Toplam kalite yönetimi uygulamalarının çalışanların iş tatminine etkisi: Adıyaman Üniversitesi idari personelleri üzerine bir uygulama
The effect of total quality management practices on employees' job satisfaction: An application on Adıyaman university administrative staff
- Tez No: 943282
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam kalite yönetimi, İş tatmini, İdari personeller, Adıyaman, Total quality management, Job satisfaction, Administrative staff, Adıyaman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Küreselleşmenin ve teknolojinin etkisiyle örgütler yaşamlarını sürdürebilmek ve rakipleriyle baş edebilmek için kendilerini güncellemektedir. Günümüzde örgütlerin faaliyetlerini iyileştirmek amacıyla kullandıkları uygulamalardan biri de toplam kalite yönetimi uygulamalarıdır. Toplam kalite yönetimi, örgütün tüm kademelerinde ürün ve hizmet olarak kaliteyi arttırarak, müşteri memnuniyetini hedeflemektedir. Bu nedenle örgütte müşteriler ile temas kuran çalışanların motivasyonu ve iş tatmini önem arz etmektedir. İş tatmini, çalışanların yaptığı işten hissettiği memnuniyet düzeyini ifade etmektedir. Örgütte çalışanlara sunulan imkân ve olanaklar iş tatminini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, toplam kalite yönetimi uygulamalarının, çalışanların iş tatminine etkisini ölçmektir. Bu çalışma, geleceğin karar alıcılarını, kalifiye personellerini ve yöneticilerini yetiştiren üniversitelerin, kendi iç dinamiklerinde kullandıkları toplam kalite yönetimi uygulamalarının, iş tatminine etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Adıyaman Üniversitesinde görev yapan 249 idari personele yönelik nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler neticesinde toplam kalite yönetimi alt boyutları (üst yönetimin desteği, çalışanların önerileri, bilgi kullanımı, tedarikçilerle ilişkiler, kaliteyi iyileştirme, müşteri odaklılık, sürekli iyileştirme, yöneticiye güven) ile iş tatmini boyutu arasındaki ilişkileri tespit etmek amacıyla bilimsel araştırmalarda en çok kullanılan test türlerinden olan parametrik testlerden korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Ayrıca faktör analizi ve katılımcıların ölçekteki ifadelere ilişkin betimleyici istatistiksel sonuçları incelenmiştir. Aynı zamanda demografik özelliklerden cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine yönelik iki grup arasındaki istatistiksel farklılığı tespit etmek için t-testi uygulanmıştır. Diğer demografik özelliklerden yaş, eğitim durumu, kurumdaki çalışma süresi ve aylık gelir değişkenlerine yönelik üç veya daha fazla grup arasındaki istatistiksel farklılığı tespit etmek için tek yönlü varyans (anova) testi uygulanmıştır. Analiz bulguları neticesinde Adıyaman Üniversitesindeki toplam kalite yönetimi uygulamalarının çalışanların iş tatmini üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the effect of globalization and technology, organizations are updating themselves in order to survive and compete with their competitors. Today, one of the applications that organizations use to improve their activities is total quality management applications. Total quality management aims at customer satisfaction by increasing the quality of products and services at all levels of the organization. Therefore, the motivation and job satisfaction of employees who come into contact with customers in the organization are important. Job satisfaction refers to the level of satisfaction that employees feel from their work. The opportunities and facilities offered to employees in the organization directly affect job satisfaction. The purpose of this study is to measure the effect of total quality management applications on job satisfaction of employees. This study aims to determine the effect of total quality management applications used in the internal dynamics of universities that train the decision makers, qualified personnel and managers of the future on job satisfaction. In this context, a survey study, one of the quantitative research methods, was conducted on 249 administrative personnel working at Adıyaman University. As a result of the obtained data, factor, correlation and regression analyses, which are the most commonly used test types in scientific research, were conducted to determine the relationships between the sub-dimensions of total quality management (support of senior management, suggestions of employees, use of information, relations with suppliers, quality improvement, customer focus, continuous improvement, trust in the manager) and the dimension of job satisfaction. In addition, the descriptive statistics and results of the participants regarding the expressions in the scale were examined. At the same time, t-test was applied to determine the statistical difference between two groups for the variables of gender and marital status from demographic characteristics. One-way variance (anova) test was applied to determine the statistical difference between three or more groups for the variables of age, education status, working period in the institution and monthly income from other demographic characteristics. As a result of the analysis findings, it was concluded that total quality management practices at Adıyaman University have a positive and significant effect on the job satisfaction of employees.