Dejeneratif spondilolistezis olgularında enstrumantasyon ile beraber total laminektomi yapılan hastalar ile hemilaminektomi yapılan hastalarda psödoartroz gelişiminin radyolojik olarak karşılaştırılması
Radiological comparison of pseudoarthrosis development in patients who underwent instrumentation with total laminectomy and instrumentation with hemilaminectomy in degenerative spondylolisthesis cases
  1. Tez No: 942732
  2. Yazar: MERT BABUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN EMEL, DR. İLHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Dejeneratif spondilolistezis, Psödoartroz, Total Laminektomi, Parsiyel Hemilaminektomi, Posterolateral Füzyon, Degenerative spondylolisthesis, Pseudoarthrosis, Total Laminectomy, Partial Hemilaminectomy, Posterolateral Fusion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışma, dejeneratif spondilolistezis tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan hastalarda total laminektomi ve parsiyel hemilaminektomi tekniklerinin radyolojik psödoartroz gelişimi üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, cerrahi tekniklerin kanama, dura yaralanması ve postoperatif hasta konforu üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2018-2023 yılları arasında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde dejeneratif spondilolistezis nedeniyle enstrümantasyon ile birlikte total laminektomi veya parsiyel hemilaminektomi yapılan 151 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, operasyon seviyeleri, ASA skorları, postoperatif radyolojik görüntülemeleri ve klinik takipleri retrospektif olarak analiz edilmiştir. Psödoartroz varlığı, bilgisayarlı tomografi (BT) ve direkt grafiler kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler için SPSS 25.0 yazılımı kullanılmıştır ve anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Total laminektomi yapılan hastalarda psödoartroz gelişim oranı anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Parsiyel hemilaminektomi ile uygulanan unilateral yaklaşımla bilateral dekompresyon tekniğinin, özellikle yaşlı ve komorbid hastalarda, postoperatif hasta konforunu artırarak psödoartroz gelişimini azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle, spondilolistezis cerrahisinde psödoartroz oranlarını düşürmek için cerrahi teknik seçiminde dikkatli olunmalı ve hasta bazlı değerlendirme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to compare the effects of total laminectomy and partial hemilaminectomy techniques on the development of radiological pseudoarthrosis in patients who underwent surgical treatment for degenerative spondylolisthesis. Additionally, the effects of these surgical techniques on bleeding, dura injury, and postoperative patient comfort were evaluated. Materials and Methods: The study included 151 patients who underwent instrumentation with either total laminectomy or partial hemilaminectomy for degenerative spondylolisthesis at Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Hospital between 2018 and 2023. The demographic characteristics of the patients, operative levels, ASA scores, postoperative radiological imaging, and clinical follow-ups were retrospectively analyzed. The presence of pseudoarthrosis was assessed using computed tomography (CT) and direct radiographs. Statistical analyses were performed using SPSS 25.0 software, with a significance level set at p0.05). Conclusion: The rate of pseudoarthrosis was significantly higher in patients who underwent total laminectomy. The unilateral approach with bilateral decompression using partial hemilaminectomy was shown to reduce pseudoarthrosis and improve postoperative patient comfort, particularly in elderly and comorbid patients. Therefore, careful selection of the surgical technique and patient-specific evaluation should be considered to minimize pseudoarthrosis rates in spondylolisthesis surgery.