Matematik dersi öğretim programlarıyla ilgili yazılmış tez çalışmalarının incelenmesi (2000-2023)
The examination of thesis studies related to secondary and high school mathematics curriculum (2000-2023)
- Tez No: 942526
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ERTEM AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: matematik öğretim programları, lisansüstü tezler, program değerlendirme, doküman incelemesi, mathematics curricula, postgraduate theses, program evaluation, document analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada amaç Türkiye'deki matematik öğretim programlarına yönelik doktora ve yüksek lisans düzeyinde yapılan lisansüstü çalışmaların farklı değişkenler ışığında incelenmesi ve kapsamlı bir değerlendirme yapılmasıdır. Araştırma, matematik öğretim programlarının mevcut durumu hakkında önemli bir perspektif sunmayı hedeflerken, mevcut tez çalışmalarındaki eğilimleri belirleyerek program geliştirme alanındaki gelecekteki araştırmalara katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, 2000-2023 yılları arasında Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi üzerinden ulaşılabilen toplamda 113 lisansüstü çalışma incelenmiştir. 14 doktora tez çalışması ve 99 yüksek lisans tez çalışması olacak şekilde toplam 113 tez detaylı bir inceleme sürecine tabi tutulmuştur. Tezlerin içerikleri, belirlenen kriterler doğrultusunda incelenmiş ve elde edilen bulgular, Microsoft Excel yazılımı kullanılarak tablo formatında düzenlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sürecinde veri toplama ve analiz aşamalarında doküman incelemesi kullanılmış olup; toplanan veriler betimsel analiz tekniğiyle sistematik bir şekilde değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, en fazla tez çalışmasının 2019 ve 2022 yıllarında tamamlandığını göstermektedir. İncelenen tezlerin büyük kısmının yüksek lisans seviyesinde olduğu, doktora tezlerinin daha az sayıda olduğu belirlenmiştir. İncelenen tezlerin çoğunlukla Marmara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nde gerçekleştirildiği görülmüştür. Ayrıca, analiz edilen tezlerde nitel araştırma yaklaşımı ve tarama modelinin sıkça kullanılmış olduğu görülmüştür. Veri toplama araçları olarak çoğunlukla mülakatlar, görüşme formları ve anketlerin seçildiği belirlenmiştir. Her bir tezin amaçları ve sonuçları özetlenerek tablo formatında sunulmuş ve bu tablolar genel bulgularla ilişkilendirilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma matematik öğretim programlarının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi süreçlerine yönelik önemli öneriler sunmaktadır. Ayrıca, gelecekte yapılacak araştırmalar için yeni çalışma alanları ve metodolojik yaklaşımlar üzerine de fikirler ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the postgraduate studies conducted at the doctoral and master's levels regarding mathematics curricula in Turkey in light of different variables and to make a comprehensive evaluation. The research aims to provide an important perspective on the current state of mathematics curricula, while also aiming to contribute to future research in the field of curriculum development by identifying trends in existing thesis studies. Within this scope, a total of 113 postgraduate studies accessible from YÖK (Council of Higher Education National Thesis Center)between the years 2000 and 2023 have been examined. A total of 113 theses, including 14 doctoral and 99 master's theses, were subjected to a detailed analysis process. The contents of the theses were examined in line with the determined criteria, and the findings obtained were organized and interpreted in table format using Microsoft Excel software. During the data collection and analysis stages of the research process, document review was used; the data were systematically evaluated using the descriptive analysis technique. The findings showed that the highest number of theses were completed in the years 2019 and 2022. It was determined that most of the examined theses were at the master's level, while the number of doctoral theses was relatively low. It was seen that most of the master's theses were conducted at Marmara University, Hacettepe University, and Gazi University. In addition, it was determined that the qualitative research approach and survey model were frequently used in the analyzed theses. It was found that interviews, interview forms, and questionnaires were mostly used as data collection tools. The aims and results of each thesis were summarized and presented in table format, and these tables were associated with the general findings. As a result, this study offers important suggestions for the evaluation and development processes of mathematics curricula. In addition, it also presents ideas about new research areas and methodological approaches for future studies