COVİD-19 döneminde şirket net işletme sermayesi yönetiminin karlılığa etkisi: Payları BİST'te işlem gören otomotiv şirketleri üzerine bir inceleme
The effect of company's net working capital management on profitability in the COVID-19 period: An analysis on automotive companies traded in BIST
  1. Tez No: 942863
  2. Yazar: TUGAY MANAV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZARİFE GÖKNUR BÜYÜKKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme Sermayesi Yönetimi, İşletme Kârlılığı, Otomotiv Sektörü, Covid- 19, Panel Veri Analizi, Working Capital Management, Business Profitability, Automotive Industry, Covid- 19, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
İşletme sermayesi, yönetilmesi işletmeler için önem taşıyan ve her işletmenin mutlaka üzerine eğilmesi gereken bir süreçtir. İşletme sermayesi yönetimi, faaliyet gösterilen sektör, işletmenin büyüklüğü, genel ekonomik konjonktür ve ulusal ve uluslararası politik ekosistemden bağımsız olarak belirlenemez. Büyüklüğü fark etmeksizin her işletmenin çeşitli kısıtlar altında mutlaka bir işletme sermayesi politikası belirlemesi gerekmektedir. İşletme sermayesine ilişkin politika belirlenirken, işletmenin temel var oluş amacı olan kâr etme amacının da mutlaka bu politika ile bağdaştırılması gerekmektedir. Geleceğe ilişkin belirsizliğin hâkim olduğu dönemlerde işletme sermayesi yönetimi önemini daha da artırmaktadır. Yakın geçmişte yaşanan Covid-19 sürecinde, işletme sermayesi yönetimine gereken önemin verilmesi gerektiği bir kez daha yakinen anlaşılmıştır. Covid-19 salgını, otomotiv sektörü dahil pek çok sektörü derinden etkilemiş, işletme sermayesi yönetiminin özellikle olağanüstü dönemlerde etkin ve dikkatli bir şekilde uygulanmasının önemini ortaya koymuştur. Çalışmada otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve payları BİST'te işlem gören şirketlerin Covid-19 döneminde net işletme sermayesi yönetiminin işletme kârlılığına etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Çalışmanın analiz ufku 2016-2022 yıllara olarak belirlenmiştir. Çalışmada net işletme sermayesi yönetimi bağımsız, aktif kârlılık bağımlı, cari oran, finansal kaldıraç oranı, aktif devir hızı ve öz sermaye çarpanı kontrol değişkeni olarak tanımlanmıştır. Bağımsız değişkenin işletme kârlılığı üzerindeki etkilerinin belirlenmesi bakımından panel veri analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Working capital is a process that is important for businesses to manage and that every business must definitely focus on. Working capital management cannot be determined independently of the sector of activity, the size of the business, the general economic conjuncture and the national and international political ecosystem. Regardless of its size, every business must determine a working capital policy under various constraints. When determining a policy regarding working capital, the basic purpose of the business, which is to make a profit, must also be reconciled with this policy. Working capital management increases its importance even more in periods of uncertainty about the future. During the recent Covid-19 process, it has been understood once again that the necessary importance should be given to working capital management. The Covid-19 pandemic has deeply affected many sectors, including the automotive sector, and has revealed the importance of implementing working capital management effectively and carefully, especially during extraordinary periods. The study aims to investigate the effect of net working capital management on business profitability during the Covid-19 period of companies operating in the automotive sector and whose shares are traded on BIST. The analysis horizon of the study was determined as 2016- 2022. In the study, net working capital management was defined as independent, active profitability as dependent, current ratio, financial leverage ratio, active turnover ratio and equity multiplier were defined as control variables. Panel data analysis was used to determine the effects of the independent variable on operating profitability.