بين بابل والفينيق الأسطورة عند السّيّاب وأدونيس
Babil ile Zümrüdüanka arasında es-Seyyâb ve Adonis efsanesi
- Tez No: 943053
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SIDDIK ÖZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Mit, es-Seyyâb, Babil, Feniks, Adonis, Modern Arabic Literature, Myth, Al-Sayyab, Babylon, The Phoenix, Adonis
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Mit, çok yönlü yapısıyla düşünsel ve kültürel kökleri aydınlatan; disiplinler arası yaklaşımlarla ele alınmayı hak eden önemli bir olgudur. Bu çalışma, mitlerin mahiyeti ve kökeni, Arap mitleri ile Batı mitleri arasındaki ilişki ve bu iki mitoloji dünyasının tarihsel bağlamdaki etkileşim noktaları üzerinden şekillenmektedir. Ayrıca,“Temmuz Hareketi”olarak bilinen olgunun varlığını ve bağlamını sorgulayan birtakım sorunsallar da çalışmanın çerçevesini belirlemektedir. Çalışmada, modern Arap şiirinin önde gelen iki ismi olan Bedr Şâkir es-Seyyâb ve Adonis'in, baskı ve adaletsizlik koşullarında ifade alanı bulamayan düşünce ve olguları mit aracılığıyla nasıl dile getirdikleri incelenmektedir. Bu bağlamda, her iki şairin aşk ve savaş temalarını mitik unsurlarla nasıl harmanladıkları da analiz edilmektedir. Araştırma, modern Arap şiirinde ön plana çıkan iki merkezi mite odaklanmaktadır: Bedr Şâkir es-Seyyâb'ın şiirlerinde yer verdiği Babil miti ile Adonis'in eserlerinde işlediği Anka Kuşu miti. Bu iki mitin, toplumsal ve siyasal meseleleri sanatsal bir dil ve sembolizm aracılığıyla ifade etme çabasıyla nasıl işlevselleştirildiği ortaya konulmaktadır. Çalışmanın önemi, modernlik, çatışma ve özgürlük gibi kavramların sembolik bir araç olan mit aracılığıyla nasıl temsil edildiğini açığa çıkarmasında yatmaktadır. Aynı zamanda, Arap ve Batı kültürel mirası arasındaki etkileşim zeminini görünür kılması açısından da dikkate değerdir. Çalışmanın kapsamı, es-Seyyâb ve Adonis'in şiirlerinde yer alan Babil ve Anka Kuşu mitlerinin tarihsel ve sembolik bağlamları çerçevesinde incelenmesiyle sınırlıdır. Araştırma sürecinde karşılaşılan temel zorluklardan biri, Anka Kuşu miti üzerine yapılmış kaynakların yetersizliği ve sınırlı oluşudur. Diğer bir güçlük ise, Babil ve Anka Kuşu mitleri arasındaki düşünsel farklılıkları doğru bir şekilde tahlil etmek ve bu farkları net biçimde ortaya koyabilmektir. Çalışmanın başlıca hedefleri arasında, mitlerin tanımlanması ve kökenlerinin açıklanması; Arap ve Batı mitolojileri arasındaki ilişkilerin açığa çıkarılması ve mitin, baskı ve özgürlük temalarının ifade edilmesinde nasıl bir araç olarak kullanıldığının analiz edilmesi yer almaktadır. Yöntemsel olarak çalışma; analitik, karşılaştırmalı ve tümevarımsal yaklaşımları bir arada kullanmaktadır. Analitik yöntem kapsamında bazı şiirler doğrudan analiz edilmiştir. Karşılaştırmalı yöntemde, es-Seyyâb ile Adonis'in mit ve sembolizmi nasıl kullandıkları ve diriliş fikrini nasıl yansıttıkları karşılaştırılmıştır. Tümevarımsal yöntemde ise, önceki araştırmalar ve eleştirel metinlerden yararlanılarak şairlerin ve eleştirmenlerin mitler ve onların kökenleri hakkındaki görüşleri değerlendirilmiştir. Bu çok yönlü yaklaşım sayesinde, modern Arap edebiyatında mitin oynadığı rol üzerine kapsamlı bir perspektif geliştirilmiş ve elde edilen bulgular, çalışmanın sonunda özetlenerek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mythology is among the subjects that merit research and study, as it encompasses multiple dimensions shedding light on its intellectual and cultural roots. This study stems from a series of inquiries centered on the nature and origins of myths, the relationship between Arab and Western myths, and the historical precedence between the two. It also seeks to verify the existence of what is known as the“Tammuzian Movement.”Additionally, the research explores how Badr Shakir al-Sayyab and Adonis employed myth and symbolism to express suppressed and prohibited themes amidst the oppression and injustice they experienced, utilizing love and war as dual modes of expression for such issues. The study focuses on two pivotal myths in modern Arabic literature:“Babylon,”as utilized by al-Sayyab, and“The Phoenix,”as employed by Adonis. It seeks to analyze how these two poets managed to use symbols and myths to reframe societal and political issues through a profound and artistically compelling lens. The significance of this study lies in its revelation of the role of myth as a symbolic tool reflecting themes of modernity and conflict, while also highlighting the cultural interplay between Arab and Western heritage. The scope of the study is confined to analyzing the myths of Babylon and the Phoenix as reflected in the literary works of al-Sayyab and Adonis, with a focus on the symbolic and historical contexts surrounding these texts.The research aims to achieve several objectives, most notably: defining myths and their origins, exploring the relationship between Arab and Western myths, and analyzing the use of myth as a medium to address issues of oppression and liberation. The study employs three principal methodologies—analytical, comparative, and inductive—to develop a comprehensive perspective on the role of myth in modern Arabic literature. The research concludes with a summary of the key findings derived from this investigation. While completing this research, I encountered some difficulties, the most important of which were: the scarcity of sources that spoke about the Phoenician myth, in addition to the difficulty of separating the important ideas and points that were between the Babylonian and Phoenician myths. As for the study methodology, I relied on three main approaches: analytical, comparative, and inductive, to reach a comprehensive vision that sheds light on the role of myth in modern Arabic literature. The study concluded with a conclusion that included the most prominent results reached by the research. As for the study methodology, I relied on three main approaches: analytical, comparative, and inductive, Analytical, through analyzing some of the poetry included in the message, and comparative, such as comparing the use of symbolism between Al-Sayyab and Adonis, as well as in their explanation of the idea of resurrection, and inductive, through presenting the opinions of critics, poets, and others about myths and their origins, by benefiting from previous studies and research. to reach a comprehensive vision that sheds light on the role of myth in modern Arabic literature. The study concluded with a conclusion that included the most prominent results reached by the research.