Nüks eden lomber disk hernisi vakalarında önceki cerrahi tekniklerin (flavum koruyucu ve flavektomi) klinik ve operatif sonuçlar üzerine etkisi
The impact of previous surgical techniques (flavum-preserving or flavectomy) on clinical and operative outcomes in recurrent lumbar disc herniation cases
  1. Tez No: 942731
  2. Yazar: MELİHCAN SAVAŞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN EMEL, DR. ORHUN METE ÇEVİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber Diskektomi, Nüks, Ligamentum Flavum, Epidural fibrozis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Lomber disk herniasyonu bel ve bacak ağrılarının en önemli sebeplerinden biridir ve günlük kliniğimizde sıklıkla uyguladığımız cerrahi tedavi sonrasında %15'e kadar nüks oranları bildirilmiştir. Nüks lomber disk herniasyonu sırasında epidural fibrozis ve skar dokusu cerrahi zorlukları ve komplikasyonları artırmaktadır. Yaptığımız bu retrospektif çalışmada amacımız ligamentum flavumun korunmasının komplikasyon ve klinik başarı üzerine olan etkisini göstermektir. Gereç Ve Yöntemler: Kliniğimizde 01.01.2018 - 01.01.2025 tarihleri arasında opere edilen nüks lomber diskektomi hastalarının dahil olma kriterlerini sağlayan 320 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Dahil edilen hastalar hastane veri tabanı kullanılarak retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Flavum koruyucu lomber diskektomi operasyonu sonrası nüks gelişen 137 hastalık grubun incelenmesinde epidural fibrozis ve skar gelişimi, flavektomi yapılan 183 hastalık gruba göre anlamlı derece az bulunmuştur. Flavektomi sonrası nüks disk cerrahisi geçiren hasta grubunda ise dura yaralanması ve komplikasyon oranı daha fazla görülmüştür. İki hasta grubu arasında postoperatif süreçte klinik olarak anlamlı fark görülmemiştir. Sonuç: Çalışmamızda günlük nöroşirürji kliniğinde sıklıkla karşılaşılan, komplikasyonlara açık ve uğraştırıcı olan nüks lomber diskektomi operasyonunun komplikasyonlarını azaltmak için ilk cerrahi sırasında flavumun korunmasının faydalı olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Lumber disc herniation is one of the most significant causes of lower back and leg pain, with recurrence rates reported up to 15% following surgical treatment. Epidural fibrosis and scar tissue formation during recurrent surgery cause difficulties in repeated surgical procedures and increase complication rates. The aim of this retrospective study is to demonstrate the effect of ligamentum flavum preservation on complications and clinical outcomes. Material and Methods: A total of 320 patients who met the inclusion criteria among recurrent lumbar discectomy patients operated in our clinic between January 1, 2018 and January 1,2025 were included in the study. Patients were retrospectively analysed using the hospital database. Results: The study included 320 patients, 137 patients who developed recurrence after flavum-preserving lumbar discectomy surgery, epidural fibrosis and scar tissue formation were found to be significantly less compared to the group of 183 patients who underwent flavectomy (p0,05). Conclusion: This study demontstated that preserving the flavum during initial surgery may be beneficial in reducing complications of erecurrent lumbar discectomy operations, which are frequently encountered in daily neurosurgical practice and are prone to complications and challenging to manage. Keywords : Lumbar discectomy, Recurrence, Ligamentum Flavum, Epidural fibrosis