Kişisel verilerin korunmasında ilgili kişinin medenî hukuktan doğan hakları
The rights of the relevant person arising from civil law regarding the protection of personal data
- Tez No: 943501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, İlgili Kişi, Kişilik Hakları, Personal Data, Data Subject, Personal Rights
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı, dünyanın yıllar içerisinde yaşadığı değişim ve gelişim ile birlikte ihtiyaçtan öteye giderek adeta zorunluluk halini almıştır. Özellikle bilişim teknolojilerinin gelişimi, insanların ve ülkelerin birbiri ile iletişimi ve alışverişi internet üzerinden yürütmeye başlaması çok sayıda kişisel verinin işlenmesi sonucunu doğurdu. Yaşanan teknolojik gelişmeler insan hayatı için olumlu ilerlemeler olarak kabul edilmekle birlikte kişilik hakları ile yakın ilişki içerisinde bulunan kişisel verilerin ihlali de son derece mümkün ve önemli bir hal almaya başladı. Günümüzde hemen hemen herkesin evde, iş yerinde, okulda veya gündelik hayatına dair aktivitelerini devam ettirirken internet kullandığı bir sistemde herkesin kişisel verileri çeşitli sebeplerle işlenmekte ve gerekli koşulları sağladığı takdirde Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında ilgili kişi olarak kabul edilmektedir. Tez çalışmamızda ilgili kişi olarak haklarımızı bilmemiz gerektiğinden yola çıkışmış Kişisel verilerin işlenme süreci ve bu süreçte ilgili kişilerin sahip oldukları haklar ilk kez bu çalışmamızda hem özel kanun olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hem de genel ilkeler ışığında Türk Medeni Kanun'u kapsamında ele alınmıştır. İlk olarak kişisel veriler ile ilgili bilgiler verildikten sonra kişisel veriler ile kişilik hakları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Kişisel verilerin işlenme şartları konusu ele alınarak ilgili kişilerin sahip olduğu haklar detaylı şekilde incelenmiştir. Hukuka aykırılı bir fiile maruz kalınması durumunda başvurulabilecek idari yollar ve açılabilecek davalar her iki kanun için ayrı ayrı ve birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The right to request the protection of personal data has gone beyond necessity and has become a necessity with the changes and developments the world has experienced over the years. Especially the development of information technologies, the fact that people and countries started to communicate and exchange with each other over the internet has resulted in the processing of a large amount of personal data. While the technological developments are considered as positive developments for human life, the violation of personal data, which is closely related to personal rights, has also become extremely possible and important. Today, in a system where almost everyone uses the internet at home, at work, at school or while continuing their daily activities, everyone's personal data is processed for various reasons and if the necessary conditions are met, everyone is considered as a relevant person within the scope of the Personal Data Protection Law. In our thesis study, we set out from the fact that we need to know our rights as the relevant person. The processing process of personal data and the rights of the relevant persons in this process have been addressed for the first time in this study in the light of both the special law Personal Data Protection Law and the Turkish Civil Code in the light of general principles. First, after providing information about personal data, personal data and personal rights have been evaluated comparatively. The conditions for processing personal data have been addressed and the rights of the relevant persons have been examined in detail. In case of exposure to an unlawful act, the administrative remedies that can be applied and the lawsuits that can be filed have been evaluated separately and together for both laws.