Kas invaziv olmayan mesane kanseri hastalarında serum IGF-1 düzeyinin hastalık prognozu ile ilişkisi
The correlation between serum IGF-1 levels and disease prognosis in patients with non-muscle invasive bladder cancer
  1. Tez No: 943408
  2. Yazar: AHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KASAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane tümörü, IGF-1, nüks, BCG, Bladder tumor, IGF-1, recurrence, BCG
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Çalışmamızda kas invaziv olmayan mesane kanseri hastalarında serum IGF-1 düzeyi ile mesane tümörü nüks ve prognozu arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladık. Böylece bu hastaların takip ve tedavilerine katkıda bulunmayı da ikincil amaç olarak hedeflemiş olduk. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif gözlemsel, hastane tabanlı bir araştırma olup araştırma yeri Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Üroloji Kliniğidir. Şubat 2019 ile Haziran 2024 arasında mesane tümörü nedeniyle 18 yaş üzeri TUR-MT operasyonu yapılan hastalar retrospektif olarak tarandı. Aralarından serum IGF-1 görülmüş olan hastalar seçildi. Hastaların ilk tanı patolojileri kayıt altına alınarak takiplerindeki diğer TUR-MT patolojileri ve intravezikal BCG tedavisi alma durumları gözetilerek evre takibi yapıldı. Dahil edilme kriterlerini sağlayan toplam 108 hastanın yaş, cinsiyet, primer mesane patolojileri, nüks ve progresyon varlığı, BCG tedavisi alma durumları, takip süreleri ve üst üriner sistemde tümör varlığı gibi parametreler ise araştırma verileri olarak kullanıldı. Bulgular: Kas invaziv olmayan mesane kanseri tanılı 108 hastanın ortalama yaşı 67.2±9.6 yıl idi. Hastaların 86'sı (% 79.6) erkekti. Patolojik değerlendirmeye göre hastaların 61'i (% 56.5) Ta evrede, 55'i (% 50.9) düşük derecede idi. 6'şar (% 5.6) hastada CIS ve üst üriner sistem tümörü saptandı. Hastaların ortalama IGF-1 düzeyi 86.5±27.8 ng/ml idi. Hastaların ortanca 2.5 (IQR: 2-5) yıllık takip sürecinde 49'unda (% 45.4) nüks, 18'inde (% 16.7) progresyon saptandı. Üst üriner sistem kanseri saptanan tüm hastalar nüks saptanan grupta idi (% 12.2 vs % 0, p=0.007). Nüks saptanan grupta ortalama IGF-1 düzeyi, nüks saptanmayan gruba göre istatistiksel olarak daha yüksekti (92.5 vs 81.4 ng/ml, p=0.038). Diğer parametreler açısından nüks saptanan ve saptanmayan gruplar arasında anlamlı farklılık gözlenmedi. Progresyon saptanan grupta, saptanmayan gruba göre tümör evresi, derecesi ve üst üriner sistem kanseri tanı oranı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (T1 evre oranları, % 66.7 vs % 38.9, p=0.03; yüksek derece oranları, % 77.8 vs % 43.3, p=0.008; üst üriner sistem kanser varlığı oranları, % 22.2 vs % 2.2, p=0.007). Bu iki grup arasında IGF-1 viii düzeyi açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Hastaların IGF-1 düzey ortalamaları, hastaların klinik özelliklerine göre karşılaştırıldı. Buna göre cinsiyet, evre, derece, CIS varlığı ve üst üriner sistem tümörü varlığına göre gruplandırılan hastaların IGF-1 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık izlenmedi. IGF-1 düzeyinin kas invaziv olmayan mesane kanseri hastalarında nüksü öngörme yeteneği ROC eğrisi ile analiz edildi. Buna göre IGF-1 düzeyinin nüksü öngörebildiği gösterildi ve IGF-1 düzeyi için cut-off değer 84.5 ng/ml olarak hesaplandı (AUC= 0.611, CI: 0.502–0.721; p=0.047). Sonuç: Çalışmamızın sonunda serum IGF-1 düzeyinin özellikle nüks açısından potansiyel bir biyobelirteç olabileceği, ancak progresyon öngörüsünde tek başına yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. Daha geniş hasta serilerinde ve uzun dönemli takiplerle yapılacak ileri çalışmalar, IGF-1'in klinik kullanım potansiyelini daha net ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to reveal the relationship between serum IGF-1 levels and bladder tumor recurrence and prognosis in patients with non-muscle invasive bladder cancer. Thus, we aimed to contribute to the follow-up and treatment of these patients as a secondary objective. Materials and Methods: This study is a hospital-based, retrospective observational study and the research location is Ankara Bilkent City Hospital Urology Clinic. Patients over the age of 18 who underwent TUR-MT surgery due to bladder tumor between February 2019 and June 2024 were retrospectively screened. Patients with serum IGF-1 were selected. The initial diagnosis pathologies of the patients were recorded and stage follow-up was performed by considering other TUR-MT pathologies in their follow-up and their status of receiving intravesical BCG treatment. A total of 108 patients who met the inclusion criteria were used as research data for parameters such as age, gender, primary bladder pathologies, presence of recurrence and progression, BCG treatment status, follow-up periods and presence of tumors in the upper urinary tract. Findings: The mean age of 108 patients diagnosed with non-muscle invasive bladder cancer was 67.2±9.6 years. 86 (79.6%) of the patients were male. According to pathological evaluation, 61 (56.5%) of the patients were in Ta stage and 55 (50.9%) were low-grade. CIS and upper urinary tract tumors were detected in 6 (5.6%) patients each. The mean IGF-1 level of the patients was 86.5±27.8 ng/ml. During a median follow-up of 2.5 (IQR: 2-5) years, recurrence was detected in 49 (45.4%) patients and progression was detected in 18 (16.7%) patients. All patients with upper urinary tract cancer were in the recurrence group (12.2% vs 0%, p=0.007). Mean IGF-1 level was statistically higher in the recurrence group than in the no recurrence group (92.5 vs 81.4 ng/ml, p=0.038). No significant difference was observed between the recurrence and no recurrence groups in terms of other parameters. In the group with progression, tumor stage, grade and upper urinary tract cancer diagnosis rate were statistically significantly higher than in the group without progression (T1 stage rates, 66.7% vs x 38.9%, p=0.03; high grade rates, 77.8% vs 43.3%, p=0.008; upper urinary tract cancer presence rates, 22.2% vs 2.2%, p=0.007). No significant difference was found between these two groups in terms of IGF-1 levels. The mean IGF-1 levels of the patients were compared according to the clinical characteristics of the patients. Accordingly, no statistically significant difference was observed in terms of IGF-1 levels among the patients grouped according to gender, stage, grade, presence of CIS and presence of upper urinary tract tumor. The ability of IGF-1 levels to predict recurrence in patients with non-muscle invasive bladder cancer was analyzed by ROC curve. Accordingly, it was shown that IGF-1 level can predict recurrence and the cut-off value in prediction was determined as 84.5 ng/ml (AUC= 0.611, CI: 0.502–0.721; p=0.047). Conclusion: At the end of our study, it was concluded that serum IGF-1 level can be a potential biomarker especially in terms of recurrence, but it is not sufficient alone in predicting progression. Further studies with larger patient series and longterm follow-up will reveal the clinical use potential of IGF-1 more clearly.