Geliştiren bakım çerçevesiyle beş yaşındaki çocuklarda sağlık ve bakım parametreleri, okul olgunluğu ve çocukların duygusal-davranışsal durumları ile ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between the health and care parameters, school readiness and emotional behavioral status of five-year-old children and parental attitudes with a nurturing care framework
  1. Tez No: 942512
  2. Yazar: REFİA GÖZDENUR SAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDDİKA SONGÜL YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Okul olgunluğu, erken çocukluk gelişimi, geliştiren bakım çerçevesi, ebeveyn tutumları, sosyal pediatri, davranışsal gelişim, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, School readiness, early childhood development, nurturing care, parenting styles, social paediatrics, behavioural development, Sustainable Development Goals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışma, erken çocuklukta okul olgunluğu ile sağlık, beslenme, bakım, gelişimsel çevre, ebeveyn tutumu ve duygusal-davranışsal durumlar arasındaki ilişkileri Geliştiren Bakım Çerçevesi doğrultusunda değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Kesitsel araştırma Samsun'da beş ilçede, 382 çocuk ve anneleri ile öğretmenleriyle yürütülmüştür. Okul olgunluğu; görsel ve işitsel algı, dikkat-hafıza, motor, problem çözme, temel kavram bilgisi, sosyo-duygusal ve öz tanıma becerileriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, okul olgunluğunun yaş veya bilişsel gelişim dışında; anne eğitimi, çalışması, iki ebeveynli bakım, uzun süreli okul öncesi eğitim, kitap erişimi ve ev içi etkinliklerle ilişkili olduğunu göstermiştir. Demokratik ebeveynlik dikkat, hafıza ve işitsel algıyı desteklemiş; koruyucu tutum motor becerilerle olumsuz ilişkilendirilmiştir. İzin verici tutum dikkat ve hafızada sınırlı artışlarla ilişkilidir. Otoriter tutum anlamlı bulunmamıştır. Bu tez, gelişimsel eşitsizliklerin görünür kılınmasına ve okul olgunluğunun çocuk politikalarında hak temelli bir gösterge olarak kullanılmasına katkı sağlamaktadır. Bulgular, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın“Yoksulluğun Azaltılması”,“Açlıkla Mücadele”,“Sağlık ve Kaliteli Yaşam”,“Nitelikli Eğitim”,“İnsana Yaraşır İş”ve“Eşitsizliklerin Azaltılması”hedefleriyle ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the associations between school readiness and health, nutrition, caregiving, developmental environment, parenting styles, and emotional-behavioural status within the Nurturing Care Framework. Conducted with a cross-sectional design, the research involved 382 children, their mothers, and teachers from five districts in Samsun representing different socioeconomic levels. School readiness was assessed in visual and auditory perception, attention and memory, motor skills, problem-solving, basic concepts, socio-emotional development, and self-recognition. Findings showed that school readiness was associated not only with age or cognition but also with maternal education and employment, two-parent caregiving, long-term preschool education, access to books, and developmental activities. Democratic parenting supported attention, memory, and auditory perception; protective parenting was negatively linked to motor skills. Permissive parenting showed limited short-term benefit in attention and memory, while authoritarian parenting had no significant impact. This thesis highlights developmental disparities and supports the use of school readiness as a rights-based indicator in child policy. Results are aligned with Sustainable Development Goals:“No Poverty”,“Zero Hunger”,“Good Health and Well-being”,“Quality Education”,“Decent Work and Economic Growth”, and“Reduced Inequalities”.