Atrofik maksilla modelinde transnazal, zigomatik ve pterygoid implant uygulamalarının biyomekanik özelliklerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of the biomechanical properties of transnasal, zigomatic and pterygoid implant applications in atrophic maxilla model by finite element analysis
- Tez No: 943274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT AYRANCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Atrofik maksilla, pterygoid implant, sonlu elemanlar analizi, transnazal implant, zigomatik implant, Atrophic maxilla, pterygoid implant, finite element analysis, transnasal implant, zygomatic implant
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Aşırı atrofik maksillada genellikle konvansiyonel dental implant yerleştirilmesi için gerekli kemik bulunmamaktadır. Transnazal implant, zigomatik implant ve pterygoid implantlar, maksiller sinüs ögmentasyonu ve kemik greftleme tekniklerini ortadan kaldırması, tedavi süresini kısaltması, maliyeti düşürmesi ve morbiditeyi azaltması sebebiyle tercih edilmektedirler. Bu çalışmanın amacı atrofik maksillaya sahip hastalarda transnazal implant, zigomatik implant ve pterygoid implant uygulamalarının implantlarda ve çevre kemikte oluşturdukları stres değerlerinin sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada sonlu elemanlar analizi (SEA) yöntemi uygulanmış olup 3 adet atrofik maksilla modeli kullanılmıştır. 1. Modelde 12 ve 22 numaralı bölgelere transnazal implant, 15 ve 25 numaralı bölgelere zigomatik implant; 2. Modelde 12, 15, 22 ve 25 numaralı bölgelere zigomatik implant; 3. Modelde 12 ve 22 numaralı bölgelere transnazal implant, 15 ve 25 numaralı bölgelere zigomatik implant, 17 ve 27 numaralı bölgelere pterygoid implant yerleştirilmiştir. Polimetilmetakrilat (PMMA) protetik restorasyonda 11 ve 16 numaralı dişlerin oklüzal yüzeyinde, küre şeklinde tasarlanan besin materyali modeli üzerinden ayrı ayrı 150 N vertikal kuvvet uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda implantlarda anterior yüklemede 2 numaralı bölgede Model 1'de, 5 numaralı bölgede Model 2'de, posterior yüklemede ise 2 ve 5 numaralı bölgelerde Model 1'de en yüksek Von Mises stres değerleri ölçülmüştür. En düşük stres değerleri Model 3'te görülmüştür. Abutmentlerde anterior ve posterior yüklemelerde 2 ve 5 numaralı bölgelerde Model 2'de en yüksek Von Mises stres değerleri ölçülmüştür. En düşük stres değerleri Model 3'te görülmüştür. Metal altyapıda anterior ve posterior yüklemelerde Model 1 ve Model 2 benzer sonuçlar verirken, en düşük stres değerleri Model 3'te gözlenmiştir. Kortikal kemikte oluşan maksimum ve minimum asal stresler ölçüldüğünde, genel olarak en yüksek stresler Model 2'de görülürken, en düşük stresler Model 3'te görülmektedir. Spongiöz kemikte oluşan maksimum ve minimum asal stresler ölçüldüğünde, genel olarak en yüksek stresler Model 1'de görülürken, en düşük stresler Model 3'te görülmektedir. Sonuç: Transnazal implantların zigomatik implantlar ile birlikte kullanımları, atrofik maksilla rehabilitasyonunda 4 adet zigomatik implantın uygulandığı quad zigoma konseptine bir alternatif olduğu sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte pterygoid implantların kullanılması oluşan stres değerlerini en aza indirmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the extremely atrophic maxilla, there is usually no bone available for conventional dental implant placement. Transnasal, zygomatic and pterygoid implants are preferred due to the fact that they eliminate the need for maxillary sinus augmentation and bone grafting techniques. This results in a reduction of treatment time and cost, as well as a decrease in morbidity. The objective of this study was to utilise the finite element stress analysis method to investigate the stress values of transnasal implant, zygomatic implant and pterygoid implant applications on implants and surrounding bone in patients with atrophic maxilla. Material and Method: In this study, finite element analysis (FEA) method was applied and 3 atrophic maxilla models were used. In the first model, transnasal implants were placed in sites 12 and 22 and zygomatic implants in sites 15 and 25; in the second model, zygomatic implants were placed in sites 12, 15, 22 and 25; in the third model, transnasal implants were placed in sites 12 and 22, zygomatic implants in sites 15 and 25 and pterygoid implants in sites 17 and 27. In the polymethylmethacrylate (PMMA) prosthetic restoration, a vertical force of 150 N was applied separately to the occlusal surfaces of teeth 11 and 16 through the spherical foodstuff model. Results: In the present study, the highest Von Mises stress values were measured in Model 1 in region 2 and Model 2 in region 5 in anterior loading, and in Model 1 in regions 2 and 5 in posterior loading. The lowest stress values were observed in Model 3. In the abutments, the highest Von Mises stress values were measured in Model 2 in regions 2 and 5 in anterior and posterior loading, respectively. The lowest stress values were observed in Model 3. In the metal substructure, Model 1 and Model 2 yielded analogous results in anterior and posterior loading, while the lowest stress values were observed in Model 3. When the maximum and minimum principal stresses formed in cortical bone were measured, the highest stresses were generally seen in Model 2, while the lowest stresses were seen in Model 3. When the maximum and minimum principal stresses formed in cancellous bone were measured, the highest stresses were generally seen in Model 1, while the lowest stresses were seen in Model 3. Conclusion: It was concluded that the use of transnasal implants in combination with zygomatic implants is an alternative to the quad-zygomatic concept, where 4 zygomatic implants are used in the rehabilitation of the atrophic maxilla. However, the use of pterygoid implants minimises the stress values.