Yabancılara Türkçe öğretiminde karartma (Blackout) tekniğinin öğrencilerin yaratıcı yazma tutumuna etkisi
The effect of blackout technique in teaching Turkish to foreigners on students' creative writing attitudes
  1. Tez No: 942145
  2. Yazar: HATİCE TOSLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karartma Tekniği, Yaratıcı Yazma, Yabancılara Türkçe Öğretimi, Yazma Tutumu, Blackout Technique, Creative Writing, Teaching Turkish to Foreigners, Writing Attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, karartma (blackout) tekniğinin yabancılara Türkçe öğretiminde öğrencilerin yaratıcı yazma tutumlarına etkisini incelemektir. Çalışma, yaratıcı yazma sürecine yenilikçi bir yaklaşım sunarak, öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek ve yazmaya yönelik tutumlarını olumlu yönde değiştirmek hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırmada, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. 2023-2024 eğitim öğretim yılında Giresun Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi'nde (TÖMER) öğrenim gören C1 seviyesindeki öğrencilerden oluşan deney ve kontrol grupları üzerinde çalışılmıştır. Veri toplama araçları olarak“Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenenlere Yönelik Yazma Tutum Ölçeği”, ve 5 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. 10 hafta süren deneysel süreç boyunca deney grubuna karartma tekniğiyle yaratıcı yazma çalışmaları uygulanmış, kontrol grubu ise geleneksel yazma etkinlikleriyle derslere devam etmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulguları, karartma tekniğinin deney grubundaki öğrencilerin yazmaya yönelik tutumlarında anlamlı bir artış sağladığını göstermiştir. Deney grubunun son test puanlarının kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin görüşleri, yöntemin eğlenceli, yaratıcı ve motive edici olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte yöntemin bazı öğrenciler tarafından karmaşık ya da sıkıcı bulunduğu da ifade edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma, karartma tekniğinin öğrencilerin yaratıcı yazma tutumlarını geliştirmek için etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Bu yöntemin öğrencilerde yazma motivasyonunu artırdığı ve öğrenme sürecine farklı bir boyut kazandırdığı görülmüş fakat yöntemin uygulanmasında bireysel farklılıkların dikkate alınmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Çalışma, yabancılara Türkçe öğretiminde yenilikçi yazma yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to investigate the impact of the blackout technique on students' creative writing attitudes during the process of teaching Turkish to foreigners. By offering students a new approach to the creative writing process, the study aims to improve their writing competence and foster a positive attitude towards writing. Method: The study employed a pretest- posttest control group experimental design. It was conducted with experimental and control groups of students studying at Giresun University's Turkish Language Teaching Center (TÖMER) at the C1 level during the 2023-2024 academic year. The“Writing Attitude Scale for Turkish as a Foreign Language Learners”and a semi-structured interview form consisting of 5 questions were used as data collection tools. Over the ten-week experimental period, the experimental group participated in creative writing activities using the blackout technique, while the control group continued with traditional writing activities. Findings: The findings indicated that the blackout technique significantly improved the attitudes of the experimental group towards writing. Based on statistical analysis, it was determined that the post-test scores of the experimental group were higher than those of the control group. According to students' feedback on the method, the blackout technique was described as fun, creative, and motivating, although some students found it complicated and boring. Conclusions: The findings of this study demonstrated that the blackout technique is effective in enhancing creative writing attitudes. The study highlights that this technique not only increases students' writing motivation but also introduces a new dimension to their learning processes. However, individual differences should be considered when applying this method. The study contributes to the development of original writing techniques in teaching Turkish to foreigners.