Erken preterm gebelik döneminde nöroproteksiyon amaçlı MgSO4 kullanılan annelerin bebeklerindeki erken ve geç nörogelişimsel sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of early and late neurodevelopmental outcomes in infants of mothers who used MgSO4 for neuroprotection during early preterm pregnancy
  1. Tez No: 942175
  2. Yazar: SELMAN ALİKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ÖZDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm doğum, Denver-2, MgSO4, nörogelişim, APGAR, Preterm birth, Denver-2, MgSO₄, Neurodevelopment, APGAR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Erken preterm doğum, yenidoğan bebeklerde nörogelişimsel olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Antenatal dönemde 24 saat süreyle MgSO4 uygulaması bu sonuçları engellemektedir. Ancak MgSO4 tedavisi çoğunlukla 24 saat uygulanamadan doğum gerçekleşmektedir. Çalışmamızda, erken preterm dönemde doğan ve antenatal MgSO4 uygulanan bebeklerin erken ve geç nörogelişimsel sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2019-Aralık 2022 tarihleri arasında T.C. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 32. gebelik haftasından önce doğan tüm bebekler tarandı. Antenatal dönemde MgSO4 tedavisi uygulanan bebekler çalışmaya dahil edildi. Çalışma grubu toplam 74 hastadan oluşmakta, 24 saat standart doz alan, daha kısa sürede alan ve tedavi tamamlandıktan bir zaman intervali geçtikten sonra doğum yapan hastalar olarak üçe ayrıldı. Antenatal maternal MgSO4 tedavisi uygulanamadan doğurtulan bebekler kontrol grubu olarak alındı, kontrol grubu 54 hastadan oluşmaktadır. Çalışma grubu, MgSO4 uygulama süresi, gebelik haftası ve bebek kanındaki magnezyum düzeylerine göre subgruplara ayrıldı. Geç nörogelişimsel sonuçlar Denver-2 testine göre değerlendirildi. BULGULAR: Gruplar arasında anne yaşı, gebelik durumu, parite, gebelik haftası gibi verilerde anlamlı fark bulunmadı (P>0.05). Ancak gruplar arasında yoğun bakımda kalış süresi, APGAR skoru, kan magnezyum düzeyleri ve Denver-2 testindeki kişisel-sosyal gelişim, motor gelişim ve dil gelişiminde anlamlı farklar gözlendi. 24-28'inci gebelik haftalarında doğan yenidoğanların kontrol ve çalışma grubu alt grupları arasında ince motor, kaba motor, dil gelişimi ile yürüme, işitme, görme ve konuşma bozuklukları açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Aynı haftalarda kontrol grubunda bulunan yenidoğanların hepsinde erken ve geç dönem serebral palsi bulgularına rastlanmıştır. SONUÇ: Erken preterm dönemde nöroproteksiyon amacıyla antenatal MgSO4 uygulanan annelerin bebeklerinde MgSO4 uygulanma süresine göre erken dönemde APGAR skoru, YBÜ kalış süresi, kordon kan gazı, erken sepsis, NEK, ROP, SP gibi parametrelerde, geç dönemde ise Denver-2 testine ait parametrelerde ve yine SP'de anlamlı farklılıklar olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of early and late neurodevelopmental outcomes in infants of mothers who used MgSO4 for neuroprotection during early preterm pregnancy INTRODUCTION AND AIM: Early preterm birth can lead to neurodevelopmental issues in newborns. Administering magnesium sulfate antenatally for 24 hours has been shown to prevent these outcomes, although delivery often occurs before the full 24-hour treatment is completed. This study aimed to evaluate the early and late neurodevelopmental outcomes in preterm infants who were exposed to antenatal MgSO₄. MATERIALS AND METHODS: Between January 2019 and December 2022, infants born before 32 weeks of gestation at Sakarya University Training and Research Hospital were screened. Only infants who received antenatal MgSO₄ were included. The study group was divided into three subgroups: those who received the standard 24-hour dose, those who received it for a shorter duration, and those delivered after a certain interval post-treatment. A control group of infants who did not receive MgSO₄ was also included. The study assessed the duration of MgSO₄ administration, gestational age, and serum magnesium levels. Late neurodevelopmental outcomes were measured using the Denver-2 test. RESULTS: No significant differences were observed between groups in maternal age, obstetric status, parity, or gestational age. However, significant differences were found regarding NICU stay duration, APGAR scores, serum magnesium levels, and the personal-social, motor, and language development domains of the Denver-2 test. Among infants born between 24 and 28 weeks of gestation, no significant differences were found in fine motor, gross motor, language development, and impairments in walking, hearing, vision, and speech between the study and control groups. All infants in the control group exhibited early and late signs of cerebral palsy. CONCLUSION: In preterm infants whose mothers received antenatal MgSO₄, significant differences were observed in both early and late developmental outcomes, including APGAR scores, ICU stay, early sepsis, NEC, ROP, and cerebral palsy, with differences related to the duration of MgSO₄ administration.