Modern Arap Edebiyatında sembolizm Zekeriya Tâmir örneği
Symbolism in Modern Arabic literature: The case of Zakaria Tamer
  1. Tez No: 943329
  2. Yazar: SELMA AKSOY TÜRKÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belâgati, Sembolik Dil, Arap Nesri, Modern Arap Edebiyatı, Modern Arap Öyküsü, Zekeriya Tâmir, Arabic Language and Rhetoric, Symbolic Language, Arabic Prose, Modern Arabic Literature, Modern Arabic Story, Zakaria Tamer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Sembolizmin ve dilin sembolik kullanımının edebî açıdan örneklendirilerek ele alındığı bu çalışmada öncelikle sembol kavramı üzerinde durulup, genel geçer kuramsal yaklaşımların sembolleri nasıl tanımlayıp yorumladığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonrasında tümel bir yaklaşımdan hareketle sembolik dil etüdü, Dünya Edebiyatı ve Arap Edebiyatı perspektifinden ele alınmıştır. Nihayetinde, çalışmamıza konu olan Modern Arap Edebiyatı temsilcilerinden Suriyeli öykücü Zekeriya Tâmir'in hayatı ve edebî şahsiyeti hakkında genel bilgilendirme yapılıp eserlerindeki sembol kullanımı ve sembolik dili analiz edilmeye çalışılmıştır. Ülkesinde hikâyeciliğin öncülerinden kabul edilen Tâmir, dışavurumculuk (expresyonizm) akımına dâhil edebiyatçılardandır. Bazı değerlendirmelerde Arap nesrinin şairi olarak görülen Tâmir'i diğer yazarlardan farklı kılan özellik, sembolik diliyle Arap öykücülüğüne getirdiği kabul edilen tarzıdır. Bu yeni tarzın muhdisi olarak eleştirmenler tarafından tam not alan yazar, son dönem neslin takip ettiği ve örnek aldığı bir kalem hâline gelmiştir. Zekeriya Tâmir hem Arap hem Dünya edebiyatında önem atfedilen, çok okunan ve eserleri başka dillere çevrilen yazarlardan biri olarak çağdaş edebiyatın kriter ve hassasiyetlerine uyum sağlayan edebî bir şahsiyettir. Ülkemizde akademik anlamda Modern Arap Edebiyatı çalışmalarına konu olan Tâmir'in ağırlıklı olarak, çocuk edebiyatı alanında verdiği eserlerle incelemeye tâbi tutulduğu görülmektedir. Bizim çalışmamız, yazarın eser verdiği tüm alanlar üzerinden yürütülecek olup yetişkin ve çocuk edebiyatı ayrımı gözetilmeksizin eserlerine yansıyan ve neredeyse tamamına hâkim olan sembolik dilinin, Arap Edebiyatı özelinde Dünya Edebiyatı'na verdiği katkıyı incelemeye yönelik olacaktır. Bunun yanında, Modern Arap Edebiyatı'nın dünya çapında bir edebiyat olduğuna, tercüme döneminin nihayetlendiğine ve Arap nesrinin öykü özelinde geldiği yeri belirlemeye yönelik kıstaslar ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, in which symbolism and the symbolic use of language are exemlified from a literary point of view, first of all, the concept of symbol is emphasized and it is tried to reveal how the generally accepted theoretical approaches define and interpret symbols. Then, from a holistic approach, the study of symbolic language is discussed from the perspectice of World literature and Arabic literature. Finally, general information about the life and literary personality of the Syrian short story writer Zakaria Tamer, one of the representatives of Modern Arabic literature, who is the subject of our study, is given and the use of symbols and symbolic language in his works are analyzed. Considered one of the pioneers of storytelling in his country, Tamer, is one of the literary figures of the expressionism movement. Considered as the poet of Arabic prose in some evaluations, what distinguishes Tamer from other writers is the style he is considered to have brought to Arabic storytelling with his symbolic language. The author, who received full marks from the critics as the innovator of this new style, has become a pen that the last generation follows and takes as an example. Zakaria Tamer is a literary figure who is considered important in both Arabic and world literature is widely read and whose works have been translated into other languages and who complies with the criteria and sensitivities of contemporary literature. In our country, Tamer, who is the subject of academic modern Arabic literature studies, is mostly examined with his works in the field of children's literature. Our study will be carried out over all the areas in which the author has written, and will be aimed at examining the contribution of his symbolic language, which is reflected in his works and dominates almost all of them, to World literature in particular Arabic literature, regardless of the distinction between adult and children's literature. In addition, it will be attempted to present criteria for determining that Modern Arabic Literature is a worl-wilde literature, that the translation period has ended and the place of Arabic prose has reached in terms of short stories.