Türkçe öğretmenlerinin yazma edimine yönelik metaforik algıları
Metaphoric perceptions of Turkish language teachers towards the act of writing
- Tez No: 943042
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN HAMZADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma, yazma eğitimi, metafor, Türkçe öğretmeni, Writing, writing education, Turkish Language teacher, metaphor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada, Türkçe öğretmenlerinin yazma edimine yönelik metaforik algılarının, çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bireylerin ilköğrenim ile başlayan yazma eğitiminin üniversite sıralarına kadar aralıksız devam etmesine karşın toplumda yazma becerisinin yeterli düzeyde gelişmemiş olması diğer etkenlerle birlikte Türkçe öğretmenlerinin yazma ile ilgili algılarının incelenmesini de gerekli kılmaktadır. Öğretmenlerin yazmaya ilişkin metaforik algılarının eğitim uygulamalarına yansıyacağı düşünülmektedir. Araştırmada Türkçe öğretmenlerinin yazma edimine yönelik metaforik algılarını belirlemek amacıyla nitel araştırma desenlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseni ile amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. 2023-2024 eğitim öğretim yılında Gaziantep ili devlet ortaokullarında görev yapan 477 Türkçe öğretmeninden yanıt alınmıştır. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Forma“Yazma … gibidir çünkü …”cümlesinin tamamlanması istenmiştir. Elde edilen veriler nitel veri analizi yöntemlerinden içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bunun sonucunda yanıtlardan 96'sı geçersiz olarak belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu geçerli metafor üreten 248 kadın, 133 erkek olmak üzere 381 Türkçe öğretmeni oluşturmuştur. Metaforlar gerekçeleriyle birlikte değerlendirilmiş, ortak özellikleri dikkate alınarak 11 farklı kategori altında toplanmıştır. Kategorize edilen veriler SPSS 29.0 programı ile analiz edilerek Türkçe öğretmenlerinin yazmayı daha çok iletişim bağlamında ele aldıkları, yazmaya ilişkin olumlu algılara sahip oldukları, öğretmenlerin yazmaya ilişkin algılarının cinsiyete ve görev yapılan yerleşim yerine göre farklılaştığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Turkish Language teachers' metaphorical perceptions of the act of writing according to various variables. Although individuals' writing education, which begins with primary school, continues uninterruptedly until university, the fact that writing skills in society are not sufficiently developed necessitates the examination of Turkish Language teachers' perceptions of writing, along with other factors. It is thought that teachers' metaphorical perceptions of writing will be reflected in educational practices. In order to determine Turkish teachers' metaphorical perceptions of the act of writing, the phenomenology design from qualitative research designs and the easily accessible case sampling from purposeful sampling methods were used in the study. Responses were received from 477 Turkish Language teachers working in state secondary schools in Gaziantep province in the 2023-2024 academic year. The research data were collected with a semi-structured interview form prepared by the researchers. The form was asked to complete the sentence“Writing is like ... because ...”The obtained data were analyzed with content analysis from qualitative data analysis methods. As a result, 96 of the responses were determined as invalid. The study group consisted of 381 Turkish Language teachers, 248 female and 133 male, who produced valid metaphors. Metaphors were evaluated with their justifications and were grouped under 11 different categories considering their common features. The categorized data was analyzed with the SPSS 29.0 program and it was revealed that Turkish Language teachers handled writing more in the context of communication, had positive perceptions about writing, and teachers' perceptions about writing differed according to gender and place of duty.