Ruh sağlığı alanında çalışan sosyal hizmet uzmanlarının mesleki rol ve görevlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of professional roles and duties of social workers working in the field of mental health
- Tez No: 943670
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Ruh Sağlığı, Ruhsal Bozukluk, Psikiyatrik Sosyal Hizmet, Biyopsikososyal Yaklaşım, Multidisipliner Ekip Çalışması, Mental Health, Mental Disorder, Psychiatric Social Work
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Ruhsal bozukluklar, bireyin düşünsel, duygusal ve davranışsal işleyişinde dengesizliklere neden olarak yaşamın çeşitli alanlarında uyum güçlükleri ve işlev kayıpları yaratmaktadır. Özellikle psikotik ve ağır duygudurum bozuklukları; öz bakım, iletişim, eğitim, istihdam ve sosyal roller gibi temel alanlarda ciddi aksamalara yol açmaktadır. Bu bozuklukların etkileri yalnızca tıbbi değil, aynı zamanda psikolojik, toplumsal ve çevresel düzeylerde de hissedilmektedir. Bu nedenle ruhsal bozukluğu olan bireylerin biyolojik, psikolojik ve sosyal yönleriyle bir bütün olarak değerlendirilmesi ve müdahalelerin biyopsikososyal bir yaklaşımla yürütülmesi önemlidir. Psikiyatrik sosyal hizmet bu noktada bireylerin sosyal işlevselliğini destekleyen, hak temelli çalışan ve hizmet koordinasyonu sağlayan bir uzmanlık alanı olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırma, ruh sağlığı alanında görev yapan sosyal hizmet uzmanlarının mesleki rol ve görevlerini, ruhsal bozukluğu olan bireylerle yürüttükleri müdahaleleri ve çok disiplinli ekip yapısı içindeki deneyimlerini incelemektedir. Ayrıca uzmanların yaşadığı mesleki zorluklar, etik ikilemler ve geliştirilmesi gereken hizmetlere ilişkin önerileri de ele alınmaktadır. Nitel yönteme dayanan çalışmada, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Aydın, Bolu, Yalova, Elazığ ve Trabzon illerinde Tıbbi Sosyal Hizmet Birimi, AMATEM, TRSM ve Psikiyatri Kliniklerinde çalışan toplam 20 sosyal hizmet uzmanıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve veriler betimsel analizle değerlendirilmiştir. Bulgular, uzmanların sosyal inceleme, vaka yöneticiliği, bilgilendirme, kurumlar arası koordinasyon ve savunuculuk gibi roller üstlendiğini ve çok düzeyli müdahalelerde bulunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Mental disorders cause imbalances in the individual's intellectual, emotional and behavioral functioning, creating adaptation difficulties and functional losses in various areas of life. Especially psychotic and severe mood disorders cause serious disruptions in basic areas such as self-care, communication, education, employment and social roles. The effects of these disorders are felt not only at medical but also at psychological, social and environmental levels. Therefore, it is important to evaluate individuals with mental disorders as a whole in terms of their biological, psychological and social aspects and to conduct interventions with a biopsychosocial approach. Psychiatric social work stands out at this point as an area of expertise that supports the social functionality of individuals, works on a rights basis and provides service coordination. This research examines the professional roles and duties of social workers working in the field of mental health, the interventions they conduct with individuals with mental disorders and their experiences within a multidisciplinary team structure. In addition, the professional difficulties experienced by the experts, ethical dilemmas and suggestions for services that need to be developed are also discussed. In the study based on qualitative methods, semi-structured interviews were conducted with a total of 20 social workers from Istanbul, Ankara, Izmir, Adana, Aydin, Bolu, Yalova, Elazig and Trabzon and the data were evaluated with descriptive analysis. The findings revealed that the experts undertook roles such as social investigation, case management, information, inter-institutional coordination and advocacy and made multi-level interventions.