Prof. Dr. Kenan Gürsoy'un 'Birleyerek Oluşmak: Felsefe ve Tasavvuf Üzerine Konuşmalar' isimli eseri ekseninde tasavvuf-felsefe ilişkisi
Correlation between sufism and philosophy in the axis of Prof. Dr. Kenan Gürsoy's work, 'Become One: Conversations on philosophy and sufism'
- Tez No: 943671
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHİME CANGÜZEL GÜNER ZÜLFİKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Kenan Rifaî Büyükaksoy, tasavvuf, felsefe, hikmet, insan, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Kenan Rifai Büyükaksoy, Sufism, philosophy, wisdom, human
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, 20. yüzyılın önemli mutasavvıflarından Kenan Rifaî Büyükaksoy'un torunu ve varoluş felsefesinin önde gelen filozoflarından Prof. Dr. Kenan Gürsoy'un Birleyerek Oluşmak: Felsefe ve Tasavvuf Üzerine Konuşmalar adlı eseri ekseninde tasavvuf felsefe ilişkisi -çoklu disiplinli temelde-, her iki disiplinin perspektifinden bakarak incelenmiştir. Araştırmamızda, anılan disiplinlerin birbirine bakışında“mesafeli”bir tavır saptanmıştır. Tasavvuf ve felsefe arasında bu anlamdaki kırılma noktaları hikmet tarihi sürecinde öne çıkan kimi olgular üzerinden tahlil edilmiştir. Prof. Dr. Kenan Gürsoy bilhassa varoluş felsefesi içinden, felsefeyle birlikte, murat edip talip olan“o”bireyler için tıpkı edebiyatta, psikolojide yahut müzikte olduğu gibi tasavvufla beraber idrak edilerek deneyimlenebilecek bir yapının (strüktürün) imkânından bahseder. Üstelik bizzat kendisi böylesi bir yapının yaşanabilirliğine örnek bir şahsiyet olarak belirir. Çalışmamızda felsefe ve tasavvuf arasında“insan”ın“insan”oluş süreci adına heyecanlı keşiflere ve hayrete açık böylesi bir alanın imkânları irdelenmiştir. Gürsoy'un özgün ve çağdaş yorumları saygı ve hayranlık uyandıracak kıymette olmakla birlikte tasavvufî-felsefî tavrının temel referans noktasının Kenan Rifai Büyükaksoy olduğu tespit edilmiştir. Gürsoy ve Büyükaksoy'un tasavvuf- felsefe interdisipliner sahaya özgü tavırlarındaki benzerlik ve farklılıklar“hikmet”kavramı ekseninde detaylandırılarak açılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, possible correlations between“sufism”and“philosophy”is searched on a multidisciplinary basis, from the perspective of both disciplines, in the context of the work of Prof. Dr. Kenan Gürsoy titled;“To Become One: Conversations on Philosophy and Sufism”. Prof. Dr. Kenan Gürsoy, one of the leading existential philosophers of Turkiye is also the grandson of Kenan Rifai Büyükaksoy who is one of the most important sufis of the 20th century. In our research, a“distanced”attitude was identified in the way the disciplines in question regarded one another. The breaking points between Sufism and philosophy in this sense were analyzed through some prominent facts in the history of wisdom/ sagacity. Prof. Dr. Kenan Gürsoy, particularly through existential philosophy and in conjunction with philosophy itself, speaks of the possibility of a structure that can be comprehended and experienced alongside Sufism—much like in literature, psychology, or music—by“those individuals”who sincerely seek and aspire. Moreover, he himself appears as an exemplary figure for the livability of such a“structure”. In our study, the possibilities of such a space—open to wonder and enthusiastic exploration—have been examined in the context of process of“human”becoming“wise one”, between philosophy and Sufism. While Gürsoy's original and contemporary interpretations are of a value that deserves respect and admiration, it has been determined that the fundamental reference point of his Sufi-philosophical approach is Kenan Rifai Büyükaksoy. Thus, in this research the similarities and differences in the interdisciplinary attitudes of Gürsoy and Büyükaksoy toward Sufism and philosophy have been elaborated and explored through the concept of“wisdom”.