edilmiştir. 12. saat ve sonrasında grup 2'dekilerin de grup 1'dekilere göre anlamlı olarak daha yüksek morfin kullanımının olduğu bulunmuştur. Grup 3'te yer alan hastaların diğer gruplardan daha yüksek peroperatif remifentanil kullanımı olduğu bulunurken, grup 2'dekilerin grup 1'dekilere göre daha yüksek peroperatif remifentanil kullanımı olduğu saptanmıştır. Komplikasyonlara baktığımızda her 3 grupta da önemli herhangi bir sorun ile karşılaşılmamıştır. Gruplar arasında ek analjezi ihtiyaçları karşılaştırıldığında 0. saatte ve ilk 24 saatte grup 3'tekilerin diğer gruptakilere göre daha fazla ek analjezi ihtiyacı olduğu saptanmıştır. 24-48 saatte ise grup 1'dekilerin daha düşük oranda ek analjezi ihtiyacı olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda VATS uygulanan hastalarda gövde bloklarının postoperatif analjezide etkili olduğu ve peroperatif ve postoperatif opioid tüketimini azalttığını gösterdik. SPSIBP bloğunun bu hasta gruplarında etkin analjezi yöntemi olarak kullanılabileceği gösterilmiş olmasına rağmen ESP bloğuna göre etkinliği daha az bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: VATS is the most commonly used surgical method in thoracic surgery operations and the frequency of postoperative pain is high. Therefore, it is important to control the pain of patients undergoing VATS. In our study, we applied ESP block and SPSIPB block in postoperative pain control in patients undergoing VATS and evaluated their effects on postoperative pain score, peroperative and postoperative opioid consumption. Material and Method: After obtaining the study ethics committee approval, patients who underwent VATS at Marmara University Pendik Education and Research Hospital were retrospectively screened and included in the study. Patients who underwent surgery under general anesthesia and who received postoperative analgesia methods appropriate for the study groups were retrospectively screened and included in the study. According to the postoperative analgesia method applied to the patients, the patients were divided into three groups as TESP block + IV PCA group (Group 1), SPSIBP block + IV PCA group (Group 2) and only IV PCA group (Group 3). The anesthesia method applied to the patients, patient demographic data, pain level in the recovery room and postoperative 0.-2.-6.-12.-24.-36.-48. hour NRS values were scanned and recorded via routine pain follow-up forms. In addition, postoperative nausea, vomiting, pruritus and the need for additional analgesia in the presence of inadequate pain control were recorded via files. Results: 105 patients were included in our study and the patients were divided into 3 equal groups. There was no significant difference between the 3 groups in terms of gender, age, height, weight, BMI, and ASA. When the NRS values were examined at hour 0, the values of patients in group 3 were found to be significantly higher, while from hour 6 onwards, the NRS values of patients in group 1 were found to be significantly lower than the other groups. When the amounts of morphine used by the patients were examined, it was found that patients in group 3 used significantly more morphine than those in the other groups at all time intervals. At the 12th hour and later, it was found that those in group 2 also used significantly more morphine than those in group 1. While patients in group 3 were found to have higher perioperative remifentanil use than those in group 2, it was found that those in group 1 used more peroperative remifentanil. When we look at the complications, no significant problems were encountered in any of the 3 groups. When additional analgesia needs were compared between the groups, it was found that those in group 3 needed more additional analgesia than those in the other groups at 0 hours and the first 24 hours. It was found that those in group 1 needed less additional analgesia at 24-48 hours. Conclusion: In our study, we showed that trunk blocks are effective in postoperative analgesia and reduce peroperative and postoperative opioid consumption in patients undergoing VATS. Although SPSIBP block has been shown to be an effective analgesia method in these patient groups, its effectiveness was found to be less than ESP block.