Leed sertifikasının sürdürülebilir arazi ve iç mekân hava kalitesi kriterlerinin kullanıcı memnuniyetine etkisinin araştırılması
Research on the effect of leed certification's sustainable landscape and indoor air quality criteria on user satisfaction
- Tez No: 942931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN FİRDEVS YÜCEL CAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: LEED Sertifikasyonu, Sürdürülebilir Arazi, İç Mekân Hava Kalitesi, Kullanıcı Algısı, Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi, LEED Certification, Sustainable Land, Indoor Air Quality, User Perception, Başakşehir Çam and Sakura Hospital
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalışmada; sürdürülebilir bina sertifikasyon sistemlerinden bir olan LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikası'nın, sürdürülebilir arazi ve iç mekan hava kalitesi kriterlerinin kullanıcı memnuniyeti etkisi araştırılacaktır. Bu çalışmanın kapsamında, LEED Gold sertifikasına sahip bir sağlık yapısı olan Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi örneği ele alınmıştır, bu çalışmada Leed'in iki ana alt kriteri olan Sürdürülebilir Arazi Kullanımı ve İç Mekân Hava Kalitesi kriterleri seçilmiş, alt kriterleri detaylı bir şekilde araştırılmıştır. Bu başlıklar doğrultusunda hazırlanan anket formu aracılığıyla sağlık çalışanlarına bu sorular sorularak veriler toplanmıştır. Anket soruları, havalandırma kalitesi, koku, hava sirkülasyonu, doğal havalandırma olanakları, yeşil alan kullanımı ve ulaşım kolaylığı gibi kullanıcı deneyimlerine dayalı olarak şekillendirilmiştir. Ayrıca çalışmada Türkiye'deki ve dünyadaki diğer LEED sertifikası almış hastane yapıları da sürdürülebilir kriterler doğrultusunda incelenip, analiz edilmiştir. Ek olarak, BREEAM (İngiltere), Green Star (Avustralya) ve Green Mark (Singapur) gibi diğer uluslararası yeşil bina sertifikasyon sistemlerine de kısa tanımlarla yer veriliştir. Araştırmanın bulgusu, Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi'nin sahip olduğu Leed kriterlerine rağmen, kullanıcılar tarafından yapılan değerlendirmedeki anket analiz sonuçlarından beklenen memnuniyet düzeyine ulaşılamadığı yönündedir. Katılımcıların büyük kısmı, iç hava kalitesinin yeterli olmadığını, koku ve havalandırma sorunları yaşandığını, sıcaklık seviyeleri ile ilgili düzenlemelerin gerekli olduğu belirlenmiştir. Çalışma alanlarında ses aktivitesi az da olsa olumsuz algılamasının olduğu belirlenmiştir. Çalışanlar için elektrikli şarj istasyonları yetersiz bulunmuştur. Hastanenin konumunun erişilebilirliği, çevresindeki yürüyüş yolları gibi altyapı olanakları konusunda yetersiz diyenlerin oranın fazla olduğu görülmüştür. Bu durum yapının LEED sertifikası almasına rağmen kullanıcı memnuniyetinin sertifika kriterleriyle çelişen bir düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgu, sürdürülebilirlik belgelerinin her zaman kullanıcı deneyimini doğrudan ve olumlu biçimde yansıtamayabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda, mimari ve teknik yeterliliğin yanı sıra kullanıcı algısı ve ihtiyaçlarının da tasarım sürecine entegre edilmesinin önemini ortaya koymaktır. Bu tez, sürdürülebilir sağlık yapılarında yalnızca çevresel performans değil, gerçek kullanıcı deneyimi ve memnuniyet düzeyinin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, sürdürülebilir tasarım anlayışının insan merkezli bir yaklaşımla yeniden ele alınması gerektiğini vurgulamaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; the effect of sustainable land and indoor air quality criteria of LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) certification, which is one of the sustainable building certification systems, on user satisfaction will be investigated. Within the scope of this study, the example of Başakşehir Çam and Sakura Hospital, which is a health structure with LEED Gold certificate, is considered. In this study, the two main sub-criteria of LEED, Sustainable Land Use and Indoor Air Quality criteria were selected and their sub-criteria were investigated in detail. Data were collected by asking these questions to healthcare professionals through a questionnaire form prepared in line with these headings. The survey questions were shaped based on user experiences such as ventilation quality, odour, air circulation, natural ventilation facilities, green space usage and ease of access. In addition, other LEED certified hospital buildings in Turkey and in the world were also examined and analysed in line with sustainable criteria. In addition, other international green building certification systems such as BREEAM (UK), Green Star (Australia) and Green Mark (Singapore) are also included with brief descriptions. The finding of the research is that despite the LEED criteria of Başakşehir Çam and Sakura Hospital, the expected level of satisfaction from the results of the questionnaire analyses in the evaluation made by the users has not been reached. The majority of the participants stated that the indoor air quality is not sufficient, odour and ventilation problems are experienced, and regulations regarding temperature levels are necessary. It has been determined that there is a slight negative perception of sound activity in the working areas. Electric charging stations for employees were found insufficient. It has been observed that the rate of those who say that the location of the hospital is inadequate in terms of infrastructure facilities such as accessibility of its location and walking paths around it is high. This situation reveals that although the building has received LEED certification, user satisfaction is at a level that contradicts the certification criteria. This finding shows that sustainability documents may not always reflect the user experience directly and positively. It also demonstrates the importance of integrating user perception and needs into the design process in addition to architectural and technical competence. This thesis emphasises that not only environmental performance but also the actual user experience and satisfaction level should be taken into account in sustainable healthcare buildings, and tries to emphasise that the understanding of sustainable design should be reconsidered with a human-centred approach.