Nano yağ grefti uygulamasının flep vaskülarizasyonuna etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of nanofat graft application on flap vascularization
- Tez No: 942096
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YOLERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Nanofat, flep, vaskülarizasyon, inflamasyon, fibrozis, nanofat, flap, vascularization, inflamation, fibrosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Flep cerrahisi, doku defekti onarımında kullanılan temel tekniklerden biridir. Klinik pratikte görülen ve cerrahi başarıyı doğrudan belirleyen en önemli komplikasyon ise flep distalinde görülen nekrozdur. Bu sorunu çözmek amacıyla, son yıllarda flep iyileşmesini destekleyip hızlandırma potansiyeline sahip çeşitli farmakolojik ajanlar, kök hücre uygulamaları ve rekombinant büyüme faktörleri yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Son yıllarda rejeneratif özellikleri ile oldukça popüler olan nano yağ grefti, yağ dokusunun mekanik olarak emülsifiye edilmesi ile elde edilen bir yağ grefti türüdür. Mekanik emülsifikasyon sırasında adipositler parçalanırken mezenkimal kök hücreler canlı kalmaktadır. Böylece bu hücrelerden salınan büyüme faktörleri sayesinde nano yağ grefti hacimsel destek olmanın ötesinde rejeneratif özellikleri ile dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, sıçanlarda oluşturulan random paternli dorsal deri flebi modellerinde nano yağ greftinin vaskülarizasyon ve diğer histolojik iyileşme parametreleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Materyal ve Metot: Çalışmada 40 Wistar albino sıçan dört gruba ayrıldı. Nano yağ grefti, sıçanların inguinal yağ yastıkçıklarının mekanik emülsifikasyonu ile hazırlandı. Gruplarda farklı dolaşım paternine sahip flep modelleri kullanıldı. Postoperatif 14. günde sakrifikasyon sonrası flepler eksize edilerek histopatolojik incelemeye alındı. İnflamasyon, fibroblastik aktivite, neovaskülarizasyon, reepitelizasyon ve nekroz parametreleri semikantitatif olarak değerlendirildi. Sonuç: Nano yağ grefti uygulamasının inflamasyonu ve fibroblastik aktiviteyi azalttığı, reepitelizasyonu artırdığı, nekrozu ise azalttığı gözlendi. Neovaskülarizasyon açısından ise anlamlı bir fark izlenmedi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Flap surgery is one of the fundamental techniques utilized in the reconstruction of tissue defects. A critical complication in clinical practice that directly impacts surgical success is distal flap necrosis. To address this issue, recent years have seen extensive research into various pharmacological agents, stem cell applications, and recombinant growth factors for their potential to support and accelerate flap healing. Nano fat grafting, a type of fat graft obtained by mechanical emulsification of adipose tissue, has become highly popular recently due to its regenerative properties. During mechanical emulsification, adipocytes are disrupted while mesenchymal stem cells remain viable. Thus, due to the growth factors released from these stem cells, nano fat grafting stands out for its regenerative properties beyond merely providing volumetric support. This study evaluated the effects of nano fat grafting on vascularization and other histological healing parameters in random pattern dorsal skin flap models created in rats. Material and Methods: In this study, 40 Wistar albino rats were divided into four groups. Nano fat graft was prepared by mechanical emulsification of the inguinal fat pads of the rats. Flap models with different circulation patterns were used in the groups. After sacrifice on the 14th postoperative day, the flaps were excised for histopathological examination. Parameters such as inflammation, fibroblastic activity, neovascularization, re epithelialization, and necrosis were evaluated semi-quantitatively. Results: It was observed that nano fat graft application decreased inflammation and fibroblastic activity, increased re-epithelialization, and reduced necrosis. No significant difference was observed regarding neovascularization