Ali El-Kârî'nin akâid şerhlerinde iman anlayışı
The understanding of faith in Ali Al-Qāri's commentaries on aqaid
- Tez No: 943575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ali el-Kârî, İman, Tasdik, Akâid, Ehl-i Sünnet, Ali al-Qari, Faith, Affirmation, Creeds, Sunni Theology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Ali el-Kârî'nin Akâid Şerhlerinde İman Anlayışı Reyhan AKGÜNLÜ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Temel İslam Bilimleri Programı Bu çalışma, Ali el-Kârî'nin akâid şerhlerinde iman anlayışını ele alarak, İslam kelamındaki temel meseleler ışığında onun görüşlerini analiz etmektedir. İman kavramının mahiyeti, tasdik, ikrar ve amel ile ilişkisi gibi unsurlar incelenmiş, Ali el-Kârî'nin tasdik merkezli iman anlayışı çerçevesinde bireysel ve toplumsal yansımalar değerlendirilmiştir. İmanın şubeleri, ye's halindeki iman ve büyük günah işleyenlerin durumu gibi tartışmalar, onun özgün yorumlarıyla ele alınmıştır. Ali el-Kârî, imanı kalbin tasdiki, dilin ikrarı ve amelin kemale erdirici bir unsuru olarak tanımlamış, bireyin sosyal sorumlulukları ve ahlaki tutumlarıyla ilişkilendirmiştir. Onun bu yaklaşımı, Ehl-i Sünnet kelam geleneğine önemli katkılar sunarken, çağdaş teolojik sorunlara yönelik yeni bir perspektif sağlamaktadır. Bu tez, Ali el-Kârî'nin görüşlerini tarihsel ve teorik bir çerçevede değerlendirirken, onun kelam literatürüne yaptığı katkıları günümüz teolojik sorunlarıyla ilişkilendirmiştir. Çalışma, yalnızca İslam kelamındaki tarihsel birikimi değil, aynı zamanda çağdaş dinî sorumluluk ve bilinç anlayışına yönelik önerileriyle de literatüre değerli bir katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesıs The Understanding of Faith in Ali al-Qāri's Commentaries on Aqaid Reyhan AKGÜNLÜ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Basic Islamic Sciences Basic Islamic Sciences Program This study examines Ali al-Qari's understanding of faith (iman) as articulated in his commentaries on Islamic creed (aqidah), analyzing his views in light of fundamental issues in Islamic theology (kalam). The nature of faith, along with the relationships between affirmation (tasdiq), verbal acknowledgment (iqrar), and actions (amal), has been explored. Individual and societal reflections of faith have been evaluated within the framework of Ali al-Qari's affirmation-centered understanding of faith. Discussions such as the branches of faith, despair-induced faith (ye's), and the faith of major sinners have been addressed through his unique interpretations. Ali al-Qari defines faith as the affirmation of the heart, the verbal acknowledgment of the tongue, and the perfection of faith through actions. He connects faith with individual moral attitudes and social responsibilities. This approach not only makes significant contributions to the Sunni theological tradition but also offers a fresh perspective on contemporary theological challenges. This thesis evaluates Ali al-Qari's views within a historical and theoretical context, linking his contributions to theological literature with present-day theological concerns. The study provides a valuable contribution to the literature, addressing both the historical legacy of Islamic theology and modern understandings of religious responsibility and consciousness.