Periferik arter hastalığı nedeniyle endovasküler veya açık cerrahi işlem uygulanan hastaların postoperatif erken dönem alt ekstremite reperfüzyonunun iskemi modifiye albumin ile değerlendirilmesi
Evaluation of early postoperative lower extremity reperfusion with ischemia modified albümi̇n in patients undergoing endovascular or open surgical procedure due to peripheral artery disease
  1. Tez No: 942817
  2. Yazar: SALİH TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT CANBAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi, endovasküler, revaskülarizasyon, arter, bypass, Ischaemia, endovascular, revascularization, artery, bypass
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Periferik arter hastalığı sistemik ateroskleroza bağlı olarak alt ekstremite arteryal kan dolaşımının kronik ve ilerleyici olarak bozulmasıdır. Bu hastalık günümüzde artmış ölüm oranı ve morbidite ile ilişkisi bilindiğinden, bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalığı sahip hastaların tedavisinde revaskülarizasyon cerrahi teknikleri son yıllarda hız kazanan anjiografik görüntüleme yöntemlerindeki gelişmeler ile birlikte farklı bakış açıları kazandırmıştır. Bu kazanımların birbirine üstünlüğü halen tartışma konusudur. Çalışmamız 15.09.2024 ile 15.03.2025 tarihleri arasında prospektif olarak Trakya Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı polikliniğine yürüyememe şikayet ile başvuran hastalardan revaskülarizasyon ihtiyacı olan ve dahil edilme kriterlerine uyan 52 hasta kendiler için uygun olan açık cerrahi ve endovasküler prosedür uygulanması için vasküler cerrahi programa alındı. Planlanan işlemden önce, işlemden sonra 1. saatte ve işlemden sonra 1. günde hastalardan kan alınarak iskemi modifiye albümin bakıldı. Hastaların fizik muayene bulguları, ayrıntılı anemnez, demografik özellikleri, radyolojik görüntülemeleri, ayak bileği kol indeksi değerleri incelendi. Bu incelemeler ile çalışmadaki amacımız periferik arter hastalığı olan hastaların farklı cerrahi tercih sonrası sonuçların iskemi modifiye albümin ile değerlendirilmesidir. Böylelikle farklı cerrahi tercihlerin birbirine üstünlüğü üzerinde fikir sahibi olmak, iskemi modifiye albüminin periferik arter hastalığı takibinde işlevselliğini ortaya kaymak amaçlandı. Hastaları 15 (%28,8) tanesi açık cerrahiye, 32 (%71,2) tanesi endovasküler prosedüre uygun görülmüştür. Hastaların %61,5'i hipertansiyon, %59,6'sı diabetes mellitus, %46,2'si koroner arter hastalığı, %15,4'ünde ise kronik böbrek yetmezliği bulunmaktadır. Sigara kullanma oranı ise %78,8 idi. Bu oranlar literatürün üzerinde saptanmış olup eşlik eden ek hastalıklar nedeniyle periferik arter hastalığı multidisipliner yaklaşım gerekmektedir. Revaskülarizasyon sonuçları iskemi modifiye albümin ile değerlendirildiğinde açık cerrahi işlemin, işlemin gerektirdiği vasküler klempaj nedeniyle erken dönemde kullanılabilirliğinin olmadığı, fakat bazal iskemi modifiye albümin değeri üzerinde hem iskemi yükü hakkında fikir sahibi olabileceğimizi hem de poliklinik kontrollerinde nicel olarak değerlendirmeye alınabileceği kanaatindeyiz. Endovasküler prosedürlerde erken dönemde iskemi modifiye albümin düşüşünü görmekteyiz, bu durum da hem işlemin başarısını ortaya koymaktadır hem de erken komplikasyonlar için nicel takip seçeneğini ortaya çıkarmaktadır. Multidisipliner yaklaşım ile değerlendirilmeli ve bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınması gereken periferik arter hastalığında revaskülarizasyon cerrahisi başarısının ölçümünde kullanılabilecek parametrelerin kullanılabilirliği değerlendirilmeli, bu doğrultuda yüksek hasta sayısı ile yapılacak ek ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Peripheral artery disease is the chronic and progressive deterioration of lower extremity arterial blood circulation due to systemic atherosclerosis. This disease is currently a public health problem because it is known to be associated with increased mortality and morbidity. Revascularization surgical techniques in the treatment of patients with this disease have gained different perspectives with the developments in angiographic imaging methods that have gained momentum in recent years. The superiority of these gains over each other is still a matter of debate. Our study was prospectively conducted between 15.09.2024 and 15.03.2025. 52 patients who applied to the Trakya University Cardiovascular Surgery Department outpatient clinic with complaints of inability to walk and who needed revascularization and met the inclusion criteria were included in the vascular surgery program for the application of open surgery and endovascular procedures suitable for them. Blood samples were taken from the patients before the planned procedure, at the 1st hour after the procedure, and on the 1st day after the procedure, and ischaemia modified albumin was examined. The physical examination findings, detailed anamnesis, demographic characteristics, radiological imaging, and ankle brakial index values of the patients were examined. Our aim in this study was to evaluate the results of patients with peripheral artery disease after different surgical options with ischaemia modified albumin. In this way, it was aimed to have an idea about the superiority of different surgical options and to reveal the functionality of ischaemia modified albumin in peripheral artery disease follow-up. 15 (28.8%) of the patients were deemed suitable for open surgery, and 32 (71.2%) were deemed suitable for endovascular procedure. 61.5% of the patients had hypertension, 59.6% had diabetes mellitus, 46.2% had coronary artery disease, and 15.4% had chronic renal failure. The smoking rate was 78.8%. These rates were determined to be above the literature, and peripheral artery disease requires a multidisciplinary approach due to accompanying diseases. When revascularization results are evaluated with ischaemia modified albumin, we believe that open surgery cannot be used in the early period due to the vascular clamping required by the procedure, but we can have an idea about the ischemia burden on the basal ischaemia modified albumin value and it can be evaluated quantitatively in outpatient clinic controls. We see an early decrease in ischaemia modified albumin in endovascular procedures, which both reveals the success of the procedure and reveals the option of quantitative follow-up for early complications. The usability of the parameters that can be used in measuring the success of revascularization surgery in peripheral artery disease, which should be evaluated with a multidisciplinary approach and should be considered as a public health problem, should be evaluated, and additional detailed studies with a high number of patients are needed in this direction.