Kapsüloreksis boyutunun ameliyat sonrası lentiküler astigmatizmaya etkisi
The effect of capsulorhexis size on postoperative lenticular astigmatism
  1. Tez No: 943195
  2. Yazar: SERENAY BAŞAK KAYNAK UZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KOÇLUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Katarakt cerrahisi, kapsüloreksis, göz içi lens, lentiküler astigmatizma, ön kamara derinliği, GİL stabilitesi, refraktif sonuçlar, Cataract surgery, capsulorhexis, intraocular lens, lenticular astigmatism, anterior chamber depth, IOL stability, refractive outcomes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Katarakt cerrahisinin temel adımlarından biri olan kapsüloreksis boyutunun, cerrahi sonrası oluşabilecek lentiküler astigmatizma üzerindeki etkisini değerlendirmek. İntraoküler lensin (İOL) kapsüler kesedeki konumlanması, özellikle santralizasyon ve tilt gibi faktörler aracılığıyla postoperatif refraktif sonuçları etkileyebilir. Bu bağlamda, kapsüloreksis boyutunun bu etki üzerindeki rolünü ortaya koymak hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 01.01.2023-01.01.2024 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde fakoemülsifikasyon yöntemiyle katarakt cerrahisi geçirip monofokal IOL implantasyonu yapılan 100 hastanın 100 ayrı gözü incelendi. Ameliyatlar, tek bir cerrah (Y.K.) tarafından gerçekleştirildi. Preoperatif ve postoperatif biyometri ölçümleri Zeiss IOL Master 500 ile yapıldı. Postoperatif refraksiyon Zeiss VISUREF 100 ile değerlendirildi. IOL olarak Alcon Acrysof monofokal iol kullanıldığı ve cerrahi işlemlerin standartize edilmiş şekilde yapıldığı belirtildi. Çalışmaya sadece komplikasyonsuz cerrahisi olan, düzenli takibi tamamlamış ve başka oküler patolojisi olmayan olgular dahil edildi. Ameliyat sonrası 6. ayda yapılan kontrollerde, kapsüloreksis çapları biyomikroskopta ölçüldü ve biyometrik değişkenlerle ilişkisi analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 100 hastanın yaş ortalaması 65.23±5.85 yıl olup, cinsiyet ve göz tarafı dağılımı dengeliydi. Postoperatif dönemde hastaların ortalama lentiküler astigmatizması 0.30±0.04 D olarak bulunmuştur. Kapsüloreksis yüzey alanı ile postoperatif lentiküler astigmatizma varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0.832). Ancak yalnızca lentiküler astigmatizması gelişen hastalarda yapılan analizde, kapsüloreksis yüzey alanı ile astigmatizma derecesi arasında zayıf fakat anlamlı bir pozitif korelasyon saptandı (r=0.29; p=0.033). Kapsüloreksis boyutları ile ön kamara derinliği değişimi arasında anlamlı ilişki gösterilmedi. Yüzey alanı kategorilerine göre lentiküler astigmatizma değerlerinde artış eğilimi izlendi (p=0.067), ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Bu çalışmada, kapsüloreksis yüzey alanının postoperatif lentiküler astigmatizma üzerindeki olası etkisi değerlendirilerek genel analizde anlamlı bir ilişki saptanmamakla birlikte, yalnızca lentiküler astigmatizma gelişen olgularda yapılan alt analizlerde kapsüloreksis alanı ile astigmatizma derecesi arasında zayıf ancak istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif korelasyon gözlenmiştir. Bu bulgu kapsüloreksis boyutunun, intraoküler lensin pozisyonel stabilitesini etkileyerek lentiküler astigmatizma oluşturabileceğini göstermektedir. Sonuçlar, kapsüloreksis parametrelerinin cerrahi planlamada yalnızca teknik bir detay değil, refraktif başarı açısından da dikkate alınması gereken önemli bir unsur olduğunu ortaya koymaktadır. Daha güçlü çıkarımlar yapabilmek adına ileri görüntüleme teknikleriyle desteklenen, çok merkezli ve geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the effect of capsulorhexis size, a fundamental step in cataract surgery on postoperative lenticular astigmatism. The positioning of the intraocular lens (IOL) within the capsular bag, particularly in relation to factors such as centration and tilt, can influence refractive outcomes after surgery. In this context, the study aims to investigate the role of capsulorhexis size in these effects. Materials and Methods: In this retrospective study, 100 eyes of 100 patients who underwent cataract surgery using the phacoemulsification technique with monofocal IOL implantation at Adana City Training and Research Hospital between January 1, 2023, and January 1, 2024, were evaluated. All surgeries were performed by a single surgeon (Y.K.). Preoperative and postoperative biometric measurements were obtained using the Zeiss IOL Master 500, while postoperative refraction was assessed using the Zeiss VISUREF 100. Alcon Acrysof monofocal IOLs were used, and all surgical procedures were standardized. Only cases with uncomplicated surgeries, complete follow-up, and no additional ocular pathologies were included. At the postoperative 6th-month visit, capsulorhexis diameters were measured under slit-lamp biomicroscopy and analyzed in relation to biometric parameters. Results: The mean age of the 100 patients included in the study was 65.23 ± 5.85 years, with a balanced distribution of gender and laterality. The mean postoperative lenticular astigmatism was found to be 0.30 ± 0.04 diopters (D). No statistically significant relationship was observed between capsulorhexis surface area and the presence of postoperative lenticular astigmatism (p=0.832). However, in the subgroup analysis of patients who developed lenticular astigmatism, a weak but statistically significant positive correlation was found between capsulorhexis surface area and the degree of astigmatism (r=0.29; p=0.033). No significant correlation was observed between capsulorhexis dimensions and changes in anterior chamber depth. Although an increasing trend in lenticular astigmatism values was noted across surface area categories (p=0.067), this difference did not reach statistical significance. Conclusion: In this study, the potential impact of capsulorhexis surface area on postoperative lenticular astigmatism was evaluated. While no significant relationship was found in the overall analysis, a weak but statistically significant positive correlation was observed between capsulorhexis area and the degree of astigmatism in the subgroup of patients who developed lenticular astigmatism. This finding suggests that the size of the capsulorhexis may influence the positional stability of the intraocular lens, thereby contributing to lenticular astigmatism. The results highlight that capsulorhexis parameters should not be regarded solely as a technical detail, but rather as an important factor influencing refractive success in surgical planning. To draw stronger conclusions, further prospective, multicenter studies supported by advanced imaging techniques and larger sample sizes are warranted.