Batı Anadolu'da Yunan propagandası ve Fener Rum Patrikanesi'nin çalışmaları (1919-1922)
Greek propaganda in Western Anatolia and the works of the Fener Greek Patriarchate (1919-1922)
  1. Tez No: 942499
  2. Yazar: SELİM ARPACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Yunan Propagandası, Yunan Zulmü, Patrikhane, Megali Idea, Western Anatolia, Greek Propaganda, Greek Cruelty, Patriarchate, Megali Idea
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yüzyıllarca Osmanlı tebaası olarak rahat yaşayan Rumlar, kimliklerini muhafaza ederek devletin üst kademelerinde söz sahibi olmuşlardır. Avrupa Devletleri, Türk'ün Avrupa'dan ve Anadolu'dan çıkarılmasını“Doğu Sorunu”olarak nitelendirmişler ve Osmanlı Devleti'nde yaşayan unsurları kışkırtmışlardır. Rumlar bazı vaatlerle isyana teşvik edildi. Kurtuluş Savaşı yıllarında modern/bilimsel yöntemlerle Batı Anadolu'da Yunan Propagandası yapmışlardır. Megali İdea'ya göre, Batı Anadolu'nun ilhakı gerçekleştikten sonra“Doğu Roma İmparatorluğu”safhasına gelinecektir. Batı Anadolu'da Yunan Propagandasına göre Yunanistan, Batı Anadolu'da hak iddia etmiştir. Yunan tezi, Anadolu'da yaşayan Rumların, Türklerin esaretinde ezildikleri, soykırıma uğradıkları ve Rumların, bölgenin Yunanistan'a ilhakını sağlayacak oranda fazla olduğu iddialarını Patrikhane'nin tahrif edilmiş nüfus istatistiklerine dayandırmıştır. Rumlar çeşitli vesilelerle Adalardan, Yunanistan'dan ve Anadolu'dan Aydın'a getirilerek, Aydın'da Rum nüfus çoğunluğuna çalışılmıştır. Batı Anadolu'da Yunan Propagandası yapan Yunan propaganda teşkilatı basın yayın yoluyla Uluslararası kamuoyunu Türkler aleyhinde harekete geçirmiştir. Yunan propagandası Yunan işgal siyasetinde rol oynamış ve Türklerin direnme gücünün kırılmasına çalışmıştır. Yapılan propagandaların çoğu Türklerin Yunan işgal ve idaresinden memnun olduklarına ve Türk kuvvetlerinin zayıflığına dairdir. Rumlar Patrikhane'den Yunan pasaportu, teçhizat verilerek sevk ediliyorlardı. Yunan Kızılhaç'ı, Rumlara ilaç yardımı maskesi altında silah ve cephane gönderiyordu. Silahlandırılan Rum çeteleri, anarşi ile bölgede yaşayan Türklerin yerlerini terk etmelerine çalışmışlardır. Türklerden boşalan yerlere Rumlar iskân edilmeye çalışılmıştır. Can emniyetleri olmayan ve maddi sıkıntılar içinde bulunan Türklerin gayrimenkulleri, Rumlarca satın alınarak gayrimenkul dağılımının Rumlar lehinde olmasına çalışılmıştır. Yunanların zulümleri Avrupa'da duyulmuştu. Paris Konferansı'nca görevlendirilen Beynelmilel Tahkik Heyeti (BMTH), hazırladığı raporda, Yunanları suçlu buluyordu. Yunanistan, Türk Millî Hareketi karşısında tutunamayarak arkasında unutulmayacak acılar bırakarak çekilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The Greeks, who lived comfortably as Ottoman subjects for centuries, had a say in the upper echelons of the state while preserving their identity. The European states described the expulsion of the Turks from Europe and Anatolia as the“Eastern Matter”. In order to solve the matter, they provoked the elements living in the Ottoman Empire. The Greeks were encouraged to rebel with certain promises. During the War of Independence, they made Greek propaganda in Western Anatolia using modern/scientific methods. According to Megali Idea, after the annexation of Western Anatolia, the“Eastern Roman Empire”stage will be reached. According to Greek propaganda in Western Anatolia, Greece claimed rights in Western Anatolia. The Greek thesis based its claims that the Greeks living in Anatolia were oppressed under Turkish captivity, were subjected to genocide, and that the Greeks were in large numbers to ensure the annexation of the region to Greece, on the Patriarchate's distorted population statistics. Greeks by being brought to Aydın from the islands, Greece and Anatolia on various occasions, it was attempted to have the majority of the population. The Greek propaganda organization, which carried out Greek propaganda in Western Anatolia, mobilized international public opinion against the Turks through the press and publications. Greek propaganda played a role in the Greek occupation policy and tried to break the resistance power of the Turks. Most of the propaganda was about the Turks being pleased with the Greek occupation and administration and the weakness of the Turkish forces. The Greeks were being sent away by the Patriarchate with Greek passports and equipment. The Greek Red Cross was sending weapons and ammunition to the Greeks under the guise of providing medical aid. The armed Greek gangs tried to force the Turks living in the region to leave their places with anarchy. Greeks were tried to be settled in the places vacated by the Turks. The real estates of the Turks, who had no security of life and were in financial difficulties, were purchased by the Greeks and an attempt was made to ensure that the distribution of real estate was in favor of the Greeks. The cruelties of the Greeks had been heard in Europe. The UNCOI, which was assigned by the Paris Conference, found the Greeks guilty in the report it prepared. Greece, unable to hold its own against the Turkish National Movement, withdrew, leaving behind unforgettable suffering.