Majör depresyon tanısı almış yetişkin bireylerin zihinselleştirme becerileri, bağlanma stilleri ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Tekirdağ'da bir kamu hastanesi örneklemi
Investigation of the relationship between mentalization skills, attachment styles and childhood traumas of adult individuals diagnosed with major depression: A public hospital sample in Tekirdağ
- Tez No: 943674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zihinsselleştirme, Majör depresyon, Çocukluk çağı travmaları, Bağlanma, Mentalization, Major depression, Childhood traumas, Attachment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırmada, majör depresyon tanısı almış yetişkin bireylerin zihinselleştirme becerileri, bağlanma stilleri ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 95 majör depresyon hastası ve kontrol grubundaki 95 birey; zihinselleştirme becerileri ölçeğini, çocukluk çağı travmaları ölçeğini, Beck depresyon envanteri II'yi, üç boyutlu bağlanma stilleri ölçeğini ve kişisel bilgi formunu doldurmuştur. Araştırma bulgularında, depresyonla çocukluk çağı travmaları ve zihinselleştirme becerileri arasında negatif yönde anlamlı, kaygılı kararsız bağlanma ile pozitif yönde anlamlı korelasyon bulunmuştur. Çocukluk çağı travmalarıyla; zihinselleştirme becerileri ve güvenli bağlanma arasında negatif yönde anlamlı, kaygılı kararsız bağlanma ve kaçınan bağlanma arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon bulunmuştur. Zihinselleştirme becerileri ile kaygılı kararsız ve kaçınan bağlanma arasında negatif yönde anlamlı, güvenli bağlanma arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon bulunmuştur. Kadınların zihinselleştirmeye güdülenme düzeylerinin erkeklerden daha fazla olduğu görülmüştür. Çocukluk çağı travmaları, kaygılı kararsız bağlanma ve kaçınmacı bağlanma düzeylerinin majör depresyon hastalarında kontrol grubundan daha yüksek olduğu görülmüştür. Zihinselleştirme becerileri düzeyi ve güvenli bağlanma durumunun kontrol grubundaki bireylerde majör depresyon hastalarına kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Çocukluk çağı travmaları ve depresyon arasındaki ilişkide zihinselleştirme becerilerinin ve bağlanmanın önemli rol oynadığı görülmektedir. Zihinselleştirme becerilerinin çocukluk çağı travmaları ve bağlanma arasındaki ilişkide rol oynadığı görülmektedir. Çocukluk çağı travmaları ve zihinselleştirme becerileri arasındaki ilişkide bağlanma stillerinin önemli olduğu görülmektedir. Sonuç olarak majör depresyon tedavisinde zihinselleştirme becerileri, çocukluk çağı travmaları ve bağlanma durumları önemli yer tutmaktadır. Zihinselleştirme becerilerini olumlu yönde etkileyecek bir tedavi planlamasının majör depresyonun seyrini olumlu yönde etkileyeceği düşünülerek zihinselleştirme temelli terapi tekniğinin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationships between mentalizing skills, attachment styles and childhood traumas of adult individuals diagnosed with major depression. For this purpose, 95 individuals who were diagnosed with major depression aged between 18-73 years and also 95 control group aged between 18-70 years completed the mentalizing skills scale, childhood traumas scale, Beck depression inventory II, three-dimensional attachment styles scale and personal information form. In the research findings while there was a significant negative correlation between depression and childhood traumas and mentalizing skills, there was a significant positive correlation between depression and anxious ambivalent attachment. While a significant negative correlation was found between childhood traumas and mentalizing skills and secure attachment, a significant positive correlation was found between childhood trauma, anxious ambivalent attachment and avoidant attachment. While there was a significant negative correlation between mentalizing skills and anxious ambivalent and avoidant attachment, there was a significant positive correlation between secure attachment and mentalizing skills. It was observed that women had higher levels of motivation for mentalizing than men. The scale scores of childhood traumas, anxious ambivalent attachment and avoidant attachment were higher in major depression patients than in the control group. The scale scores of mentalizing skills and secure attachment were found to be higher in the control group compared to major depression patients. It was demonstrated that mentalizing skills and attachment play an important role in the relationship between childhood traumas and depression. Mentalizing skills shown to play a role in the relationship between childhood traumas and attachment. Attachment styles indicated to be important in the relationship between childhood traumas and mentalizing skills. In conclusion, mentalizing skills, childhood traumas and attachment have an important place in the treatment of major depression. Considering that a treatment planning that will positively affect mentalization skills will positively affect the course of major depression, it is desired to contribute to the development and dissemination of mentalization-based therapy technique.