Sosyal medya ve çocuğun cinsel istismarı; Ankara örneği
Social media and child sexual abuse; Ankara example
- Tez No: 943623
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Çocuğun Cinsel İstismarı, Dijital Şiddet, Medya Okur Yazarlığı, İletişim Kuramları, Social Media, Child Sexual Abuse, Digital Violence, Media Literacy, Communication Theories
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Çocuğun cinsel istismarı, sadece ülkemizde değil dünya genelinde yaşanan ve uluslararası çözüm getirilmesi gereken bir problemdir. Yeni medya teknolojileri ile çeşitlenerek artan sosyal medya uygulamalarının bu istismarın gerçekleşmesine kapı araladığı ve cinsel istismar olaylarını artırdığı düşünülmektedir. Bu çalışmada sosyal medya uygulamalarının çocuğun cinsel istismarı olaylarında nasıl bir rol aldığı, bu suçun işlenmesinde etkin olup olmadığı, hangi yaş gruplarının daha çok mağduriyet yaşadığı, kimlerin şüpheli konumunda olduğu, aile içi ilişkilerin önemi, bu suçun nasıl seyrettiği gibi sorulara cevaplar aranmıştır. Bu çalışmada, görev alanı Ankara'da olan bir Cumhuriyet Başsavcılığı'nda mevcut 2014-2023 yılları arasındaki on yıla ait Çocuğun Cinsel İstismarı olaylarına ilişkin 1257 adet dosya incelenerek 1078 adet dosya araştırma kapsamına dâhil edilmiş ve elde edilen bulgular ki-kare bağımsızlık testi analizi kullanılarak yorumlanmıştır. Ayrıca incelenen dosyalara ilişkin bulguları güçlendirmek amacıyla, oluşturulan kategoriler ile orantılı yarı yapılandırılmış sorular hazırlanarak alanlarında uzman 6 kişi ile derinlemesine görüşmeler yapılmış, elde edilen bulgular betimsel analiz tekniği ile yorumlanmıştır. Bu çalışma ile sosyal medya uygulamalarını kullanırken karşımıza çıkabilecek tehlikelere karşı önlem almak, yetişkinlere oranla daha kırılgan ve hassas olan çocuklara verilmesi gereken medya okuryazarlığı eğitiminin önemini açıklamak, dijital ortamlarda çocuk bireyleri bekleyen istismar çeşitlerine karşı ailelerin farkındalığını artırmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Child sexual abuse is a problem that is experienced not only in our country but also worldwide and requires an international solution. It is thought that social media applications, which have diversified and increased with new media technologies, have opened the door to this abuse and increased sexual abuse cases. In this study, answers were sought to questions such as what role social media applications play in child sexual abuse cases, whether they are effective in committing this crime, which age groups are more victimized, who is a suspect, the importance of family relationships, and how this crime progresses. In this study, 1257 files regarding Child Sexual Abuse cases belonging to the ten years between 2014-2023 in a Chief Public Prosecutor's Office in Ankara were examined and 1078 files were included in the scope of the research and the findings obtained were interpreted using the chi-square test of independence analysis. In addition, in order to strengthen the findings regarding the examined files, semi-structured questions proportional to the created categories were prepared and in-depth interviews were conducted with 6 experts in their fields and the findings obtained were interpreted using the descriptive analysis technique. The aim of this study is to take precautions against the dangers that we may encounter while using social media applications, to explain the importance of media literacy education that should be given to children who are more fragile and sensitive than adults, and to raise awareness of families about the types of abuse that await children in digital environments.