Atrofik maksilla modelinde zigomatik ve pterygoid implantların kullanıldığı farklı konseptlerin biyomekanik özelliklerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigating the biomechanical properties of differentconcepts using zygomatic and pterygoid implants in an atrophic maxilla model by finite element analysis
  1. Tez No: 945519
  2. Yazar: OĞUZHAN TAPCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT AYRANCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atrofik Maksilla, Pterygoid İmplant, Sonlu Elemanlar, Zigomatik İmplant, Atrophic Maxilla, Finite Elements, Pterygoid Implant, Zygomatic Implant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, atrofik maksilla rehabilitasyonunda zigomatik ve pterygoid implantların kullanıldığı farklı konseptlerde, klinik çalışmalara öncülük edebilecek sonlu elemanlar stres analizi (SESA) yönteminin sonuçlarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Atrofik maksillaya ait CBCT görüntüleri kullanılarak yeniden modellenen bir maksilla modeli üzerinde üç farklı rehabilitasyon senaryosu oluşturulmuştur. Model 1, dört adet zigomatik implant yerleştirilmiştir. Model 2 ve Model 3, ikisi zigomatik, ikisi pterygoid olmak üzere toplam dört implant kullanılmıştır. Zigomatik implant yerleşimleri, sırasıyla Model 2'de 12 ve 22 numaralı bölgeler, Model 3'te ise 15 ve 25 numaralı bölgeler olarak belirlenmiştir. Modeller üzerinde, küre formunda besin materyali aracılığıyla anterior ve posterior bölgelerden her birine 150 N'luk kuvvet uygulanmış; implantlar, abutmentlar, protetik metal altyapı ve çevre kemiklerde oluşan stresler sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: İmplant ve abutmentlerde oluşan von mises stres değerleri, anterior yüklemede en düşük stres model 2'de, en yüksek stres model 3'te gözlenmiştir. Posterior yüklemede ise model 2 en olumsuz sonucu verirken, model 1'e yakın değerler saptanmıştır. Protetik metal altyapı, anterior yüklemede en başarılı sonuç model 2'de; posterior yüklemede ise en düşük stres model 3'te elde edilmiştir. Kortikal kemik, anterior yüklemede Pmax değeri açısından en düşük stres model 1'de, Pmin değeri ise model 2'de gözlenmiştir. Posterior yüklemede hem Pmax hem de Pmin değerleri en iyi model 3'te saptanmıştır. Spongiyoz kemik, anterior yüklemede Pmax ve Pmin değerleri model 2'de oluşmuştur. Posterior yüklemede Pmax değeri en iyi model 1'de, Pmin değeri ise en iyi model 3'te gözlenmiştir. Zigomatik kemik, anterior yüklemede Pmax değeri açısından en iyi sonuç model 2'de, Pmin değeri ise model 3'te elde edilmiştir. Posterior yüklemede hem Pmax hem de Pmin değerleri en düşük model 2'de bulunmuştur. Sonuç: Sonlu elemanlar stres analizi sonuçlarına göre; zigomatik implant cerrahisinde komplikasyon riskini azaltabilecek, posterior bölgede kantilever etkisini ortadan kaldırırken anterior bölgede de yeni bir kantilever etkisi oluşturmayan ve quad zygoma konseptine alternatif olarak değerlendirilebilecek en uygun yerleşim düzeni; 12 ve 22 numaralı bölgelere zigomatik, 17 ve 27 numaralı bölgelere pterygoid implant uygulanan model 2 olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the outcomes of finite element stress analysis (FESA) in different rehabilitation concepts using zygomatic and pterygoid implants for atrophic maxilla, in order to guide future clinical studies. Material and Method: Using CBCT images of an atrophic maxilla, three different rehabilitation scenarios were created on a remodeled maxilla model. In model 1, four zygomatic implants were placed. models 2 and 3 involved a total of four implants, including two zygomatic and two pterygoid implants. Zygomatic implants were placed in the 12 and 22 regions in model 2, and in the 15 and 25 regions in model 3. A 150 N load was applied to both anterior and posterior regions via a spherical food bolus. Stresses in implants, abutments, prosthetic metal frameworks, and surrounding bone structures were analyzed using the finite element stress analysis method. Results: In terms of von Mises stress values on implants and abutments, Model 2 exhibited the lowest stress under anterior loading, while model 3 showed the highest. Under posterior loading, model 2 performed the worst, whereas model 1 had similar values. For the prosthetic metal framework, model 2 showed the best outcome under anterior loading, and model 3 showed the best under posterior loading. In cortical bone under anterior loading, model 1 showed the lowest Pmax value, and model 2 had the lowest Pmin value. Under posterior loading, model 3 had the best results for both Pmax and Pmin. In cancellous bone, model 2 showed the Pmax and Pmin values under anterior loading. Under posterior loading, model 1 had the best Pmax, and model 3 had the best Pmin. In the zygomatic bone under anterior loading, model 2 had the lowest Pmax, while model 3 had the lowest Pmin. Under posterior loading, both Pmax and Pmin were lowest in model 2. Conclusions: Based on the FESA results, the most favorable configuration appears to be model 2, which involves placement of zygomatic implants in regions 12 and 22 and pterygoid implants in regions 17 and 27. This model may serve as an alternative to the quad zygoma concept, minimizing surgical complications in zygomatic implant procedures, eliminating posterior cantilever effects, and avoiding the creation of new cantilever forces in the anterior region.