Anglo-Sakson dönemden erken modern döneme İngiliz edebiyatında 'Türk' algısı
The perception of the 'Turk' in English literature from the Anglo-Saxon period to the early modern period
  1. Tez No: 942383
  2. Yazar: BERKANT ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz edebiyatı, Türk algısı, Türk imgesi, Anglo-Sakson, Haçlılar, erken modern dönem, ihtida, eskataloji, İncil, Kur'an, İngiltere'de İslam, oryantalizm, English literature, perception of Turks, image of Turks, Anglo-Saxon, Crusaders, early modern period, conversion, eschatology, Bible, Qur'an, Islam in England, Orientalism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışma, Anglo-Sakson dönemden erken modern döneme kadar İngiliz edebiyatında ve yazılı kültüründe“Türk”algısının nasıl şekillendiğini incelemektedir. Sosyolojik, tarihî ve siyasî faktörlerin etkisiyle oluşan bu algının dönemsel değişimi analiz edilerek, günümüzde artan yabancı düşmanlığı ve Müslüman karşıtlığı gibi olguların tarihî kökenleri açıklanacaktır. Edward Said'in Oryantalizm teorisi, Anglo-Sakson dönemden itibaren İngiliz metinlerindeki Türk algısının incelenmesi için temel çerçeve olarak kullanılacaktır. Araştırmada döküman analizi yöntemiyle, Aziz Beda'dan Chaucer'a ve erken modern dönemdeki Ross ve Sale Kur'an meallerine kadar her üç dönem için önem ifade eden İngiliz edebi metinlerindeki“Türk”temsilleri analiz edilecektir. Çalışmanın, İngiliz sosyal hafızasında yer eden Türk algısının kültürel ve tarihî bağlamda dönüşümünü anlamaya katkı sağlaması beklenmektedir. Bu analiz, İngiliz dili ve edebiyatı, sosyoloji, siyaset bilimi ve ilahiyat gibi alanlarda araştırmacılar için önemli bulgular sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research investigates the formation of the“Turk”perception in English literature and written culture from the Anglo-Saxon era to the early modern period. By examining how this perception evolved under the influence of sociological, historical, and political factors, the study aims to elucidate the historical origins of contemporary issues like rising xenophobia and anti-Muslim attitudes. Edward Said's Orientalism theory will be employed as the foundational framework to analyse the perception of Turks in English texts dating back to the Anglo-Saxon era. Utilising the document analysis method, the study will examine the representations of“Turk”in key English literary texts of each period, including those of Saint Bede, Chaucer, and early modern translations of the Qur'an by Ross and Sale. It is anticipated that the research will contribute to understanding the cultural and historical context of the transformation of the perception of“Turk”in English social memory. The findings are expected to offer significant insights for scholars in disciplines such as English language and literature, sociology, political science, and theology.