Orman alanlarındaki habitat kalitesinin güneybatı amanos dağları örneğinde uzaktan algılama verileri ile incelenmesi
Investigation of habitat quality in forest areas with remote sensing data in the case of southwestern amanos mountains
  1. Tez No: 943154
  2. Yazar: SEMA ÖKTEN MANSUROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ERDOĞAN, DOÇ. DR. AYLİN SALICI, DOÇ. DR. AHMET ÇİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: CORINE, Peyzaj Değişimi, Peyzaj Metrikleri, NDVI, Uzaktan Algılama, CORINE, Landscape Change, Landscape Metrics, NDVI, Remote Sensing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tez çalışmasında, Hatay ilinde bulunan Amanos Dağlarının Güneybatı kısmındaki Orman alanlarında uydu verileri, CORINE verileri, Peyzaj metrikleri ve NDVI verilerini kullanarak 28 yıllık habitat değişim sürecini, habitat kalitesini ve habitat uygunluk haritalarının elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında, 1990/2000/2006/2012/2018 yıllarına ait peyzaj değişimleri analiz edilmiştir. Çalışmada NDVI üretmek için 30 x 30 m çözünürlüklü Landsat uydu görüntüleri kullanılmıştır. CORINE arazi örtüsü sınıflandırması esas alınan alanda değişimlerin belirlenmesi, sayısallaştırma ve haritaların oluşturulmasında ArcMAP 10.6.1. yazılımı kullanılmıştır. CORINE sınıflandırmasında 2. Düzey esas alınan değişimlerin yanı sıra, peyzaj metrikleri yardımıyla sınıf düzeyinde değişimler incelenmiştir. Peyzaj metriklerinin hesaplanması için FRAGSTAT yazılımı kullanılmıştır. Arazi Kullanım / Arazi Örtüsü sınıflandırmasında 28 yıl içinde değişimler sonucunda çalışma alanında en fazla değişimin azalan yönde ormanlarda 59,12 km2 olduğu saptanmıştır. En fazla artan değişim 1990-2000-2006-2012-2018 yılları arasında sırasıyla maki ve otsu bitkilerde %3,74, sürekli ürünlerde %2,50 ve şehir yapısında %3,90 olarak belirlenmiştir. Peyzaj metriklerindeki değişimlerde ise, karışık tarım alanları, şehir yapısı ve ormanların leke sayılarında son 28 yılda bir artış gözlenirken, diğer kullanımların leke sayılarında azalma meydana gelmiştir. Bunun sonucunda karışık tarım alanları, şehir yapısı ve ormanlarda parçalanma / bölünme meydana gelirken, diğer kullanımlarda büyüme veya yok olma tespit edilmiştir. 2025, 146 sayfa
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is aimed to obtain 28-year habitat change process, habitat quality and habitat suitability maps by using satellite data, CORINE data, Landscape metrics and NDVI data in the Forest areas in the Southwestern part of the Amanos Mountains located in Hatay province. Within the scope of this study, landscape changes belonging to the years 1990/2000/2006/2012/2018 were analyzed. 30 x 30 m to produce NDVI in the study. resolution Landsat satellite images were used. ArcMap for determining changes in the area based on CORINE land cover classification, digitization and creation of maps 10.6.1. the software was used. 2 In the CORINE classification. In addition to the changes based on the level, changes at the classroom level were examined with the help of landscape metrics. FRAGSTAT software was used for the calculation of landscape metrics. As a result of the changes in the Land Use / Land Cover classification over 28 years, it was found that the most changes in the study area were 59.12 km2 in forests in a decreasing direction. Between 1990-2000-2006-2012-2018, the highest incremental change was determined as 3.74% in Decoction and herbaceous plants, 2.50% in continuous crops and 3.90% in urban structure, respectively. As for the changes in landscape metrics, there has been an increase in the number of spots of mixed agricultural areas, urban structure and forests in the last 28 years, while there has been a decrease in the number of spots of other uses. As a result, fragmentation / division occurred in mixed agricultural areas, urban structure and forests, while growth or extinction was detected in other uses. 2025, 146 pages