Koroner gerçek bifürkasyon lezyon girişimlerinde potent ve potent olmayan P2Y12 reseptör inhibitörlerinin iskemik olaylar açısından karşılaştırılması
Comparison of potential and non-potential P2Y12 receptor inhibitors with regards to ischemic events in coronary true bifurcation lesion procedures
- Tez No: 942730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ NAZMİ ÇALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner bifürkasyon lezyon, perkütan koroner girişim, P2Y12 reseptör inhibitörü, Coronary bifurcation lesion, percutaneous coronary intervention, P2Y12 receptor inhibitor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Koroner bifürkasyon lezyonları tüm perkütan koroner müdahalelerin yaklaşık %20'sini oluşturur. Provizyonel stentleme sıklıkla kullanılan yöntem olsa da ana dal hastalığı ve geniş miyokart alanları besleyen yan dal hastalığı varlığında koroner bifürkasyon stentlemede çift stent stratejisi öne çıkmaktadır. Kompleks girişimleri içerisinde anılan bifürkasyon lezyonları, karmaşık olmayan koroner lezyon stentlenmesine kıyasla daha düşük bir prosedürel başarı oranı, daha kötü klinik sonuçlarla ilişkili olup iskemik olay gelişme riski bifürkasyon olmayan lezyonlara oranla daha fazladır. Bu durum, koroner bifürkasyon lezyon girişimlerinde daha potent antitrombotik stratejiler izlenmeli mi sorusunu düşündürmüştür. Akut koroner sendrom (AKS) tedavisinde potent ajanlar kılavuzda yüksek endikasyonla önerilse de kronik koroner sendrom (KKS) tedavisinde potent olmayan klopidogrel hala yerini korumaktadır. Çalışmamızda amacımız perkütan girişim uygulanan koroner arter gerçek bifürkasyon lezyonlarının medikal tedavisinde potent ve potent olmayan P2Y12 reseptör inhibitörlerinin iskemik olaylar açısından karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız tek merkezli, retrospektif, gözlemsel bir çalışma olarak tasarlanmış olup Ocak 2013 ile Ocak 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde AKS ve/veya KKS nedeniyle koroner anjiyografi yapılan ve sonucunda gerçek bifürkasyon lezyonlarına perkütan koroner girişim uygulanmış hastalar çalışmanın ana hasta popülasyonunu oluşturdu. Dahil edilen hastaların demografik verileri, kardiyovasküler hastalık risk faktörleri, EKG ve ekokardiyografi bulguları ile laboratuvar parametreleri, girişimsel prosedür detayları, düzenlenen antiplatelet ve antikoagülan tedavinin içeriği kaydedildi. Hastaların hastane içi dönem ve birinci yıl izlem takip verilerine hastane içi kayıt sisteminden, T.C. Sağlık Bakanlığı ulusal kayıt sisteminden (e-Nabız) ve medulla sisteminden elde edildi. Bulgular: Potent ve potent olmayan P2Y12 reseptör inhibitörü verilen hasta gruplarında çalışmanın birincil kompozit sonlanım noktası olan ilk bir yılda miyokard enfarktüsü gelişimi, hedef damar revaskülarizasyonu ve tüm nedenlere bağlı ölüm arasında ve hastane içi sonlanım noktalarında istatistiksel anlama ulaşan fark bulunmamıştır. Sonuç: Gerçek bifürkasyon lezyonlarına uygulanan PKG işlemlerinde potent (tikagrelor ve prasugrel) ve potent olmayan (klopidogrel) P2Y12 reseptör inhibitörlerinin iskemik olaylar açısından değerlendirildiği çalışmamızda hem hastane içi hem de uzun dönem takiplerde majör advers kardiyak olay (MACE) oranlarının her iki tedavi grubunda benzer olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Coronary bifurcation lesions account for approximately 20% of all percutaneous coronary interventions. Although provisional stenting is the commonly used technique, in the presence of main branch disease and side branch disease supplying a large myocardial area, a two-stent strategy becomes more prominent in coronary bifurcation stenting. Bifurcation lesions, which are considered complex interventions, are associated with lower procedural success rates and worse clinical outcomes compared to stenting of non-complex coronary lesions, and the risk of ischemic events is higher than in non-bifurcation lesions. This has raised the question of whether more potent antithrombotic strategies should be employed in coronary bifurcation lesion interventions. While potent agents are strongly recommended in guidelines for the treatment of acute coronary syndrome (ACS), the less potent agent clopidogrel still maintains its role in the treatment of chronic coronary syndrome (CCS). In our study, we aim to compare potent and less potent P2Y12 inhibitors in terms of ischemic events in the medical treatment of true coronary bifurcation lesions treated with percutaneous intervention. Materials and Methods: Our study was designed as a single-center, retrospective, observational study. The main patient population consisted of individuals who underwent coronary angiography due to ACS and CCS between January 2013 and January 2024 at the Cardiology Clinic of the University of Health Sciences Dr. Siyami Ersek Thoracic and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital and subsequently received percutaneous coronary intervention for true bifurcation lesions. The demographic data of the included patients, cardiovascular risk factors, ECG and echocardiography findings, laboratory parameters, interventional procedural details, and the content of prescribed antiplatelet and anticoagulant therapies were recorded. In-hospital and one-year follow-up data were obtained from the hospital's internal registry system, the national health registry system of the Turkish Ministry of Health (e-Pulse), and the Medulla system. Results: In patient groups receiving potent and non-potent P2Y12 receptor inhibitors, no statistically significant differences were found between the groups in terms of the primary composite endpoint of the study—myocardial infarction, target vessel revascularization, and all-cause mortality within the first year—as well as in in-hospital outcomes. Conclusion: In our study evaluating ischemic events in patients undergoing PCI for true bifurcation lesions, the use of potent (ticagrelor and prasugrel) and non-potent (clopidogrel) P2Y12 receptor inhibitors was associated with similar major adverse cardiac event (MACE) rates in both treatment groups during both in-hospital and long-term follow-up.