Kelkit havzası allium genetik kaynaklarının (soğan, sarımsak, pırasa) morfolojik, moleküler, biyokimyasal ve biyoaktif özelliklerinin belirlenmesi
Determination of morphological, molecular, biochemical and bioactive properties of kelkit basin allium genetic resources (onion, garlic, leek)
- Tez No: 943422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH HANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soğan, sarımsak, pırasa, Allium, karakterizasyon, Onion, garlic, leek, Allium, characterization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu çalışma, Kelkit Havzası'nda bulunan 15 ilçe merkezi (Sivas'ın Suşehri, Akıncılar, Koyulhisar, Gölova; Tokatın Niksar, Erbaa, Almus, Reşadiye; Giresun'un Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk; Gümüşhane'nin Kelkit, Şiran, Köse ve Erzincan'ın Refahiye ilçeleri) ve bu ilçelere bağlı yerleşim yerlerindeki soğan, sarımsak ve pırasa genetik kaynaklarının morfolojik, moleküler, biyokimyasal ve biyoaktif özeliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Toplanan 17 soğan, 12 sarımsak ve 13 pırasa genotipi, toplamda 54 özellik açısından incelenmiştir. Soğan genotiplerine ait baş ağırlığı, 64,7-290,7 gr arasında; sarımsak genotiplerine ait diş sayısı 9,7-14,7 adet arasında; pırasa genotiplerine ait yalancı beyaz gövde uzunluğu 10,4-29,7 cm arasında değişim göstermiştir. En yüksek toplam fenolik madde miktarı, 36,29 GAE mg/g ile 58 SG 01 sarımsak genotipine ait başlardan; en yüksek FRAP miktarı, 14,98 mM Trolox/g ile 60 TA 01 soğan genotipine ait yapraklardan elde edilmiştir. Ayrıca 11 adet ISSR ve 10 adet SRAP primeri ile genotiplerin moleküler karakterizasyonları yapılmıştır. SRAP primer kombinasyonundan 72 adet skorlanabilir bant elde edilmiştir ve bu bantların tümü polimorfiktir. ISSR primerlerinden ise 59 adet bant elde edilmiştir ve bu bantların 57'si polimorfiktir. Bölgedeki Allium türleri arasında morfolojik ve moleküler düzeyde geniş varyasyon saptanmıştır. Gelecekte yapılacak ıslah çalışmaları için bölgede bulunan genotipler, umut verici özelliktedir
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the morphological, molecular, biochemical and bioactive properties of onion, garlic and leek genetic resources in 15 district centers of Kelkit Basin (Suşehri, Akıncılar, Koyulhisar, Gölova of Sivas; Niksar, Erbaa, Almus, Reşadiye of Tokat; Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk of Giresun; Kelkit, Şiran, Köse of Gümüşhane and Refahiye of Erzincan) and the settlements affiliated to these districts. The collected 17 onion, 12 garlic and 13 leek genotypes were examined for a total of 54 traits. Bulb weight of onion genotypes was between 64,7 and 290,7 gr; number of cloves of garlic genotypes was between 9,7 and 14,7; the pseudo white stem length of leek genotypes varied between 10,4-29,7 cm. The highest total phenolic substance amount was obtained from the heads of the 58 SG 01 garlic genotype with 36,291 GAE mg/g; the highest FRAP amount was obtained from the leaves of the 60 TA 01 onion genotype with 14.982 mM Trolox/g. In addition, molecular characterizations of the genotypes were performed with 11 ISSR and 10 SRAP primers. 72 scorable bands were obtained from the SRAP primer combination and all of these bands were polymorphic. 59 bands were obtained from the ISSR primers and 57 of these bands were polymorphic. A wide variation was detected at the morphological and molecular levels among the Allium species in the region. The genotypes found in the region are promising for future breeding studies.