Türkiye'deki Hıristiyan misyonerliğinde Cyrus Hamlin'in yeri
The place of Cyrus Hamlin in Christian missionary work in Turkiye
  1. Tez No: 943070
  2. Yazar: MERVE ŞAHBAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT AHMET ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Misyonerlik, Pavlus, Ermeniler, Cyrus Hamlin, Robert Kolej, Missionary, Paul, Armenians, Cyrus Hamlin, Robert College
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde yaklaşık 2 milyar mensubuyla Hıristiyanlık, küresel erişimini başlangıcından itibaren yürüttüğü kapsamlı misyonerlik faaliyetlerine borçludur. Hem Mesihçi Hıristiyanlık anlayışının hem de erken dönem misyonerlik çalışmalarının mimarı olarak kabul edilen Pavlus, ilk yayılışı şekillendiren kilit seyahatler gerçekleştirmiştir. Pavlus dönemini takiben, Roma İmparatorluğu Hıristiyanlığı benimseyerek onu salt bir dinden güç ve kontrol aracı hâline getirmiştir. Bu değişim, Hıristiyanlık içindeki iktidar mücadeleleri ve İslam'ın ortaya çıkışının ardından İslam uluslarına karşı yürütülen çatışmalarla birleşince, misyonların doğasını daha da değiştirmiştir. Nihayetinde, misyonerlik faaliyetleri dini yayma amacının ötesine geçerek sömürgecilik faaliyetlerini kolaylaştıran bir araca dönüşmüş, bu gelişme özellikle Haçlı Seferleri sonrası dönemde belirginleşmiştir. 19. yüzyıl, Hıristiyan misyonerlik çabaları için bir zirve noktası olmuş; bu dönemde Osmanlı Devleti, hem dini hem de jeopolitik önemi nedeniyle“Asya'nın anahtarı”olarak görülmüş ve yoğun misyonerlik faaliyetlerinin başlıca hedefi hâline gelmiştir. Cyrus Hamlin, söz konusu dönemde Amerikalı bir misyoner olarak İstanbul'a gelmiştir. Hamlin'in yaşam öyküsü ve girişimleri, Hıristiyanlığın tarihsel etkisinin ardındaki itici güçlere dair önemli bilgiler sunmaktadır. Bir eğitimci misyoner olarak çalışan Hamlin, çabalarıyla Amerikan Board'un eğitim misyonlarına yaklaşımını önemli ölçüde değiştirmiş ve geç dönem Osmanlı Devleti ile yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ni etkileyen önemli eğitim kurumlarının temelini atmıştır.
Özet (Çeviri)
Christianity, with nearly 2 billion adherents today, owes its global reach to extensive missionary activities since its inception. Paul, credited as the architect of both Messianic Christian understanding and early missionary work, undertook pivotal journeys that shaped its initial spread. Following his era, the Roman Empire adopted Christianity, transforming it from a mere religion into a tool for power and control. This shift, coupled with internal power struggles and conflicts against Islamic nations post-Islam's emergence, further changed the nature of missions. Eventually, missionary work evolved beyond religious dissemination, becoming a means to facilitate colonial activities, a development prominent after the Crusades. The 19th century marked a peak for Christian missionary efforts, with the Ottoman Empire becoming a prime target due to its religious and geopolitical significance, viewed as“the key to Asia.”During this period, Cyrus Hamlin arrived in Istanbul as an American missionary. His life and initiatives offer crucial insights into the driving forces behind Christianity's historical impact. As an educator, Hamlin significantly influenced the American Board's approach to educational missions, laying the groundwork for key educational institutions that impacted the late Ottoman Empire and the nascent Republic of Turkiye.