Yangın söndürmede kullanılan aerosol yangın söndürme jeneratörlerinin iha' larda uygulanabilirliğinin araştırılması
Nvestigation of applicability of aerosol fire extinguishing generators used in fire extinguishing in uavs
  1. Tez No: 943247
  2. Yazar: MEHMET FURKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİYE DAHİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İHA, Aerosol Yangın Söndürme, CAD Tasarım, Dinamik Analiz, UAV, Aerosol Fire Suppression, CAD Design, Dynamic Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Gerek doğal felaketler gerekse insan oğlunun sebep olduğu yıkıcı durumlarda felaketlerin bir an önce sona ermesi için çok riskli çalışmalar yapılmaktadır. Bunlara bir tanesi yangınlardır. Yangınlar sadece yapılara veya etrafa değil aynı zamanda kendisini kontrol almaya çalışan insanlar içinde çok riskli bir felakettir. Gelişen teknoloji ile beraber doğal felaketlerde müdahale çalışmalarından tedbirler arttırılmış ancak insan sağlığının müdahale sırasında yaşadığı tehlike hiçbir zaman ortadan kaldırılamamıştır. Bu çalışmada aerosol yangın sistemlerinin İHA' lara entegre edilerek yangın söndürme işlevleri incelenmiş önce bilgisayar ortamında analizi ardından örnek uygulaması yapılarak sistemin kullanılabilirliği araştırılmıştır. Proje çalışmasında, öncelikle kullanılacak İHA ve aerosol sistemleri belirlenip ardından CAD ortamında dizaynı yapılmıştır ve yapılan dizaynların analizleri ANSYS ve Solid ortamında yapılarak deney sırasında oluşabilecek ihtimaller görülüp deney yapılmıştır. Aerosol yangın söndürme sistemlerinde deşarj sırasında oluşan basınç hesaplanıp beraberinde fazladan itişin sönümlenmesi için gereken model güncellenmesi, motor itki hesaplamaları, elektronik yeterlilik gibi konular incelenmiştir. Yapılan uygulamalar sonucunda aerosol yangın söndürme sistemlerinin İHA' larda verimli çalıştığı gözlemlenmiştir. En uygun söndürme ağırlığı 0,6 gram kimyasal ile yapıldığı, kimyasal ağırlığının arttıkça söndürme işlevi veriminin düştüğü maliyetinin arttığı ve 11 gr ve üstü uygulamalardan sonra verimin düştüğü gözlemlenmiştir. Sonuçlar, aerosol yangın söndürme sistemlerinin İHA' larda uygulanması ile beraber etkin bir söndürme yöntemi olduğunu ve insan sağlığının tehlikesinin olmadığı bir müdahale yöntemi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In both natural disasters and destructive situations caused by human beings, very risky studies are carried out to end the disasters as soon as possible. One of these is fires. Fires are a very risky disaster not only to structures or the surroundings, but also to people trying to control themselves. With the developing technology, precautions have been increased in response to natural disasters, but the danger to human health during the response has never been eliminated. In this study, the fire extinguishing functions of aerosol fire systems were integrated into UAVs and the usability of the system was investigated by first analyzing it in a computer environment and then making a sample application. In the project study, first of all, the UAV and aerosol systems to be used were determined and then designed in the CAD environment. The designs were analyzed in ANSYS and Solid environment and the possibilities that may arise during the experiment were seen and the experiments were carried out. In aerosol fire extinguishing systems, the pressure generated during discharge was calculated and issues such as updating the model required to absorb the extra thrust, engine thrust calculations, and electronic capability were examined. As a result of the applications, it has been observed that aerosol fire extinguishing systems work with efficiency in UAVs. It has been observed that the most appropriate extinguishing weight is 0.6 grams of chemical, as the chemical weight increases, the efficiency of the extinguishing function decreases, the cost increases, and after applications of 11 grams and above, the efficiency decreases. The results show that aerosol fire extinguishing systems are an effective extinguishing method when applied to UAVs and that it is an intervention method that does not pose a danger to human health.