Sleeperone elektronik anestezi sistemi ile geleneksel lokal anestezi tekniklerinin çocuk hastalarda meydana getirdiği ağrı ve kaygı düzeylerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative examination of pain and anxiety levels caused by sleeperone electronic anesthesia system and traditional local anesthesia techniques in pediatric patients
  1. Tez No: 852135
  2. Yazar: ZEYNEP ALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM BAĞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Dental Kaygı, İntraosseöz Anestezi, Sleeperone, Dental Anxiety, Intraosseous Anesthesia, Pain, SleeperOne
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bir bilgisayar destekli lokal anestezi sistemi olan SleeperOne® ile yapılan intraosseöz anesteziyi geleneksel lokal anestezi teknikleriyle oluşturdukları ağrı ve kaygı bakımından kıyaslamaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya 8-12 yaş aralığında 1. daimi molar dişlerinde dentin 1/2 seviyesinde oklüzal çürüğü olan 32 hasta dahil edilmiştir. Hastaların işlem öncesi CFSS-DS ile kaygı düzeyleri ölçülmüştür. Lokal anestezi uygulamalarından önce ve sonra kalp atım değeri ve hekim gözlemine dayalı FIS değerleri, anestezi sonrası bireysel ağrı deneyimini belirlemek için VAS değeri ölçülmüştür. Vitalite ve anestezi etkinliği EPT ile kontrol edilmiştir. Bulgular: SleeperOne® ile intraosseöz anestezi sonrası her iki çenede geleneksel yönteme kıyasla anlamlı olarak daha düşük VAS ve FIS değerleri ölçülmüştür. Anestezi sonrası kalp atım sayısında üst çenede anlamlı fark olmazken alt çenede geleneksel yönteme göre daha düşük kalp atım sayısı olduğu görülmüştür. Sonuç: SleeperOne® ile intraosseöz uygulamaları etkili ve başarılıdır. Geleneksel yöntemlere kıyasla çocuklarda daha az ağrı ve kaygıya neden olmuştur. Kesin kanılara varılabilmesi için daha geniş örneklem gruplarıyla yapılacak daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the pain and anxiety associated with intraosseous anesthesia performed with SleeperOne®, a computer-assisted local anesthesia system, with traditional local anesthesia techniques. Materials and Methods: The study included 32 patients aged between 8 and 12 years with occlusal caries at the dentin 1/2 level of the first permanent molars. Prior to the procedures, the patients' anxiety levels were measured using CFSS-DS. Heart rate and FIS values based on physician observation were measured before and after local anesthesia applications, and VAS values were measured to determine individual pain experiences after anesthesia. Vitality and anesthesia effectiveness were assessed using EPT. Results: After intraosseous anesthesia with SleeperOne®, significantly lower VAS and FIS values were measured in both jaws compared to the traditional method. While there was no significant difference in post-anesthesia heart rate in the upper jaw, a lower heart rate was observed in the lower jaw compared to the traditional method. Conclusion: Intraosseous applications with SleeperOne® are effective and successful. It caused less pain and anxiety in children compared to traditional methods. To reach definitive conclusions, further studies with larger sample groups are needed.