Zeybek icrasında kabak kemane kullanımı: Parmak ve yay tekniklerinin uygulamalı çözümlemesi
The use of kabak violin in zeybek performance: Practical analysis of finger and bow techniques
  1. Tez No: 943326
  2. Yazar: SÜLEYMAN TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kabak Kemane, Zeybek, Türk Halk Müziği, Tavır, Çalgı Eğitimi, Kabak Kemane, Zeybek, Turkish Folk Music, Manner, Instrument Training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türkiye'de çalgı eğitiminde kullanılan metot kitaplarının ve etüt kitaplarının son dönemlerde arttığı ve çalışmaların yoğunlaştığı gözlemlenmektedir. Söz konusu Türk halk müziği olduğunda özellikle bağlama metodu adı ile yayınlanan kitapların yöntem ve teknikten çok birer repertuvar kitabı şeklinde hazırlandığı ve konuya bilimsel yaklaşımla eğilme konusunda aksaklıklar olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmada Türk halk müziğinin renk sazlarından biri olan kabak kemane ve yörelere göre çalım teknikleri incelenmiş, araştırmanın odak noktası olarak zeybek tavrının kabak kemaneye yay ve parmak tekniği olarak nasıl uygulanacağı ele alınmıştır. Araştırmanın odak noktasından hareketle literatür taraması yapılarak mevcut kabak kemane metotları incelenmiş bunun yanında bağlamada zeybek tavrının tezene vuruşları ve bu tezene vuruşlarının varyasyonları incelenmiştir. Bağlama icrasındaki zeybek tavrının tezene vuruşlarının kabak kemane çalgısı üzerinde nasıl uygulanacağı ve bu uygulamanın notasyona nasıl yansıtılacağı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been observed that there has been an increase in the use of method books and etude books in the context of instrument education in Turkey, accompanied by a notable intensification of studies. It has been suggested that the books published under the name of Bağlama Method are prepared as repertoire books rather than method and technique books. This could potentially lead to certain issues in terms of the scientific approach to the subject. In this research, the kabak kemane, one of the colour instruments of Turkish folk music, and playing techniques according to regions were examined, and how to apply the zeybek style to the kabak kemane as a bow and finger technique was discussed as the focus of the research. In the spirit of scientific exploration and advancement, an examination of the existing kabak kemane methods was conducted, drawing upon a rich array of literature on the subject. In accordance with the research focus, the extant kabak kemane methods were examined through a review of the extant literature. Moreover, the zeybek style's bağlama tezene strokes and variations of these tezene strokes were examined. It was investigated how to apply the zeybek style's tezene strokes in bağlama performance on the kabak kemane instrument and how to reflect this application to the notation.