Donör-akseptör siklopropanların çeşitli heterosiklik bileşiklerle mekanokimyasal aktivasyon tepkimelerinin incelenmesi
Investigation of mechanochemical activation reactions of donor-acceptor cyclopropanes with various heterocyclic compounds
  1. Tez No: 942106
  2. Yazar: SÜMEYYE ATİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Donör-Akseptör Siklopropan, Mekanokimyasal Sentez, Siklo Katılma, Halka Açılması, Yeşil Kimya, Donor-acceptor cyclopropanes, mechanochemical synthesis, cycloaddition, ring opening, green chemistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu yüksek lisans tezi kapsamında Donör-Akseptör (DA) siklopropanların mekanokimyasal olarak aktive edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında DA- siklopropanlar ile indolizin, kroman, kumaran, 4-benzil-3,4-dihidro-2H-benzo[b][1,4]oksazin ve 1,4-dibenzil-1,2,3,4-tetrahidrokinoksalin mekanokimyasal olarak nükleofilik halka açılma reaksiyonları ve aynı zamanda DA-siklopropanlar ile 3,4-dihidroizokinolinin mekanokimyasal [3+2] siklokatılma tepkimelerinin gerçekleştirilmesi amaçlandı. Yöntem: DA-siklopropanlar ile belirtilen nükleofiller için ayrı ayrı mekanokimyasal olarak optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Optimizasyon çalışmaları sonucunda belirli frekans ve sürelerde uygun Lewis asidi katalizörleri varlığında çözücüsüz olarak tepkimeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: DA-siklopropanların çeşitli heterosiklik bileşiklerle (kroman, kumaran, 4-Benzil-3,4-dihidro-2H-benzo[b][1,4]oksazin ve 1,4-dibenzil-1,2,3,4-tetrahidrokinoksalinin) olan mekanokimyasal halka açılma tepkimleri Lewis asidi katalizörü varlığında gerçekleştirildi. Aynı zamanda DA-siklopropanların 1,3-bifonksiyonlizasyonleştirme reaksiyonları tek kapta mekanokimyasal olarak incelendi. Daha sonra DA-siklopropanlar ile 3,4-dihidroizokinolinin [3+2] siklokatılma reaksiyonları belirlenen optimum koşullarda mekanokimyasal olarak gerçekleştirildi. Sonuç: DA-siklopropanların mekanokimyasal nükleofilik halka açılma tepkimeleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi ve hedeflenen ürünler iyi verimlerle elde edildi. Ayrıca DA-siklopropanların mekanokimyasal 1,3-bisfonksiyonlizasyonu da yine literatürde ilk defa gerçekleştirilmiştir. Son olarak ise DA-siklopropanların mekanokimyasal [3+2] siklo katılma tepkimeleri gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, it is aimed to mechanochemically activation of donor-Acceptor (DA) cyclopropanes. In this scope, it is aimed to carry out mechanochemical nucleophilic ring opening reactions of DA-cyclopropanes with indolizine, chromane, coumaran, 4-benzyl-3,4-dihydro-2H-benzo[b][1,4]oxazine and 1,4-dibenzyl-1,2,3,4-tetrahydroquinoxaline and also mechanochemical [3+2] cycloaddition reactions of DA-cyclopropanes with 3,4-dihydroisoquinoline. Method: Separate mechanochemical optimization studies were carried out for the indicated nucleophiles with DA-cyclopropanes. As a result of the optimization studies, reactions were carried out without solvent in the presence of appropriate Lewis acid catalysts at certain frequencies and times. Findings: Mechanochemical ring opening reactions of DA-cyclopropanes with various heterocyclic compounds (chromane, coumaran, 4-Benzyl-3,4-dihydro-2H-benzo[b][1,4]oxazine and 1,4-dibenzyl-1,2,3,4-tetrahydroquinoxaline) were carried out in the presence of Lewis acid catalyst. At the same time, 1,3-bisfunctionalization reactions of DA-cyclopropanes were investigated mechanochemically in one pot. Then, cycloaddition reactions of DA-cyclopropanes with 3,4-dihydroisoquinoline [3+2] were carried out mechanochemically under determined optimum conditions. Results: Mechanochemical nucleophilic ring opening reactions of DA-cyclopropanes were successfully carried out and the targeted products were obtained in good yields. In addition, mechanochemical 1,3-bisfunctionalization of DA-cyclopropanes was also carried out for the first time in the literature. Finally, mechanochemical [3+2] cycloaddition reactions of DA-cyclopropanes were carried out.