Çözüm odaklı grupla sosyal hizmet müdahalesinin ergenlerin dijital oyun bağımlılığı ve yalnızlık düzeylerine etkisi
The effect of solution-focused social work group intervention on adolescents' digital game addiction and loneliness levels
- Tez No: 942375
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞA BAŞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Çözüm Odaklı Kısa Terapi, Dijital Oyun Bağımlılığı, Ergenler, Grupla Sosyal Hizmet Müdahalesi, İnternet Oyun Bozukluğu Yalnızlık, Adolescents, Digital Game Addiction, Internet Gaming Disorder, Social Work Intervention with Groups, Solution-Focused Brief Therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde dijital oyun bağımlılığı ve yalnızlık ergenler için birer risk faktörü olarak görülmeye devam etmektedir. Bu araştırmada çözüm odaklı grupla sosyal hizmet müdahalesinin ergenlerin dijital oyun bağımlılığı ve yalnızlık düzeylerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yarı deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Lise eğitimine devam eden 6 ergen müdahale grubuna 6 ergen ise kontrol grubuna rastgele örnekleme ile dahil edilmiştir. Müdahale grubu ile 6 hafta süre ile çözüm odaklı sosyal hizmet grup müdahalesi yürütülmüştür. Katılımcılara müdahale öncesi ön test, müdahale sonrası son test ve müdahaleden 3 ay sonra izlem testi uygulanmıştır. Ölçümler kişisel bilgi formu, Ergenler için Oyun Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu ve UCLA Yalnızlık Ölçeği Kısa Formu (Ergenler için) aracılığı ile toplanmıştır. Ayrıca grup sürecinin değerlendirilmesi maksadıyla her oturum sonu yalnızca müdahale grubundan derecelendirme sorusu cevapları toplanmıştır. Veriler SPSS 26.0 yazılıma aktarılmış ve Ki-Kare, Mann Whitney U ve Friedman testleri uygulanmıştır. Araştırma neticesinde çözüm odaklı grupla sosyal hizmet müdahalesinin ergenlerin dijital oyun bağımlılığı düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Buna karşın son test ölçümünde müdahale grubunun günlük dijital oyun oynama süresinin kontrol grubundan istatistiksel anlamda daha düşük olduğu bulgusu elde edilmiştir. Fakat bu farklılık 3 ay sonraki izlem ölçümünde devam ediyor olsa da istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Çözüm odaklı grupla sosyal hizmet müdahalesinin ardından müdahale grubundaki ergenlerin yalnızlık düzeyleri üzerinde azalma gerçekleşse de bu farklılaşmanın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak çözüm odaklı grupla sosyal hizmet müdahalesinin ergenlerin günlük dijital oyun süresinin azaltılmasında etkili bir araç olduğu ortaya konulmasına karşın bu etkinin uzun vadede korunamadığı bulgusuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Digital game addiction and loneliness are still widely regarded as risk factors for adolescents. This study examines the effect of a solution-focused social work group intervention on levels of digital game addiction and loneliness in adolescents. The study used a quasi-experimental research model. Six adolescents who were still in high school were randomly selected for the intervention group, and a further six for the control group. The intervention group underwent a solution-focused social work group intervention for six weeks. Participants completed a pre-test before the intervention, a post-test after the intervention and a follow-up test three months afterwards. Data were collected using a personal information form and the short forms of the Adolescent Gaming Addiction Scale and the UCLA Loneliness Scale (for adolescents). Additionally, at the end of each session, the intervention group was asked to complete a scale question to evaluate the group process. The data were transferred to SPSS 26.0 software and analysed using Chi-square, Mann-Whitney U, and Friedman tests. The study results showed that the solution-focused social work group intervention did not create a statistically significant difference in levels of digital game addiction among adolescents. However, the final test revealed that the intervention group spent less time playing digital games daily than the control group. This difference was still evident in the follow-up measurement three months later, but was found to be statistically insignificant. While the solution-focused social work group intervention resulted in a decrease in loneliness levels among adolescents in the intervention group, this difference was not found to be statistically significant. In conclusion, while the intervention was found to be an effective short-term tool for reducing adolescents' daily digital game time, this effect could not be maintained long term.