2005 yılından günümüze Türkiye-AB ilişkilerinde temel sorunlar
Main problems in Turkey-EU relations since 2005
  1. Tez No: 326773
  2. Yazar: ARZU BALIKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupalılık Kimliği, AB-Türkiye İlişkileri, Türkiye-Yunanistan İlişkileri, Kıbrıs Sorunu, European Union, EU-Turkey Relations, European Identity, TurkeyGreece Relations, The Cyprus Issue
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu tez çalışmasında, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki temel sorunlar irdelenecektir.Türkler, Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren Batı'nın bir parçası olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu zor bir süreç yaşarken, Batılılar, Osmanlı'yı `Hasta Adam' olarak adlandırmışlardır. Bu adlandırmada Osmanlı İmparatorluğu'nun, Batı'nın bir parçası olduğunun delilidir.Avrupa Devletleri, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları'nın tekrar yaşanmaması için bir Topluluk (AET) kurmuşlardır. Türkiye'de 1950'li yılların ikinci yarısından itibaren bu Topluluğun bir üyesi olmak için politikalar üretmiştir. 1959 yılında Türkiye, bu Topluluğa ortak üye olmak için başvuruda bulunmuştur. 1963 yılında Türkiye ile AET arasında Ankara Anlaşması imzalanmıştır. 1963 ile 1999 yılları arasında AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerde pozitif bir ilerleme sağlanamamıştır. 1999 yılında Helsinki Zirvesi'nde Türkiye aday ülke olarak ilan edilmiştir. 2005 yılında Türkiye ile Birlik arasında müzakereler başlamıştır. Ancak Birlikle yürütülen müzakerelerde kapatılması gereken 35 fasıldan sadece bir fasıl kapatılabilmiştir. Birçok fasıl, Fransa, Avusturya, Yunanistan ve Kıbrıs sorunu nedeniyle açılamamaktadır.Bu çalışma, Türkiye ile Birlik arasında duraklama noktasına gelen müzakeredeki temel sorunların anlamını ve yerini ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu bağlamda birinci bölümde Türkiye ile Birlik arasındaki ilişkilerin arka planı tartışılacaktır. Türkiye'nin, AET'ye ortak üyelik başvurusundan itibaren gelişen politik süreç irdelenecektir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, Türkiye ile Birlik arasında müzakere sürecinin başlamasının ardından ilişkilerinin gerilemesinin nedenleri incelenecektir. Üçüncü bölümde, AB'nin, Türkiye'nin tam üyeliğine bakışında temel tartışma konuları değerlendirilecektir. Üçüncü bölümün son kısmında ise Avrupa Birliğinin, Kıbrıs ve Ege sorunlarına karşı olan politikası irdelenecektir.Yapılacak inceleme sonucunda, AB ile Türkiye arasında imzalanan Müzakere Çerçeve Sözleşmesi'ne göre müzakerelerin uçunun açık olduğu vurgulanacak ve devam eden müzakerelerde yaşanan sorunlar ele alınacaktır. Bu incelemede ayrıca, AB ile Türkiye arasındaki temel sorunlar da irdelenecektir. Bu temel sorunlardan en önemlisi Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlardır. Kıbrıs sorunu nedeniyle Birlik, Türkiye ile devam eden müzakerelerde sekiz başlığın açılmamasına karar vermiştir. Açılamayan müzakereler nedeniyle Birlik ile Türkiye arasındaki müzakere süreci durma noktasına gelmiştir. Bir diğer taraftan AB, Kıbrıs ve Ege sorunlarının çözümünde havuç-sopa politikasını yürütmektedir. Birliğin bu politikasının incelenmesinde, Birliğin bir parçası olan Yunanistan'a havuç politikası uygularken, Türkiye'ye karşı sopa politikasını uygulamasının analizi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the main problems in the the ongoing accession negotiations between Turkey and the EU. From the times of the Ottoman Empire have been a part of the West.While the Ottoman Empire was going through a difficult process, the Westerners, called the Ottoman Empire ?the Sick Man of the tribe?. Even this labelling is an evidence of that the Ottoman Empire was seen a part of the West.After the Second World War, a contingent of European States, to prevent another world war, the European States estabilshed the EEC. In the second half of the 1950s, Turkey made an application to become an associate member of the EEC. In 1963, Turkey signedits association agreement (the Ankara Agreement) with the EEC. Between 1963 and 1999, no considerable progress was marked in the relations between the EU and Turkey. In 1999, Turkey was declared as a candidate country at Helsinki Summit. In 2005, negotiations between Turkey and the Union was launched However, so far only one chapter has been closed out of 35. Because of France, Austria, Greece and Cyprus several chapters remain unopened. This work tries to shed light on the meaning and locus main problems in Turkey-EU relations. In this context, the first section discusses the background of relations between Turkey and the Union. The second part of the text focuses on the reasons behind the decline in the EU-Turkey relations seen after the start of the negotiations. In the third part, the outlook of the European Union toward Turkey?s fullmembership is evaluated. In the last section of the third part, the policy of the European Union towards the Cyprus and the Aegean issues is analysed.The thesis will underline the `open-ended? nature of Turkey's accession negotiations that is emphasised in the"Negotiation Framework Agrement? of Turkey and will draw attention to the problems in the negotiations. The core issues between the EU and Turkey will be outlined. Perhaps the most important among these issues are the problems between Turkey and Greece. Due to the problems related to Cyprus, eight vichapters in Turkey?s negotiations could not be opened,and the process of negotiations between the Union and Turkey came to a halt. The EU is trying to solve the Cyprus and Aegean issues with `carrot and stick? politics. In this framework, while dealing with Greece, a Member State, the Union uses the carrot element of this policy, but while dealing with Turkey, a non-member it mostly uses the stick element.