Had cezaları ve suçları ile ilgili Hanefî ve Şafiî görüşlerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of Hanefî and Şâfiî views on had punishments and crimes
- Tez No: 942144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMETULLAH SAMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadd, Punishment, Hanafi, Shafi'i, Ruling, Comparison
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, genel olarak suç türleri özelde ise hırsızlık, hırâbe, zina, kazif (zina isnadında bulunma) ve sarhoşluk gibi had cezaları ele alınmıştır. Had cezalarının uygulanabilmesi için bulunması gereken şartlar, ispat yolları, cezanın uygulanma şekli, cezayı kimin uygulayacağı ve cezanın düşmesi gibi hususlar, Hanefî ve Şâfiî fakihlerin ileri sürdükleri görüşler çerçevesinde incelenmiştir. İhtilaf ettikleri konular tesbit edilmiş, dayandıkları deliller ve ileri sürdükleri gerekçeler zikredilmiştir. Hanefî ve Şâfiî fakihlerin dayandıkları deliller ve gerekçeler karşılaştırılarak tahlile tabi tutulmuştur. Bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmamızın önemi, konusu, kapsamı, yöntemi ve başvurulan kaynakların bir kısmı açıklanmaktadır. Ayrıca konumuz ile bağlantısı olan suçun çeşitlerine kısaca değinilmiştir. Birinci bölümde can ve mal güvenliğini ihlâl eden had suçları ve cezaları, ikinci bölümde ise iffet ve akıl güvenliğini ihlâl eden had suçları ve cezaları Hanefî ve Şâfiî mezheplerine göre mukayeseli bir şekilde ele alınıp incelenmiştir. Fakihlerin delilleri ve görüşleri tesbit edilip verdikleri hükümlerin sonuçları aktarılmıştır. Anahtar Kelimler: Had, Ceza, Hanefî, Şâfiî, Hüküm, Mukayese
Özet (Çeviri)
In this study, in general crime types and speccifically hadd punishments such as theft, hiraba, adultery, qazaf (accusation of adultery) and drunkenness in particular are discussed. The conditions that must be met for the application of hadd punishments, the means of proof, the way the punishment applied, who will apply it and the abatement of the punishment are examined within the framework of the views put forward by the Hanafi and Shafi'i jurists. The issues on which they disagree are determined, the evidence they rely on and the justifications they put forward are mentioned. The evidence and justifications relied on by the Hanafi and Shafi'i jurists are compared and analyzed. This study consists of an introduction and two sections. The introduction section explains the importance, subject, scope, method and some of the sources used in our research. In addition, the types of crimes related to our topic are briefly mentioned. In the first section, the hadd crimes and punishments that violate the security of life and property, and in the second section, the hadd crimes and punishments that violate the security of chastity and mind are comparatively discussed and examined according to the Hanafi and Shafi'i schools. The evidence and opinions of the jurists are determined and the results of the rulings they have given are conveyed.