Doğum eylemi sırasında uygulanan maternal intravenöz sıvının miktar ve sodyum içeriğinin, sadece anne sütü ile beslenen yenidoğanların fizyolojik tartı kaybı üzerindeki etkisi
Effect of the amount and sodium content of maternal intravenous fluid applied during labor on physiological weight loss in newborns fed exclusively with breast milk
  1. Tez No: 942734
  2. Yazar: EMRE ÜÇGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM KIRAY BAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, Fizyolojik tartı kaybı, İntravenöz sıvı, sodyum yükü, Birth, Physiological weight loss, Intravenous fluid, sodium load
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Doğum süreci hem anne hem de yenidoğan sağlığı için kritik bir dönemdir. Bu süreçte uygulanan intravenöz (IV) sıvı tedavisi, annenin dolaşım stabilitesini sağlamakla birlikte, yenidoğanın erken dönemdeki sıvı dengesini de etkileyebilmektedir. Literatürde, doğumda verilen sıvı miktarının yenidoğan tartı kaybını etkileyebileceği yönünde çalışmalar mevcuttur. Yenidoğanlarda doğum sonrası ilk hafta içinde görülen fizyolojik tartı kaybı normal kabul edilmekle birlikte, bazı durumlarda bu kayıp patolojik boyutlara ulaşabilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, doğum sırasında uygulanan IV sıvı hacminin ve sodyum içeriğinin, yenidoğanın tartı kaybı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Ayrıca farklı sıvı türlerinin karşılaştırılması, kilo kaybında eşik değerlerin belirlenmesi ve kilo alım sürecine etkisinin incelenmesi de çalışmanın ikincil hedefleri arasındadır. Elde edilecek verilerin, yenidoğan izlemi ve emzirme değerlendirmelerinde daha bütüncül bir yaklaşım geliştirilmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 1 Ekim 2024-28 Şubat 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gelen ve takibi yapılan; 37+0-41+6 gestasyonel haftaları arasında doğan bilinen bir hastalığı bulunmayan yenidoğanlarda; anneye doğum sırasında verilen sıvı miktarının ve sodyum içeriğinin yenidoğanın fizyolojik tartı kaybı üzerinde etkisinin değerlendirilmesi üzerine kurulmuştur. Çalışmada elde edilen veriler araştırmacı tarafından polikliniğe başvuran ve katılıma yazılı onam veren annelerden seçilmiştir. Frekans ve değişkenler arasındaki ilişkiler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, doğum sırasında anneye uygulanan intravenöz sıvı ve sodyum yükünün, yenidoğanın doğum sonrası fizyolojik tartı kaybı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bulgular, intrapartum dönemde uygulanan sıvı tedavisinin hem erken dönemdeki (ilk 72 saat) hem de geç dönemdeki (15. ve 30. gün) kilo değişiklikleri üzerinde etkili olabileceğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgularda, doğum sırasında iv sıvı uygulamasının, iv sıvı ve sodyum miktarının artmasının, yenidoğanda ilk 72 saatte daha fazla tartı kaybına yol açtığının, postnatal 48. ve 72. saatte %6'nın üzerinde tartı kaybı yapma riskinin, sıvı tedavisi uygulanan annelerden doğan bebeklerde yaklaşık 3 kat arttırdığı saptanmıştır. Ayrıca 48.saatte %4.76, 72. Saatte %4.23 tartı kaybı, doğum sırasında sıvı uygulanan annelerin bebeklerini ayırt etmede güvenli eşik değerler olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, intrapartum dönemde annelere uygulanan intravenöz sıvı tedavisinin, yenidoğanların erken postnatal dönemdeki fizyolojik tartı kaybı üzerinde anlamlı etkiler oluşturabileceğini ortaya koymuştur. Verilen sıvı miktarının ve sodyum içeriğinin artması, özellikle doğum sonrası ilk 72 saatte daha fazla tartı kaybı ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, sıvı yüklemesi yapılan annelerin bebeklerinde 15. ve 30. günlerde kilo ölçümlerinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiş, bu durum geçici sıvı yüklenmesi ile ilişkilendirilmiştir. ROC analizi sonuçları, kilo kaybının öngörülmesinde belirli eşik değerlerin kullanılabileceğini göstermiştir. Elde edilen bulgular, yalnızca beslenme yeterliliğinin değil, intrapartum sıvı yönetiminin de yenidoğan izlemlerinde dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The birth process represents a critical period for both maternal and neonatal health. Intravenous (IV) fluid therapy administered during labor is commonly used to maintain maternal hemodynamic stability; however, it may also influence the fluid balance of the newborn in the early postnatal period. Several studies in the literature suggest that the volume of IV fluids given during labor may affect neonatal weight loss. Although physiological weight loss within the first postnatal week is considered normal in newborns, in certain cases this loss may reach pathological levels. The primary aim of this study is to investigate the effect of the volume and sodium content of IV fluids administered during labor on neonatal weight loss. Secondary objectives include comparing different types of IV fluids, identifying threshold values associated with clinically significant weight loss, and evaluating the impact of fluid administration on the timing of neonatal weight regain. The findings of this study are expected to contribute to a more comprehensive approach to neonatal monitoring and breastfeeding assessment. Materials and Methods: This study was based on the evaluation of the effect of the amount of fluid given to the mother during birth and sodium content on the physiological weight loss of the newborn in newborns born and followed up at the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between October 1, 2024 and February 28, 2025, with no known disease and born between 37+0-41+6 weeks of gestation. The data obtained in the study were selected by the researcher from mothers who applied to the polyclinic and gave written consent for participation. The relationships between frequencies and variables were evaluated with the IBM SPSS 22 Package Statistics Program. Results: This study demonstrated that intravenous fluid administration to mothers during the intrapartum period may have significant effects on early postnatal physiological weight loss in newborns. An increase in both the volume of fluids administered and their sodium content was found to be associated with greater weight loss, particularly within the first 72 hours after birth. Furthermore, infants of mothers who received higher fluid volumes during labor exhibited higher weight measurements on days 15 and 30, suggesting a possible transient fluid overload. The 14 ROC analysis indicated that specific threshold values could be used to predict excessive weight loss with high sensitivity and specificity. These findings highlight the importance of considering not only feeding adequacy but also intrapartum fluid management when evaluating newborn weight changes in the early postnatal period. Conclusions: This prospective observational study emphasize that intrapartum fluid therapy should be planned with careful attention to both volume and electrolyte composition. In neonatal follow-up, especially during breastfeeding assessments, clinicians should consider maternal fluid load as a potential confounding factor contributing to early postnatal weight fluctuations. Our study supports a more nuanced approach to the interpretation of neonatal weight loss, advocating for clinical decision-making that incorporates maternal intrapartum interventions in addition to feeding performance.