Hipertansiyon tanısı alan çocuk hastaların demografik ve etiyolojik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the demographic and etiological characteristics of pediatric patients diagnosed with hypertension
  1. Tez No: 942735
  2. Yazar: BUSE TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Primer Hipertansiyon, Obezite, Hypertension, Primer Hypertension, Obesity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Polikliniğinde takip edilen 1–18 yaş arası çocuk hastalarda hipertansiyonun (HT) demografik özellikleri, etiyolojik dağılımı, ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu (ABPM) bulguları ve eşlik eden komorbiditeler değerlendirilerek primer ve sekonder HT arasındaki farkların ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak planlanan bu çalışmaya Ocak 2019- Aralık 2023 yılları arasında takip edilen, HT tanısı alan ve en az 3 aydır izlenen 69 çocuk hasta dahil edilmiştir. Tanı, 2017 Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) kılavuzuna göre ofis ölçümleriyle konulmuştur. Obezite değerlendirmesi CDC kriterlerine göre yapılmış, ABPM ile 24 saatlik sistolik ve diyastolik basınç değerleri ve yükleri kaydedilmiştir. Ek olarak laboratuvar, radyolojik, ekokardiyografik ve biyokimyasal veriler değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %58'i erkekti ve ortalama tanı yaşı 13,4±3,4 yıl olarak saptandı. Vakaların %81,2'si primer HT, %18,8'i sekonder HT tanısı almıştı. Primer HT grubundaki hastaların önemli bir bölümünün (%44,6) obezite sınıf 1, %1,8'inin ise obezite sınıf 2 tanısı aldığı, dolayısıyla bu grupta obezite oranlarının belirgin şekilde yüksek olduğu gözlemlendi. ABPM ölçümlerinde anlık ve 24 saatlik sistolik değerler arasında anlamlı fark yokken, diyastolik değerler anlamlı farklılık gösterdi (p=0,005). Sol ventrikül hipertrofisi %8,6 oranında gözlenmiş olup, bu durumun primer HT ile ilişkili hedef organ hasarının erken göstergesi olabileceği düşünülmektedir. Ek medikal tedavi %68,1 hastaya uygulanırken, %31,9 hasta yalnızca konservatif tedavi ile izlenmiştir. Sonuç: Çocukluk çağında hipertansiyon, erişkin dönemde kardiyovasküler hastalıkların önemli bir belirleyicisi olup, tanı ve izlem süreçleri dikkatle yürütülmelidir. Primer HT sıklığının artmasında obezite önemli bir risk faktörü olarak öne çıkmaktadır. ABPM, tanı ve takipte değerli bir araç olarak kullanılmalı; yaşam tarzı değişiklikleri tedavi sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the demographic characteristics, etiological distribution, ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) findings, and associated comorbidities of children aged 1–18 years diagnosed with hypertension (HT) and followed up at the Pediatric Nephrology Outpatient Clinic of the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital. The study also sought to compare primary and secondary HT cases in terms of these parameters. Materials and Methods: This retrospective study included 69 pediatric patients diagnosed with HT and followed for at least 3 months between January 2019 and December 2023. The diagnosis was based on office blood pressure measurements according to the 2017 American Academy of Pediatrics (AAP) guidelines. Obesity classification was performed using CDC criteria. Twenty-four-hour systolic and diastolic blood pressure values and loads were obtained using ABPM. In addition, laboratory, radiological, echocardiographic, and biochemical data were evaluated. Results: Of the patients included in the study, 58% were male, with a mean age at diagnosis of 13.4 ± 3.4 years. Primary HT was diagnosed in 81.2% of cases, while 18.8% had secondary HT. A significant portion of patients in the primary HT group were classified as obese, with 44,6% in obesity class 1 and 1.8% in obesity class 2. While no significant difference was found between office and 24-hour systolic BP values, diastolic values showed a statistically significant difference (p = 0.005). Left ventricular hypertrophy was observed in 8.6% of patients and was considered a potential early marker of target organ damage associated with primary HT. Pharmacological treatment was initiated in 68.1% of patients, while 31.9% were managed with lifestyle modifications alone. Conclusion: Pediatric hypertension is a major predictor of cardiovascular disease in adulthood and requires careful diagnosis and follow-up. The increasing prevalence of primary HT appears to be strongly associated with rising obesity rates. ABPM serves as a valuable tool in both diagnosis and monitoring, and lifestyle modifications should be implemented as an essential component of treatment from the early stages.