Öğretmenlerin sürdürülebilir sağlıklı beslenme davranışları ve yeme farkındalığının gezegensel sağlık diyet indeksine uygunluğunun değerlendirilmesi
Assessment of teachers' sustainable healthy eating behaviors and eating awareness in accordance with the planetary health dietary index
  1. Tez No: 942229
  2. Yazar: ŞEYMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gezegensel Sağlık Diyet İndeksi, Öğretmen, Sürdürülebilir Beslenme, Yeme Farkındalığı, Eating Awareness, Planetary Health Dietary Index, Sustainable Nutrition, Teacher
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin yeme farkındalığı düzeyleri ve sürdürülebilir sağlıklı beslenme davranışlarının gezegensel sağlık diyet indeksine uygunluğu incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini Kırıkkale il merkezinde bulunan devlet okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmuştur. Çalışmaya gebe ve emzikli olan kişiler dahil edilmemiştir. Anket formu ile onaylarını bildiren gönüllülerin; genel bilgileri, vücut ağırlıkları ve boy uzunlukları, sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları, yeme farkındalığı ve sürdürülebilir sağlıklı beslenme davranışı düzeyleri, 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı, yüz yüze görüşme yapılarak elde edilmiştir. Çalışmadaki 400 katılımcının %50,5'i kadın, %49,5'i erkektir. Kişilerin ortanca yaşı 40,25 (24-60) yıldır. Erkeklerin ortalama beden kütle indeksi (BKİ) 26,9 kg/m2, kadınların 24,67 26,9 kg/m2'dir. Yeme farkındalığı toplam puanı ve cinsiyet grupları arasında ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Kadınlar duygusal yeme ile başa çıkabilme alt boyutunda erkeklere kıyasla anlamlı ve daha düşük ortalamaya sahiptir (p0,05). Bireylerin sürdürülebilir sağlıklı beslenme davranışı toplam puanları ve alt boyutları kadınlarda erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksektir (p0,05). Öğretmenlerin yeme farkındalığı düzeylerinin hem vücut ağırlığının kontrolünde, hem sürdürülebilir sağlıklı beslenme davranışı göstermede hem de gezegensel sağlık diyet indeksine uyum konusunda etkili olduğu belirlenmiştir. Bu alanda öğretmenlere verilecek beslenme eğitimlerinin öğrencilerin sağlıklı olmalarında etkili olabileceği düşünülmektedir. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının gerçekleştirilmesi için çeşitli politikalar geliştirilmeli, yeme farkındalığı düzeyleri göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the levels of teachers' eating awareness and the compliance of their sustainable healthy eating behaviors with the planetary health diet index were examined. The sample of the study consisted of teachers working in public schools in Kırıkkale city center. Pregnant and lactating women were not included in the study. General information, body weight and height, health status, dietary habits, eating habits, eating awareness and sustainable healthy eating behavior levels of the volunteers who gave their consent with the questionnaire form, 24-hour retrospective food consumption records were obtained by face-to-face interviews. Of the 400 participants in the study, 50.5% were female and 49.5% were male. The median age of the participants was 40.25 (24-60) years. The mean body mass index (BMI) of men was 26.9 kg/m2 and of women was 24.67 26.9 kg/m2. There was no correlation between total eating awareness score and gender groups (p>0,05). Women had significantly and lower mean scores than men in the coping with emotional eating sub-dimension (p0,05). Total scores and sub-dimensions of individuals' sustainable healthy eating behavior were significantly higher in women than in men (p0,05). It was determined that teachers' eating awareness levels were effective in both controlling body weight, showing sustainable healthy eating behavior and compliance with the planetary health diet index. It is thought that nutrition trainings to be given to teachers in this field may be effective in making students healthy. Various policies should be developed to realize sustainable development goals, and eating awareness levels should not be ignored.