İnguinal herni onarımı sonrası kronik ağrı
- Tez No: 942114
- Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN ERHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İnguinal Herni Onarımı, Cerrahi Sonrası Kronik Ağrı, Inguinal Hernia Repair, Chronic Postsurgical Pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Cerrahi sonrası kronik ağrı (CSKA), ağrıya sebep olabilecek diğer nedenler dışlandıktan sonra, cerrahi işlem veya doku hasarı nedenli gelişen, cerrahi sonrası beklenen iyileşme süresi geçmesine rağmen (3 ay veya daha uzun süre) devam eden ağrı olarak tanımlanmaktadır. İnguinal herni onarımı sonrası CSKA; torakotomi ve mastektomi sonrası olduğu gibi sık görülmekte, nöropatik vasıfta olabilmekte, hastaların günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesini etkileyebilmektedir. Bu retrospektif gözlemsel çalışmada 1 Ocak 2021 – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda inguinal herni onarımı yapılan olgularda CSKA insidansı ve ağrı özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Elektronik Hasta Dosyası üzerinden verilerine ulaşılan 201 olgudan 128 olgu değerlendirmeye alındı. Yaş, cinsiyet gibi demografik veriler, cerrahi ve anestezi tekniği gibi değişkenlerle birlikte 128 olgudan (120 erkek, 8 kadın olgu) alınan veriler analiz edilip, CSKA insidansı postoperatif 12. aydan sonra %30,5 olarak bulundu. CSKA tarifleyen 39 olgudan 31 olgu (%79,5) ağrısını hafif, 7 olgu (%17,9) orta şiddette, 1 olgu ise (%2,6) şiddetli olarak tanımladı. 9 olgunun (%23,1) ağrı nedeniyle bir kliniğe başvurduğu, 3 olgunun (%7,7) analjezik kullanımına gereksinim duyduğu, 6 olgunun (%15,4) ağrıyı en çok rahatsız eden sağlık sorunu olarak tanımladığı; 16 olgunun (%41) ise ağrının günlük yaşam aktivitelerini etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Chronic postsurgical pain (CPSP) is defined as pain that persists for more than three months after surgery due to surgical trauma or tissue damage, after excluding other possible causes. CPSP following inguinal hernia repair is commonly observed; like chronic pain after thoracotomy and mastectomy, it may have neuropathic characteristics and significantly affect daily activities and quality of life. This retrospective observational study aimed to evaluate the incidence and characteristics of CPSP in patients who underwent inguinal hernia repair at the Ege University Faculty of Medicine, Department of General Surgery, between January 1, 2021 and December 31, 2022. Among the 201 patients identified through electronic medical records, 128 patients were included in the final analysis. Demographic variables, surgery and anesthetic techniques were analyzed. Among 128 patients (120 males, 8 females), the incidence of CPSP after 12 months was found to be 30,5%. Among the 39 patients reporting CPSP, 31 (79.5%) described their pain as mild, 7 (17.9%) as moderate, and 1 (2.6%) as severe. Additionally, 9 patients (23.1%) sought medical consultation due persistent pain, 3 (7.7%) required analgesic use, and 6 (15.4%) considered pain as their most distressing health issue. Furthermore, 16 patients (41%) reported that CPSP had a significant negative impact on their daily activities.