Aşırı atrofik maksillada uygulanan dörtlü zigomatikimplant, transnazal ve subperiosteal implantların stresdağılımının sonlu elemanlar analizi ilekarşılaştırılması
Evaluation of the stress distribution of zygomatic,transnasal and subperiosteal implants applied inseverely atrophic maxilla using finite element analysis
- Tez No: 945401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Atrofik maksilla, dörtlü zigoma prosedürü, transnazal implant, subperiosteal implant, sınlu elemanlar analizi, Atrophic maxilla, quad zygoma procedure, transnasal implant, subperiosteal implant, finite element analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Son zamanlarda aşırı atrofik maksillanın rehabilitasyonu için maksillaya komşu anatomik yapılardan ankraj alan zigomatik implantlar, subperiosteal implantlar ve transnazal implantlar kullanılmaya başlanmıştır. Ancak, bilgimize göre bu prosedürlerin biyomekanik davranışlarını karşılaştıran bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı; aşırı atrofik maksillanın implant destekli sabit protetik rehabilitasyonunda tercih edilen 3 farklı cerrahi tekniğin farklı okluzal kuvvetler altında gösterdiği stres değerlerini sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle inceleyerek, biyomekanik açıdan aşırı atrofik maksillaya sahip hastalarda en doğru cerrahi tekniği seçmektir. Yöntem: Aşırı atrofik maksillaya sahip bir hastanın bilgisayarlı tomografi verilerinden üç boyutlu sonlu elemanlar analizi modeli oluşturuldu. Aşırı atrofik maksillada; Model 1; Extrasinusal teknikle yerleştirilmiş, quad zigoma (4 zigoma) modeli, Model 2; Extrasinusal teknikle yerleştirilmiş 1 zigoma ve 1 transnazal implant modeli ve Model 3; Subperiosteal implant yerleştirilen grup olarak üç senaryo oluşturuldu. Bütün modellerde yerleştirilen implantların ve abutmentların pozisyonları anteriorda lateral diş, posteriorda 2. premolar dişten olmuştur. 1. ve 2. premolar ve 1. molar dişte belirlenen noktalardan 100 N vertikal kuvvet ve aynı anda 100 N vertikal kuvvet ile birlikte uygulanan 50 N horizontal kuvvet (fonksiyonel kuvvet) şeklinde 2 farklı kuvvet uygulanmıştır. Kemik, implant, abutment ve protetik alt yapıda meydana gelen stres değerleri incelenmiştir. Bulgular: Vertikal ve fonksiyonel kuvvetler altında implant, abutment ve protetik alt yapıda meydana stres değerleri incelendiğinde en düşük değerler subperiosteal implant grubunda görülmüştür. Kortikal kemikte meydana gelen stres değerleri incelendiğinde vertikal ve fonksiyonel kuvvetler altında en yüksek çekme (tensile) ve compressive (pmin) stres değerleri quad zigoma prosedürü uygulanan grupta görülmüştür. Yalnızca fonksiyonel kuvvetler altında basınç compressive (Pmin) stresi subperiosteal implant modelinde en yüksek görülmüştür. Sonuçlar: Vertikal ve fonksiyonel kuvvetler altında implant, abutment ve protetik alt yapıda meydana stres değerleri incelendiğinde en düşük değerler subperiosteal implant grubunda görülmüştür. Kortikal kemikte meydana gelen stres değerleri incelendiğinde vertikal ve fonksiyonel kuvvetler altında en yüksek çekme (tensile) ve compressive (pmin) stres değerleri quad zigoma prosedürü uygulanan grupta görülmüştür. Yalnızca fonksiyonel kuvvetler altında basınç compressive (Pmin) stresi subperiosteal implant modelinde en yüksek görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Recently, to rehabilitate the severely atrophic maxilla, adjacent anatomical structures have been utilized for anchorage, including zygomatic implants, transnasal implants, and subperiosteal implants. However, to our knowledge, no study has compared the biomechanical properties of these procedures. The aim of this study is to assess the stress values of implant supported fixed dentures under different occlusal forces using finite element analysis and to determine the ideal surgical approach for the severely atrophic maxilla among these three techniques. Methods: Using cone beam computed tomography (CBCT) data from a patient with a severely atrophic maxilla, a three-dimensional finite element analysis model was created. Three models were developed: Model 1, a quad zygoma model with four zygomatic implants placed using the extrasinus technique; Model 2, a combination of one zygomatic implant placed using the extrasinus technique and one transnasal implant; and Model 3, a subperiosteal implant model. The abutment and implant locations were identical across all models, with the anterior implants emerging from the lateral tooth region and the posterior implants emerging from the second premolar region. Two different forces were applied: a 100 N vertical force at the first and second premolar regions and the first molar region, and a functional force consisting of a 100 N vertical force combined with a 50 N horizontal force at the same locations. Stress values in the bone, implants, abutments, and prosthetic infrastructures were evaluated. Results: The subperiosteal implant model demonstrated the lowest stress values on the implant, abutment, and prosthetic infrastructure under both vertical and horizontal forces. The quad zygoma model exhibited the highest tensile and compressive stress on the cortical bone when compared under vertical and horizontal forces. Additionally, the subperiosteal implant model showed the highest compressive pressure under functional forces only. Conclusion: According to the stress analysis results obtained from the three different models, subperiosteal implants offer the most advantages for the rehabilitation of the severely atrophic maxilla. The quad zygoma implant model and the combination of zygomatic and transnasal implants exhibit similar stress values, with neither model demonstrating superiority over the other.