Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde Ege sorunu, sorunun Avrupa Birliği üyelik sürecine yansımaları
Aegean problem in Turkish-Greek relations, reflections of the problem on the European Union membership process
  1. Tez No: 943714
  2. Yazar: BÜŞRA SÜRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ege Denizi Sorunu, Türkiye-Yunanistan, Kıta Sahanlığı Sorunu, Karasuları, Hava Sahası ve FIR Hattı, Aegean Sea, European Union, Aegean Sea Problem, Turkey-Greece, Continental Shelf, Territorial Waters, Airspace and FIR Line
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez, Ege Denizi'nde bulunan sorunların Türkiye ve Yunanistan ilişkilerine ne şekilde yansıdığını ve Avrupa Birliği'nin bu sorunlar karşısındaki tutum ve yaklaşımlarının Türkiye'nin birliğe giriş sürecini ne şekilde etkilediğini incelenmektedir. Ege Denizi'nde bulunan, karasuları sorunu, kıta sahanlığı sorunu, hava sahası ve FIR hattı sorunları Türkiye ve Yunanistan'ın farklı görüşlerinden kaynaklanmaktadır. Bu sorunlar yalnızca iki ülkeyi değil, aynı zamanda bölgesel ve uluslararası güvenliğe de yansımakta, Avrupa Birliği Ortak Dış Güvenlik Politikasını etkilemektedir. İlgili tez, Ege Denizi sorunlarını tarihsel ve hukuki boyutlarına yer vererek, Türkiye ve Yunanistan'ın bu sorunlara yaklaşımlarını, çözüm önerilerini ve tezlerini analiz etmektedir. Bununla birlikte, Avrupa Birliği'nin bu sorunlara karşılık nasıl bir tutum içerisinde olduğunu ve bu tutumun da Türkiye'nin Avrupa Birliği giriş sürecine ne şekilde yansıdığı değerlendirilmektedir. Ege Denizi sorununun hem Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilere hem de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecine engel teşkil ettiği sonucuna varılmış, bu sorunların çözümünde ise uluslararası hukukun uygulanması ve müzakere süreçlerinin önemine vurgu yapılmıştır. Bu tez, Avrupa Birliği'nin bu sorunların çözümünde tarafsız, aktif ve barışçıl bir rol üstlenmesi, hem Türkiye ve Yunanistan ilişkilerine olumlu yansıyacağı hem de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecine katkı sağlayacağı sonucuna varılmaktadır. Tezin amacı, Ege Denizi'ndeki sorunların karmaşıklığına ve çok boyutluluğuna dikkat çekerek, sorunun çözümüne yönelik farkındalığın artmasına ve bununla beraber de daha yapıcı bir diyalog zeminin oluşmasına katkı sağlamayı hedeflemektir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how the problems in the Aegean Sea are reflected in Turkey-Greece relations and how the attitudes and approaches of the European Union towards these problems affect Turkey's accesion process to the union. The problems in the Aegean Sea, such as the territorial waters issue, the continental shelf issue, and the airspace and FIR line issues, stem from the different views of Turkey and Greece. These problems not only affect the two countries but also regional and international security, and also affect the European Union's Common Foreign and Security Policy. This thesis analyzes the approaches, solutions, and theses of Turkey and Greece to these problems by addressing the historical and legal dimensions of the Aegean Sea problems. Additionally, it evaluates the European Union's stance on these problems and how this stance is reflected in Turkey's European Union accesion process. It is concluded that the Aegean Sea problem hinders both the relations between Turkey and Greece and Turkey's accession process to the European Union, and the importance of applying international law and negotiation processes in solving these problems is emphasized. This thesis concludes that the European Union's assumption of a neutral, active, and peaceful role in resolving these problems will positively reflect on both Turkey-Greece relations and contribute to Turkey's accesion process to the European Union. The aim of the thesis is to contribute to increasing awareness of the complexity and multidimensionality of the problems in the Aegean Sea, thereby creating a more constructive dialogue environment.